S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Elemzők szerint az osztalékot fizető vállalat mélyen alulértékelt.

Vida Fazekas
30. 6. 2023
6 min read

Az érdekes osztalék nem minden. Fontos azt is megvizsgálni, hogy a vállalatnak van-e jövőbeli növekedési potenciálja. Ezért a befektetők gyakran keresnek alulértékelt vállalatokat, ami nem biztos, hogy könnyű. De az elemzők most egy ilyenre mutogatnak.

A Chevron Corporation egy amerikai multinacionális energetikai vállalat, amelynek székhelye a kaliforniai San Ramonban található. Az olajipar egyik legnagyobb vállalata. A Chevron olaj- és gázkitermeléssel, kőolaj-finomítással és vegyipari gyártással foglalkozik. Világszerte termelési létesítményeket, olaj- és gázkutakat, finomítókat és feldolgozóüzemeket üzemeltet. A Chevron több mint 50 országban rendelkezik upstream és termelési tevékenységgel.

CVX

Chevron

CVX
$158.26 $1.36 +0.87%

Az olaj- és gázkitermelés hagyományos mélytengeri fúrással vagy a modernebb hidraulikus repesztéses módszerrel történik. A Chevron az Egyesült Államokban, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában folytat tevékenységet. A Chevron 16 finomítót üzemeltet világszerte, és üzemanyagokat és egyéb petrolkémiai termékeket értékesít.

Emellett számos vegyi anyagot gyárt ipari, mezőgazdasági és fogyasztói felhasználásra, például etilént, propilént és oldószereket.

A Chevron árbevétele 234 milliárd dollár. A COVID-19 világjárvány és az alacsonyabb energiakereslet jelentősen befolyásolta a Chevron eredményeit az elmúlt években. Az elemzők szerint pedig a $CVX+0.9% most alulértékelt.

A Scotiabank áprilisban vételre emelte a részvényre vonatkozó ajánlását, és egyben 200 dollárra emelte a részvény célárát, kiemelve a vállalat általános teljesítményét.

Jelenleg minden becslés a jelenlegi árfolyam felett van.

A Chevron Corporation jelenleg negyedéves osztalékot és 3,75%-os osztalékhozamot kínál.

Alaptevékenysége a bányászati tevékenység, amelyből a bevételek és a pénzforgalom nagy része származik. A finomítók, petrolkémiai üzemek és benzinkutak inkább biztonsági hálóként szolgálnak arra az esetre, ha az energiaárak esnének, ahogyan a világjárvány idején is történt.

A Chevron kitermelő és feldolgozó üzemeit a marketingcsapatok támogatják, amelyek világszerte vásárolnak és értékesítenek energiatermékeket, valamint az energetikai infrastruktúra.

A Chevron 2022-ben, az energiatermelők számára kedvező évben a legtöbb nyereséget bányászati tevékenységéből termelte. A vállalat 37,6 milliárd dolláros szabad cash flow-ról számolt be. Ez az áramlás elegendő volt a részvényeseknek osztalék és részvényvisszavásárlás formájában történő 17 milliárd dolláros kifizetések fedezésére.

Az FCF $CVX+0.9% jóval a 30 milliárd dolláros határ felett volt.

Így a Chevron upstream tevékenységéből származó szerves szabad cash flow továbbra is teljes mértékben fedezi a részvényesek kifizetéseit, amikor az energiahordozók árai kedvezőek. Kockázatosabbak azonban maguk a bányászati tevékenységek, amelyek érzékenyek az olaj- és gázárak ingadozására.

De vigyázzunk a rózsaszínű szemüveggel. Miközben az elemzők dicsérik az erős gazdasági potenciált és a Permian-medencében rejlő költségelőnyöket, a fő eszközét. Az egészséges mérleg és az adósság 2020 óta tartó csökkenése javuló pénzügyi helyzetről beszél.

A befektetőknek azonban a Chevron vásárlásakor mindenekelőtt a jövőbeli árkilátásokat kell figyelembe venniük. Emellett a Szaúd-Arábia és Oroszország között az olajtermeléssel kapcsolatban a közelmúltban kialakult feszültségek bizonytalanságot okoznak.

A Chevron emellett azt tervezi, hogy átveszi a PDC Energyt, a coloradói Weld megye egyik legnagyobb üzemeltetőjét. A PDC Energy elkerülte azt a negatív figyelmet, amelyet néhány más olajtársaság a területre vonzott. Nem sikerült azonban elkerülnie a piac "coloradói diszkontját" vagy a kisvállalati diszkontot.

A piac pozitívan reagált az egyesülés hírére, ami azt jelzi, hogy több év után, amikor a piac nem követelt prémiumot, megváltozott a hozzáállás az olajipari felvásárlásokhoz.

A Chevron számára a PDC Energy alacsonyabb értékelése és a nagy potenciállal rendelkező régióban lévő erős eszközportfóliója miatt a Chevron előnyei kezdettől fogva nagyok lesznek. Ez segít ellensúlyozni azt a magasabb prémiumot, amelyet a Chevronnak fizetnie kellene ahhoz, hogy az akvizíció vonzó legyen a részvényesei számára. A jelenlegi értékelés tehát lehetőséget teremt a Chevron számára, hogy kedvezményes áron jusson hozzá egy tehetséges csapathoz és vonzó eszközökhöz.

A Chevron a PDC Energy felvásárlását egy olyan időszakban hajtotta végre, amikor az iparág vállalatai közötti értékelési különbségek miatt könnyű ezt megtenni. Ez arra utal, hogy a jövőben további felvásárlásokra lehet számítani, ha ezek a különbségek fennmaradnak.

A PDC eszközeinek nagy része Weld megyében található, ami támogatja a bányászati üzletágat, ami jó növekedési kilátásokat biztosít. A PDC-nek a Delaware folyó térségében is vannak ingatlanjai. A bányászati akvizíciók esetében a nyereség gyakran magasabb a vártnál. Ez a technológiai fejlődésnek köszönhető, amely növeli a termelékenységet és a nyereségességet.

Jelenleg a Chevron jobban profitál a kedvező iparági feltételekből, mint a legtöbb más vállalat. Ez teszi a Chevront vonzó befektetéssé sok befektető és elemző számára. A fő kockázat az, hogy a kedvező iparági feltételek nem tarthatnak fenn sokáig. Így a Chevron profitálhat a jelenlegi értékelési különbségből, de ha a feltételek megváltoznak, akkor probléma lehet.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.