4 gânduri provocatoare despre inflație și (posibilele) acțiuni ale Fed

Inflația și ratele dobânzilor Fed sunt printre cele mai urmărite subiecte pentru analiști și investitori. Cu toate acestea, s-a făcut deja suficientă descriere aridă a cifrelor. Barry Ritholtz, de la firma de investiții Ritholtz Wealth Management, a încercat să condimenteze discuția în jurul inflației prețurilor și a (posibilelor) acțiuni ale băncii centrale americane și a venit cu câteva gânduri contrare.

1. Acțiunile Fed au un impact rapid asupra economiei

Până în 1994, Rezerva Federală a SUA nu a emis declarații și nu a ținut conferințe de presă la finalul ședințelor de politică monetară. Este posibil să fi durat, într-adevăr, până la 18 luni pentru ca acțiunile Fed să se răsfrângă asupra economiei. Astăzi, însă, un an și jumătate pare excesiv. Economia modernă se bazează pe credit, iar Fed este extrem de transparentă, astfel încât decalajul dintre acțiunile sale și impactul lor asupra economiei este, fără îndoială, semnificativ mai scurt", spune Ritholtz.

2. Șomajul scăzut este un factor antiinflaționist

Rezerva Federală a SUA era convinsă că, dacă dorea să învingă inflația ridicată, "instrumentul" potrivit era creșterea ratei șomajului, ceea ce ar fi dus la o scădere a încrederii consumatorilor și ar fi frânat cheltuielile șomerilor, precum și ale angajaților îngrijorați de locurile lor de muncă. Barry Ritholtz, pe de altă parte, crede că, cu cât rata șomajului ar fi mai mare, cu atât mai mare ar fi și problema inflației. El explică faptul că piața americană a muncii suferă de o lipsă de muncitori, astfel că o forță de muncă mai mare atenuează presiunea ascendentă asupra salariilor, deoarece firmele se luptă pentru angajați.

3. Înăsprirea politicii monetare crește prețurile locuințelor

Potrivit experților, unul dintre motivele pentru creșterea bruscă a prețurilor proprietăților rezidențiale din Statele Unite este construcția slabă de locuințe unifamiliale după 2008. În plus, Ritholtz consideră că majorarea ratelor dobânzilor de către banca centrală determină creșterea prețurilor imobiliare. Cu cât ratele sunt mai mari, cu atât creditele ipotecare devin mai puțin accesibile. Iar perspectiva unei vânzări dificile și îndelungate, spune el, este cea care limitează oferta de locuințe mai vechi și, prin urmare, menține prețurile proprietăților vândute mai ridicate.

4. Ratele mai mici pentru a reduce inflația

Legat de cele de mai sus, Ritholtz speculează chiar că Fed, pentru a domoli inflația, ar trebui să reducă ratele dobânzilor. "Chiriile mari, imobilele scumpe și creșterea rapidă a salariilor din cauza lipsei de muncitori, toate acestea se înrăutățesc pe măsură ce ratele dobânzilor cresc", spune el. Dacă banca centrală ar fi avut curajul să urmeze calea neortodoxă de a reduce ratele, spune el, problema ar fi putut fi depășită de mult în anumite condiții.

Grozav, frumos scris. Pentru mine are sens și când mă gândesc la asta, are și mai mult sens😅. Fed ar trebui să citească aceste 4 puncte și să se gândească la ele. Desigur, așa cum a scris Luke, nici eu nu sunt economist.

Cred că toți au până la urmă interese personale "să îl facă fericit pe șef" și nimeni nu va fi interesat de situația globală :-D

Da, din păcate este, dar probabil că este aproape peste tot, cred :D

Frumoase 4 puncte de raționament și nu sunt economist, dar îmi place, are sens. Dar dacă, așa cum scrie Tomas, nu a ajutat în Turcia, pe de altă parte, nu poți compara Turcia și SUA, așa că cine știe... Cred cu siguranță că ar trebui să se acorde mai multă atenție gestionării actuale a economiei, pentru că mi se pare că totul este doar un fel de amânare pentru a face să pară că au rezolvat problema, dar apoi tot "caruselul" începe din nou. Mai ales în domeniul datoriilor.

Da, și eu cred că ascund problemele sub preș... și sunt sigur că se poate face, de câteva ori... dar atunci nu trebuie să se facă o dată și gata).

Turcia a încercat deja această cale și nu a funcționat.

Așa este... Cred doar că în cazul de față funcționează faptul că atunci când doi oameni fac același lucru, nu este același lucru... :)