S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Analitiki pravijo, da je podjetje za izplačilo dividend močno podcenjeno.

Primoz Krajnc
30. 6. 2023
5 min read

Zanimiva dividenda ni vse. Pomembno je tudi preveriti, ali ima podjetje potencial za rast v prihodnosti. Zato vlagatelji pogosto iščejo podcenjena podjetja, kar pa ni lahko. Vendar analitiki zdaj s prstom kažejo na eno od njih.

Družba Chevron Corporation je ameriška multinacionalna energetska družba s sedežem v San Ramonu v Kaliforniji. Je eno največjih podjetij v naftni industriji. Chevron se osredotoča na proizvodnjo nafte in plina, rafiniranje nafte in proizvodnjo kemikalij. Po vsem svetu upravlja proizvodne obrate, vrtine za nafto in plin, rafinerije in predelovalne obrate. Družba Chevron izvaja dejavnosti pridobivanja in proizvodnje v več kot 50 državah.

CVX

Chevron

CVX
$161.14 -$1.53 -0.94%

Pridobivanje nafte in plina poteka s tradicionalnim globokomorskim vrtanjem ali sodobnejšo metodo hidravličnega lomljenja. Družba Chevron deluje v ZDA, Afriki, Aziji in Latinski Ameriki. Chevron upravlja 16 rafinerij po vsem svetu ter prodaja goriva in druge petrokemične izdelke.

Proizvaja tudi vrsto kemikalij za industrijsko, kmetijsko in potrošniško uporabo, kot so etilen, propilen in topila.

Chevronova prodaja znaša 234 milijard dolarjev. Pandemija COVID-19 in manjše povpraševanje po energiji sta v zadnjih letih močno vplivala na rezultate družbe Chevron. Analitiki menijo, da je vrednost družbe Chevron-0.9% zdaj podcenjena.

Aprila je banka Scotiabank zvišala svoje priporočilo za delnico v "Kupi" in prav tako zvišala ciljno ceno delnice na 200 dolarjev, pri čemer je izpostavila splošno uspešnost podjetja.

Trenutno so vse ocene nad trenutno ceno.

Družba Chevron Corporation trenutno ponuja četrtletno dividendo in dividendni donos v višini 3,75 %.

Njena osrednja dejavnost so rudarske dejavnosti, iz katerih izvira večina njenih prihodkov in denarnih tokov. Rafinerije, petrokemični obrati in bencinske črpalke služijo bolj kot varnostna mreža v primeru padca cen energentov, kot se je to zgodilo med pandemijo.

Chevronove obrate za pridobivanje in predelavo podpirajo njegove tržne ekipe, ki kupujejo in prodajajo energente po vsem svetu, ter njegova energetska infrastruktura.

Družba Chevron je leta 2022, ki je bilo ugodno leto za proizvajalce energije, večino dobička ustvarila s svojimi rudarskimi dejavnostmi. Družba je poročala o prostem denarnem toku v višini 37,6 milijarde dolarjev. Ta tok je zadoščal za kritje 17 milijard dolarjev plačil delničarjem v obliki dividend in odkupa delnic.

FCF $CVX-0.9% je bil precej nad mejo 30 milijard dolarjev

Tako organski prosti denarni tok iz Chevronovih dejavnosti na začetku proizvodne verige še naprej v celoti pokriva izplačila delničarjem, kadar so cene energentov ugodne. Bolj tvegane pa so same rudarske dejavnosti, ki so občutljive na nihanja cen nafte in plina.

Vendar se pazite na rožnata očala. Medtem ko analitiki hvalijo močan gospodarski potencial in stroškovne prednosti v Permskem bazenu, ki je njegovo glavno sredstvo. Zdrava bilanca stanja in zmanjšanje dolga od leta 2020 govorita o izboljšanju finančnega položaja.

Vendar pa bi morali vlagatelji pri nakupu družbe Chevron upoštevati predvsem prihodnje cenovne obete. Prav tako nedavne napetosti med Savdsko Arabijo in Rusijo glede proizvodnje nafte ustvarjajo negotovost.

Poleg tega namerava družba Chevron prevzeti družbo PDC Energy, enega največjih operaterjev v okrožju Weld v Koloradu. Družba PDC Energy se je izognila negativni pozornosti, ki so jo na tem območju pritegnila nekatera druga naftna podjetja. Vendar se ji ni uspelo izogniti "koloradskemu diskontu" ali diskontu majhnih podjetij na trgu.

Trg se je na novico o združitvi odzval pozitivno, kar kaže na spremembo odnosa do naftnih prevzemov po več letih, ko trg ni zahteval premije.

Chevron bo imel že od začetka velike koristi zaradi nižjega vrednotenja družbe PDC Energy in njenega močnega portfelja sredstev v regiji z velikim potencialom. To bo pomagalo izravnati višjo premijo, ki bi jo moral Chevron plačati, da bi bil prevzem privlačen za njegove delničarje. Sedanje vrednotenje je torej za družbo Chevron priložnost, da pridobi dostop do nadarjene ekipe in privlačnih sredstev s popustom.

Družba Chevron je nakup družbe PDC Energy izvedla v času, ko je to glede na razlike v vrednotenju med podjetji v panogi enostavno storiti. To nakazuje, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več prevzemov, če se bodo te razlike ohranile.

Večina sredstev družbe PDC se nahaja v okrožju Weld, ki podpira rudarsko dejavnost, kar zagotavlja dobre možnosti za rast. Družba PDC ima tudi nepremičnine na območju reke Delaware. Pri pridobitvah v rudarstvu so dobički pogosto višji od pričakovanih. To je posledica tehnološkega napredka, ki povečuje produktivnost in donosnost.

Družba Chevron trenutno bolj kot večina drugih podjetij izkorišča ugodne razmere v panogi. Zaradi tega je družba Chevron privlačna naložba za številne vlagatelje in analitike. Glavno tveganje je, da se ugodne razmere v panogi ne bodo ohranile dolgo. Tako ima lahko družba Chevron koristi od trenutne razlike v vrednotenju, če pa se pogoji spremenijo, lahko pride do težav.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.