S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Според анализатори компанията за дивиденти е силно подценена

Grozdan Grigorov
30. 6. 2023
1 min read

Интересният дивидент не е всичко. Важно е също така да се прецени дали компанията има потенциал за бъдещ растеж. Ето защо инвеститорите често търсят подценени компании, което може да не е лесно. Но сега анализаторите сочат с пръст една от тях.

Chevron Corporation е американска мултинационална енергийна компания със седалище в Сан Рамон, Калифорния. Тя е една от най-големите компании в петролната индустрия. Chevron се фокусира върху добива на нефт и газ, рафинирането на петрол и производството на химически продукти. Тя управлява производствени съоръжения, петролни и газови кладенци, рафинерии и преработвателни заводи по целия свят. Шеврон има добивни и производствени дейности в повече от 50 държави.

CVX

Chevron

CVX
$156.90 -$2.14 -1.35%

Добивът на нефт и газ се извършва чрез традиционно дълбоководно сондиране или чрез по-модерния метод на хидравлично разбиване. Шеврон има операции в САЩ, Африка, Азия и Латинска Америка. Шеврон управлява 16 рафинерии по света и продава горива и други нефтохимически продукти.

Освен това произвежда редица химикали за промишлена, селскостопанска и потребителска употреба, като етилен, пропилен и разтворители.

Продажбите на Chevron възлизат на 234 млрд. долара. Пандемията COVID-19 и по-ниското търсене на енергия оказаха значително влияние върху резултатите на Chevron през последните години. А според анализаторите $CVX-1.3% сега е подценена.

През април Scotiabank повиши препоръката си за акциите на "Купува" и също така повиши целевата си цена на акциите до 200 USD, като подчерта цялостното представяне на компанията.

Понастоящем всички оценки са над текущата цена.

Chevron Corporation понастоящем предлага тримесечен дивидент и дивидентна доходност от 3,75%.

Основната дейност на компанията е минната й дейност, от която идват по-голямата част от приходите и паричните й потоци. Рафинериите, нефтохимическите заводи и бензиностанциите служат по-скоро като предпазна мрежа, в случай че цените на енергията спаднат, както стана по време на пандемията.

Заводите за добив и преработка на Chevron се поддържат от маркетинговите екипи, които купуват и продават енергийни продукти по целия свят, и от енергийната инфраструктура.

През 2022 г., благоприятна година за производителите на енергия, Chevron генерира по-голямата част от печалбата си от добивните си дейности. Компанията отчита свободен паричен поток в размер на 37,6 млрд. долара. Този поток беше достатъчен, за да покрие 17 млрд. долара плащания към акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

FCF $CVX-1.3% е значително над границата от 30 млрд. долара

По този начин органичният свободен паричен поток от дейностите на Chevron по добив на нефт и газ продължава да покрива напълно плащанията на акционерите, когато цените на енергийните суровини са благоприятни. По-рискови обаче са самите добивни операции, които са чувствителни към колебанията в цените на петрола и газа.

Но внимавайте с розовите очила. Макар че анализаторите хвалят силния икономически потенциал и предимствата на разходите в Пермския басейн, основният актив на компанията. Здравият счетоводен баланс и намаляването на дълга от 2020 г. насам говорят за подобряване на финансовото състояние.

Въпреки това инвеститорите трябва да вземат предвид преди всичко бъдещите ценови перспективи, когато купуват Chevron. Също така, неотдавнашното напрежение между Саудитска Арабия и Русия относно производството на петрол създава несигурност.

Освен това Chevron планира да придобие PDC Energy, един от най-големите оператори в окръг Уелд, Колорадо. PDC Energy е избегнала негативното внимание, което някои други петролни компании привлякоха в района. Въпреки това тя не успя да избегне пазарната "отстъпка за Колорадо" или отстъпката за малки компании.

Пазарът реагира положително на новината за сливането, което е сигнал за промяна в отношението към придобиванията на петрол след няколко години, когато пазарът не изискваше премия.

Ползите за Chevron ще бъдат големи от самото начало поради по-ниската оценка на PDC Energy и силното портфолио от активи в регион с висок потенциал. Това ще помогне да се компенсира по-високата премия, която Chevron ще трябва да плати, за да направи придобиването привлекателно за своите акционери. Следователно настоящата оценка създава възможност за Chevron да получи достъп до талантлив екип и атрактивни активи с отстъпка.

Chevron извърши придобиването на PDC Energy в момент, в който е лесно да се направи това, като се имат предвид разликите в оценките на компаниите в бранша. Това предполага, че в бъдеще могат да се очакват още придобивания, ако тези разлики се запазят.

По-голямата част от активите на PDC са разположени в окръг Уелд, който подкрепя минния бизнес, осигурявайки добри перспективи за растеж. PDC има имоти и в района на река Делауеър. При придобиванията в минната индустрия печалбите често са по-високи от очакваните. Това се дължи на технологичния напредък, който увеличава производителността и рентабилността.

Понастоящем Chevron се възползва от благоприятните условия в отрасъла в по-голяма степен, отколкото повечето други компании. Това прави Chevron привлекателна инвестиция за много инвеститори и анализатори. Основният риск е, че благоприятните условия в отрасъла може да не се запазят за дълго. По този начин Chevron може да се възползва от настоящата разлика в оценките, но ако условията се променят, може да възникне проблем

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.