Az Nvidia $NVDA+1.3%, a legnagyobb félvezetőgyártó vállalat, kulcsbefektető kíván lenni egy brit chiptervező vállalat tőzsdei bevezetésében.

A SoftBank, az Arm jelenlegi tulajdonosa folytatja azt a tervét, hogy az Armot tőzsdei bevezetés útján vezeti be a tőzsdére. Az Nvidia kénytelen volt leállítani az Arm tervezett 66 milliárd dolláros felvásárlását, mivel azt a trösztellenes hatóságok leállították.

Az Nvidia most kulcsbefektető szeretne lenni az Arm tőzsdei bevezetésében, amelyre akár már szeptemberben sor kerülhet. Az Nvidia egyike annak a több partnernek, akiktől a vállalat azt reméli, hogy hosszú távon jelentős részesedést vásárolnak a tőzsdei bevezetés során. Ilyen cég többek között az Intel is. Ezzel a piaci árfolyam stabilizálását szeretnék elősegíteni, miközben a SoftBank csökkenteni fogja részesedését.

Egy, az ügyet ismerő forrás szerint a vállalat értékeléséről még tárgyalnak. Míg az Nvidia 35 és 40 milliárd dollár között értékeli a vállalatot, addig az Arm állítólag közelebb látja magát a 80 milliárd dollárhoz.

Számos technológiai vállalat és szakértő nagy figyelemmel kíséri ezt az IPO-t, mivel az IPO-aktivitás egyéves szünetét követően következik be. A részvények gyengülése, a megnövekedett volatilitás és a bizonytalan gazdasági kilátások hatására tavaly jelentősen visszaesett a bevezetések száma.

A fő befektetők biztosítása a tőzsdei bevezetés előtt gyakori taktika a nehezebb piaci körülmények között. Ez a kereslet biztosítását és a potenciális befektetők megnyugtatását szolgálja. A befektetőket az is megnyugtatja, hogy az Arm már korábban is kereskedett a tőzsdén, és így biztonságosabbnak tekintik, mint az első alkalommal a tőzsdére lépő vállalatokat.

Az Arm várhatóan a legnagyobb IPO lesz a Rivian 2021-es tőzsdei bevezetése óta. A Rivian kezdeti piaci kapitalizációja 70 milliárd dollár volt.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a vállalatok már megkeresték a szabályozó hatóságokat, hogy csillapítsák a kartellezéssel kapcsolatos félelmeket. Ez azért van, mert állítólag egy kis, alacsony százmillió dolláros részesedésről van szó.

A tisztességes versenyhatóságok 2020-ban leállították az Nvidia erőfeszítéseit az Arm megvásárlására. A szabályozók szerint ez azt jelentheti, hogy korlátozzák a versenytársak hozzáférését az Arm szellemi tulajdonához. Ezt használja például a legtöbb mobiltelefon, az autóiparban használt chipek és maga az Nvidia is.

Szakértők szerint a lépés az Nvidia nagyobb erőfeszítéseit jelzi, hogy betörjön a központi feldolgozóegységek (CPU) fejlesztésével foglalkozó iparágba. Az Nvidia nemrég fejlesztette ki első, kizárólag Arm technológiát használó CPU-ját is. Az Nvidia fő szegmense a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) fejlesztése, amelyeket grafikához használnak, és a mesterséges intelligencia és a tudományos számítástechnika területén is alkalmazásra találtak.

Az Arm ezzel szemben a mesterséges intelligenciára használható chipek fejlesztésébe próbál betörni, ahol az Nvidia nagyon kevés konkurenciával rendelkezik. "Az IPO-dokumentumban az 'AI' minden harmadik szó lesz" - kommentálta a cég terveit ismerő személy. "Az Nvidia azért fontos, mert a részvétele magában foglalja az AI-t" - tette hozzá ugyanez a személy.

A lépéssel az Nvidia szorosabb versenybe kerülne az Intellel, amely régóta uralja a PC-s processzorok piacát.

A SoftBank részvényei a frankfurti tőzsdén 2,63%-kal 44,505 euróra emelkedtek részvényenként.


NVDA
$472.17 $6.21 +1.33%
1 Day
+1.33%
5 Days
-7.95%
1 Month
+0.86%
6 Months
+96.69%
1 Year
+234.01%
YTD
+219.99%
5 Years
+574.01%
Max.
+111,578.37%


No comments yet