S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Novinky ze světa NFT: VISA si koupila prvního digitálního avatara a obrázek kamene se prodal za 1,3 milionu dolarů

Visa je nejnovější velkou společností, která se vrhla do šílenství NFT. Tento zpracovatel plateb v pondělí uvedl, že si koupil prvního "CryptoPunk", jednoho z tisíců digitálních avatarů založených na NFT, za téměř 150 000 dolarů v ethereu.

 

NFT, což je zkratka pro non-fungible token – je unikátní digitální aktivum určené k reprezentaci vlastnictví virtuálního předmětu. Na rozdíl od bitcoinu a jiných kryptoměn nelze NFT směňovat jako obdobu s jiným NFT. Zastánci tvrdí, že díky tomu jsou NFT vzácné, což zvyšuje jejich hodnotu. NFT jsou často přirovnávány k fyzickým sběratelským předmětům, jako jsou vzácné obchodní karty a umělecká díla.

 

CryptoPunks na Times Square 

 

"Myslíme si, že NFT budou hrát důležitou roli v budoucnosti maloobchodu, sociálních médií, zábavy a obchodu," uvedl v pondělí na blogu Cuy Sheffield, šéf kryptoměnového oddělení společnosti Visa.

 

"Abychom našim klientům a partnerům pomohli zapojit se, potřebujeme z první ruky porozumět požadavkům na infrastrukturu, které musí globální značka splňovat, aby mohla NFT nakupovat, ukládat a využívat."

 

Sheffield uvedl, že CryptoPunks se stali "kulturní ikonou kryptokomunity". "S nákupem CryptoPunků do toho skáčeme nohama napřed," řekl. "Je to jen začátek naší práce v tomto prostoru."

 

 

Velké firmy se připojují k šílenství NFT

S NFT v poslední době experimentuje několik velkých firem. Christie's vydražila několik NFT, některé v hodnotě milionů dolarů. Aukční síň v březnu vytvořila rekord, když se obraz vytvořený digitálním umělcem Beeplem prodal za 69 milionů dolarů.

 

Mezitím řada mediálních publikací, včetně CNN, The New York Times a časopisu Fortune, prodala své vlastní NFT. Někteří kritici jsou však k NFT skeptičtí. Tyto tokeny sice představují digitální certifikát o vlastnictví, ale kupující nevlastní podkladový předmět a uživatelé internetu si mohou související média stále prohlížet online. Někteří lidé dokonce ukradli díla jiných umělců a dále je prodávali jako NFT.

 

"Kupující uměleckého díla Beeple NFT 'Everydays - The First 5000 Days' v hodnotě 69 milionů dolarů je vlastníkem jedinečného tokenu," uvedl Adam Rendle, partner advokátní kanceláře Taylor Wessing, ve svém blogpostu. "Nevlastní však autorská práva ani jiná práva duševního vlastnictví k samotnému digitálnímu uměleckému dílu. Zastoupené aktivum nemohou distribuovat ani jinak komercializovat."

 

Beeple NFT 'Everydays - The First 5000 Days

 

Šutr za 28 milionů

Klip s kamenem se v včera pozdě odpoledne prodal za 400 Etherea, tedy asi 1,3 milionu dolarů (zhruba 28 milionů korun). Tato transakce představuje nejnovější prodej EtherRocku, sběratelské krypto značky, která je na trhu od roku 2017, což z ní činí jeden z nejstarších neprodejných tokenů (NFT). EtherRock je, jak název napovídá, JPEG kresleného kamene, vytvořený a prodávaný na ethereovém blockchainu. Existuje jich pouze 100 a tento nedostatek je součástí toho, co zvyšuje jejich hodnotu.

 

zdroj

 

K čemu jsou tedy tyto obrázky skal dobré? Podle webových stránek EtherRock: "Tyto virtuální kameny neslouží k žádnému jinému účelu než k tomu, abyste je mohli přinášet a prodávat a abyste měli silný pocit hrdosti, že vlastníte 1 z pouhých 100 kamenů ve hře :)".

 

 

Po tomto posledním prodeji byla nová spodní hranice ceny za NFT EtherRock zvýšena na 1,02 milionu dolarů. Před dvěma dny se nejlevnější kámen prodával za 305 294 dolarů. Před dvěma týdny to bylo 97 716 dolarů. Po poklesu poptávky letos na jaře zaznamenal celkový trh s NFT masivní návrat, který začal koncem června. Například podle údajů shromážděných společností The Block překročil měsíční objem obchodů s NFT na tržišti OpenSea v srpnu 1 miliardu dolarů, což je o 286 % více než v červenci.

 

zdroj1, zdroj2


Autor @kseniia má karmu 1025 a je členem této skupiny od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tulipomanie XD

@lukeferd Přesně. Mně to připomíná rok 1975, kdy Gary Dahl vydělal milion dolarů na tom, že prodával kameny jako domácí mazlíčky. Ne vážně, "pet rock" existoval a lidi to fakt kupovali, doporučuju pogooglovat. :D Ale za mě vrchol toho, že boháči už dneska nevědí, za co utrácet, takže nůžky mezi bohatými a chudými jsou absurdně rozevřené.