S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Elon Musk brzy předvede akci, která otřese Twitterem i celou burzou

Vypadá jako fajn srandovní týpek, který chce hlavně měnit svět a ničím se moc nestresovat. Elon Musk, nejbohatší člověk světa a zakladatel firem Tesla, SpaceX či Neuralink si vybudoval pověst vizionáře, který usilovně pracuje na lepší budoucnosti lidstva. Jenže, jak se zdá, rodák z JAR se chystá ukázat svou drsnou investiční tvář.

Elon Musk jako aktivistický investor?

Aktuálně nejbohatší muž světa v rozhovorech pro média často opakoval: "Nemám žádné investice, žádné akcie, mimo své vlastní firmy, kterým se věnuji na 100 procent. Nic jiného mě nezajímá."

To byl klasický Elon Musk, chlápek, který spí na gauči v továrně, aby pořádně motivoval svůj tým a dokázal s Teslou věci, které žádná jiná automobilka před ní nedokázala. Typický podnikatel vizionář, kterého zajímá jen jeho vlastní firma.

Jenže, změna je život, no ne?

Sobotní zrušení rozhodnutí extravagantního miliardáře vstoupit do představenstva Twitteru $TWTR totiž podle analytiků otevírá prostor pro nepřátelské převzetí!

Muskovo rozhodnutí nevstoupit do představenstva Twitteru znamená, že již není omezen vlastnictvím pouhých 14,9 % společnosti, což byla součást původní dohody. Mnozí analytici nyní naznačují, že by generální ředitel společnosti Tesla mohl svůj podíl posílit a nakonec se pokusit získat kontrolu.

"Víkendová změna ušetřila společnost toho, aby se musela vypořádat s ředitelem, který na Twitteru informuje o diskusích na úrovni představenstva. To by bylo neudržitelné," napsal v pondělí Don Bilson z Gordon Haskett Research Advisors. "Odvrácenou stranou je, že TWTR se musí vypořádat s divokým investorem, který již vlastní 9 % společnosti a má prostředky na odkoupení zbývajících 91 %. Jakkoli je Musk nevyzpytatelný, mohli bychom být brzy svědky takového kroku. Nebo bychom se toho všeho nemuseli dočkat. Ta nejistota, ve které nyní TWTR žije, se dá rozhodně kvalifikovat jako rozptýlení."

https://twitter.com/paraga/status/1513354622466867201

Bilson poukázal na prohlášení generálního ředitele Twitteru Paraga Agrawala, který oznámil, že Musk již nebude členem představenstva, a ve kterém varoval zaměstnance před "rozptýlením", které je čeká. Bilson v pondělním telefonickém rozhovoru pro CNBC uvedl, že sdělení společnosti bylo "svým způsobem zlověstné".

"Bude docela těžké zavázat se k investiční tezi, protože nikdy nevíte, odkud vítr zavane," řekl Bilson. "Nemyslím si, že by u něj bylo něco vyloučeno."

Podobný názor nabídl v pondělí ráno i analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives.

"Tohle bude zjevně nepříznivá situace," řekl Ives Andrew Ross Sorkinovi v pořadu "Squawk Box" na CNBC. "Místo toho, aby Musk v zasedací místnosti v koutě jen říkal ne nebo souhlasil s určitými kandidáty do představenstva, myslím, že teď to opravdu dojde tak daleko, že v příštích dnech podle mě začneme sledovat, jestli bude více nepřátelský, více aktivní - na to se ulice zaměřuje," řekl Ives.

Akcie Twitteru zažily nejlepší den od svého vstupu na burzu poté, co Musk zveřejnil svůj více než 9% podíl ve společnosti. O další 2 % poskočily den poté, kdy společnost odhalila, že se Musk stane členem představenstva. V pondělí akcie kolísaly a nepředvídatelnost by mohla pokračovat.

"I když zůstává nejasné, jaké jsou priority pana Muska, očekáváme, že jeho tweetům bude věnována zvýšená pozornost, což by mohlo zvýšit volatilitu ceny akcií," napsali v pondělí po zveřejnění zprávy analytici KeyBanc.

https://www.youtube.com/watch?v=PV3DnpIFYF8

Gene Munster, řídící partner společnosti Loup Ventures, však v pořadu "Squawk Box" televize CNBC uvedl, že si myslí, že "většina dramatu je za námi".

Munster uvedl, že tuto předpověď založil na předpokladu, že by bylo rozumnějším rozhodnutím přikročit k okamžitému převzetí, pokud by to měl v úmyslu. Řekl také, že si myslí, že převzetí Twitteru prostě není projektem, kterým by Musk chtěl trávit tolik času.

"Pochopte, že je pro něj důležité něco kolem svobody projevu, a myslím, že to chce posunout dál. Pochopte, že v tom vidí stejně velkou příležitost jako v elektrifikaci a jako v cestování do vesmíru," řekl Munster. "Ale nakonec si myslím, že je to [pro něj] jen jedna z příliš mnoha věcí, které má na talíři, než aby se jich ujal."

---

A co si o tomhle myslíte vy? Je toho Elon schopen? Podle mě by to byl pro mnohé naprostý šok, že se z někoho jako je Elon stal aktivistický investor typu Carla Icahna. Člověk by ho začal vnímat úplně jinak, stejně tak jeho firmy a investice.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @marekskacel má karmu 87 a je členem této komunity od 26/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Hej to udělal fakt dobře.... ale je to s ním jak na houpačce 😅

BUY BUY BUY!!!

$TWTR long 🚀

👍

JO JO JO! 🤑

To by byl $TWTR v dobrých rukou 👌

Ironie?

Vůbec ne, Elon je chytrej chlap a ví co dělá 👌

Takže by mohl přijít $TWTR dip a pak long 😁

I to je možné 😁

Partner

Budu přesně na to čekat 😂

Upřímně se domnívám, že se stane přesně to, co predikuje poslední dotázaný

Krásné na tom je, že vůbec nikdo neví co se stane, jen Elon 😅

Často mám pocit, tě to neví ani samotný Elon

Se nezdá Elon 😅

Partner

Hlavně by mě zajímala pozice Dorseyho

To nás všechny 😂

Ten už si jede $SQ-1.2% 🤷‍♂️

Partner

To jo, ale pořád je tady akcionář a je to jeho dítě.

Partner

To by byl masakr 🤯