Citi препоръчва да се инвестира в този производител на самолети с потенциал за растеж от над 30%

Индексът S&P 500 се покачва силно през тази година, може би донякъде изненадващо, което прави все по-трудно за много инвеститори да избират акции, които според тях са близо до справедлива цена. Затова анализаторите на Ситибанк се притекоха на помощ, като препоръчаха акции на сравнително малко известни компании, които да се купуват, съобщава CNBC North.

Според Citibank производителят на самолети Textron $TXT+1.6% би трябвало да отбележи отскок от досегашните си резултати под средното ниво през 2023 г. Банката инициира покритие на акциите с препоръка "купувай", а нейната целева цена от 90 USD предполага, че акциите могат да нараснат със солидните над 30% през следващите 12 месеца.

"Citi е оптимистично настроена по отношение на предвидимостта на приходите и печалбите предвид неотдавнашния ръст на поръчките, особено в сегментите Aviation и Bell", пише анализаторът Джейсън Гурски в бележка от сряда.

TXT
$77.88 $1.22 +1.59%
1 Day
+1.58%
5 Days
-3.45%
1 Month
-5.04%
6 Months
+3.22%
1 Year
+18.09%
YTD
+7.59%
5 Years
+9.31%
Max.
+2,160.64%

Гурски заяви, че рейтингът на Textron вече включва "рецесионната среда" и намаленото търсене на корпоративни самолети. Анализаторът добави, че след пандемията ръстът на частните пътувания и ограниченото предлагане в индустрията би трябвало да позволят на Textron и неговите конкуренти "ефективно да управляват динамиката на търсенето и предлагането".

Настоящото време за изчакване на нови самолети се е проточило до повече от две години, което е довело до ръст на поръчките на Textron с 360% от 2019 г. насам.

Гурски също така заяви, че индустриалният сегмент на Textron няма много общи пресечни точки в различните си активи, които включват отбрана, автомобилостроене, аерокосмическа индустрия и свободно време. Това може да изглежда като недостатък, но анализаторът на Citibank веднага успокоява инвеститорите: "Въз основа на действията на ръководството не изглежда да отказва на който и да е актив капитал и възможност за инвестиране в нови продукти - това позволява на всеки от споменатите сегменти да расте", каза Гурски.

Ръстът на военните разходи в световен мащаб би трябвало да създаде благоприятни условия и за ориентирания към отбраната сегмент Bell and Systems на Textron, допълва анализаторът.

От началото на годината акциите са спаднали с по-малко от 4%, което означава, че компанията значително изостава от 15,8% ръст на индекса S&P 500 за същия период. И, разбира се, това означава, че много инвеститори, жадни за подценени акции, биха могли да видят в това интересна инвестиционна възможност.

За Textron

Textron Inc. е американска индустриална корпорация, която произвежда самолети, продукти за отбрана и сигурност, индустриални продукти и услуги. Компанията е разделена на пет основни сегмента: Textron Aviation, Bell, Textron Systems, Industrial и Finance.

Финансови резултати

Според последните си финансови резултати за 2022 г. Textron постига общи приходи в размер на 14,2 млрд. долара, което представлява увеличение със 7,2% спрямо предходната година. Това увеличение бе подкрепено от силното представяне на сегментите Textron Aviation и Bell, които формират по-голямата част от приходите на компанията.

През 2022 г. нетната печалба възлиза на 746 млн. долара, което представлява увеличение с 33% спрямо 2021 г. Това увеличение на печалбата е резултат от по-високите продажби и икономиите от оперативна ефективност.

Сегменти на компанията

Textron Aviation е водещ производител на търговски и военни самолети. През 2022 г. този сегмент реализира продажби в размер на 5,6 млрд. долара, което представлява увеличение с 9% спрямо 2021 г. Този ръст се дължи на силното търсене на бизнес самолети и успешното въвеждане на нови продукти.

Bell е един от водещите производители на хеликоптери и самолети с тилтротор. През 2022 г. този сегмент реализира продажби в размер на 3,2 млрд. долара, което представлява увеличение с 5% спрямо 2021 г. Този ръст се дължи на силното търсене на военни хеликоптери и успешното въвеждане на нови продукти.

Текстрон Системс е доставчик на решения за отбранителната индустрия и индустрията за сигурност. През 2022 г. този сегмент реализира приходи в размер на 1,2 млрд. долара, което представлява намаление с 2% спрямо 2021 г. Това намаление се дължи на намаляване на броя на военните договори.

Industrial е сегмент, който се занимава с производството на промишлени продукти, като например инструменти, помпи и колички за голф. През 2022 г. този сегмент реализира продажби в размер на 3,6 млрд. долара, което представлява увеличение с 8% спрямо 2021 г. Този ръст се дължи на силното търсене на индустриални продукти и успешното пускане на нови продукти на пазара.

Финансирането е сегмент, който осигурява финансиране за закупуване на продукти на Textron. През 2022 г. този сегмент постига продажби в размер на 600 млн. долара, което представлява увеличение от 6% спрямо 2021 г. Това увеличение се дължи на силното търсене на финансиране.

Заключение

Подобно на анализаторите на Citi, Textron очаква финансовите си резултати да се подобрят през 2023 г. поради силното търсене на нейните продукти и услуги. Компанията също така планира да продължи да инвестира в научноизследователска и развойна дейност, за да запази конкурентоспособността си и да подкрепи растежа на приходите.

Акциите на Textron представляват атрактивна инвестиция за инвеститори, които търсят експозиция към индустриалния сектор. Компанията има добри финансови резултати, диверсифицирано портфолио от продукти и услуги и положителни бъдещи перспективи.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.

Chceš se se stát úspěšným akciovým investorem?

Začni studovat prestižní Bulios akademii a získej přístup k unikátnímu vzdělávacímu obsahu, analýzám a praktickým nástrojům!
No comments yet