S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Voda bude mať hodnotu zlata a s týmito spoločnosťami na tom budeme môcť zbohatnúť

Hodnotu vody si málokto uvedomuje, všetci sa sústredia na materiály a drahé kovy a pritom voda je to, bez čoho nebudeme môcť existovať. Celý svet je závislý od vody a práve tento dôvod by mali zvážiť investori a popremýšlať nad investíciou, ktorá súvisí s vodou.

Voda bude mať vysokú hodnotu v budúcnosti a investori by si to mali začať uvedomovať.

Hoci sa objavilo nespočetné množstvo nápadov, ktoré sa pokúšali vysvetliť bezohľadné rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina napadnúť susednú Ukrajinu – od obnovy starého Sovietskeho zväzu až po duševné choroby – aspoň časť dôvodov by mohla súvisieť s vodnými zdrojmi. Ak áno, dynamika dodáva investorom novú naliehavosť, aby zvážili nákup vodných zásob.

Keď Rusko v roku 2014 ilegálne anektovalo Krym, dotknutá ukrajinská vláda reagovala niekoľkými opatreniami. Jedným z nich bolo vybudovanie betónovej priehrady, ktorá mala zastaviť prítok vody na jeho ukradnuté územie, čím sa Krym stal pre Rusov oveľa menej ekonomicky životaschopným. Iste, riešenie tohto problému bolo prioritou súčasnej Putinovej „špeciálnej vojenskej operácie“.

Takáto dramatická reakcia na zabezpečenie tohto kritického zdroja zameriava podstatnú pozornosť na zásoby vody. Nie je to len o tom, že je to najvzácnejšia komodita ľudstva. V mnohých, ak nie vo väčšine prípadov, je voda životodarným zdrojom produktívnych ekonomík.

Aby sme boli spravodliví, žiadna investičná kategória nie je imúnna voči potenciálnym udalostiam vyvolávajúcim volatilitu, ako je napríklad recesia. Ale ak hľadáte kombináciu rastových príležitostí a stability, tieto vodné zásoby na nákup by vám mohli pekne vyhovovať.

American Water Works $AWK+1.0% 

Najväčšie meno medzi priamymi zásobami vody, American Water Works je nápadom v tomto priestore zdrojov. Vďaka histórii siahajúcej až do konca 19. storočia je AWK skutočne meradlom stability. Zatiaľ čo spotrebné produkty a technológie prichádzajú a odchádzajú, žiadna inovácia nerieši našu závislosť od vody. Ešte lepšie je, že American Water Works sa darí aj po finančnej stránke. V roku 2021 vykázala čistý príjem vo výške 1,26 miliardy dolárov, čo sa javí ako historické maximum.

York Water $YORW+2.4% 

Je to pravdepodobne jedna z najlepších vodných akcií na nákup, ak uprednostňujete stabilitu. V novembri 2020 sa spoločnosť York Water dostala na titulky, keď oznámila svoju 600. po sebe idúcu dividendu. Áno, je to tak – 600. Okrem toho, podľa tlačovej správy spoločnosti, „York Water, ktorá je najstaršou verejne obchodovanou spoločnosťou v krajine, nikdy za posledných 200 rokov nezmeškala dividendu. Predpokladá sa, že ide o najdlhší rekord po sebe idúcich dividend v Amerike.“

California Water Service $CWT+2.0% 

Hoci je Kalifornia často cieľovým štátom, jej obyvatelia platia vysokú cenu za jej prírodné krásy a takmer neustále slnečné svetlo. Rast životných nákladov je čoraz viac viazaný na vodné zdroje. Len nedávno New York Times publikoval komentár vedca z Kalifornskej univerzity v Berkeley, Central Sierra Snow Lab, ktorý tvrdil, že súčasné podmienky sucha môžu byť v Golden State horšie, ako sa očakávalo. Je ťažké nesúhlasiť s týmto názorom vzhľadom na to, že prirodzene sa vyskytujúca dynamika, ako sú zrážky, sa neposunula priaznivo na riešenie sucha. Aj keď je to na priamej úrovni málo komfortné, investori sa možno budú chcieť proti tomuto negatívnemu prostrediu poistiť pomocou California Water Service. Spoločnosť CWT, ktorá je verejnoprospešnou spoločnosťou poskytujúcou pitnú vodu a služby v oblasti odpadových vôd, patrí na váš zoznam zásob vody, ktoré si môžete kúpiť, kvôli jej neudržateľnej relevantnosti. Rovnako ako každá iná potrebná komodita, používatelia nemajú inú možnosť, ako zaplatiť. Keďže Golden State je najväčšia ekonomika v USA, viete, že ľudia to urobia.

Evoqua Water Technologies $AQUA+1.0% 

Spoločnosť Evoqua Water Technologies známa ako popredný poskytovateľ riešení na úpravu vody a odpadových vôd, sa zameriava na rozsiahle potreby priemyselných a komunálnych zákazníkov. Zároveň ponúka služby pre rekreačných užívateľov, ktoré poskytujú vyváženú hĺbku. Evoqua sa špecializuje najmä na identifikáciu vznikajúcich problémov s vodou a vytvára riešenia pre svojich klientov na ochranu ich podnikov a koncových používateľov. Rovnako ako pri iných vodných zásobách, príbeh o AQUA zahŕňa cynický prvok. Aby bolo jasné, Evoqua a ďalší propagujú veľmi potrebné a oceňované služby. Klienti zároveň majú v podstate málo alebo žiadne alternatívy. Vodné riešenia predstavujú absolútnu nevyhnutnosť, či už na podporu komunít alebo ekonomík.

Veolia Environnement $VEOEY

Odsoľovanie je proces destilácie oceánskej vody a jej premena na pitnú vodu. Asi 71% povrchu Zeme tvorí voda. Samozrejme, väčšina z toho sa nedá piť. Ak by sme však dokázali odsoliť morskú vodu, mohli by sme dramaticky ovplyvniť nedostatok vody. VEOEY teda znie ako najtransformatívnejší spomedzi vodných akcií dostupných na obchodovanie. Hoci je tento koncept nepochybne zaujímavý, problémom v skutočnosti nie je veda o odsoľovaní. Ide skôr o to, aby veda fungovala dostatočne lacno na to, aby bola ekonomicky životaschopná. Potenciálne, ako sa technológia vo vesmíre zlepšuje, by sme mohli byť schopní nasávať morskú vodu a premieňať ju na naše potreby. Ale je to ešte ťažká výzva, takže trpezlivosť je nevyhnutná pri tejto technológií.

Dúfam, že tento článok je pre vás nápomocný a určite by sme si mali uvedomiť potrebu a hodnotu vody aj keby sme do tohto nemali investovať. Čiže sami si spravte názor akú hodnotu má voda a akú by mohla mať v budúcnosti a či na tom dokážu spoločnosti profitovať, takže to neberte ako investičnú radu. Pri písaní tohto článku som sa inšpiroval údajmi z Investorplace.com

Bude voda v budúcnosti veľkým nedostatkom?

Vote to see the results! 26 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

tak o vode sa ani nemusíme baviť priemysel bez nej nepôjde a stým naším globálnym vodným hospodárstvom to ide dolu vodou

no a do toho globalne oteplovanie veľa sucha atd...

takže suhlasime, že voda nad zlato? :)

v niektorych krajinach už určite