S&P 500 ^GSPC 5,027.42 -0.87%
Meta META $436.84 -11.48%
Microsoft MSFT $393.97 -3.69%
Nvidia NVDA $820.00 +2.92%
Amazon AMZN $172.43 -2.35%
Alphabet GOOG $157.90 -1.99%
Tesla TSLA $163.63 +0.93%
Apple AAPL $168.96 -0.04%

Tahle dividendová akcie brutálně vytěží z aktuální situace. Navíc vám bude přinášet peníze bez práce - navždy.

Výjimečné dividendové akcie pomáhají investorům prosperovat rok co rok bez ohledu na podmínky na trhu. Rostoucí dividendy mohou být nejlepším přítelem akcionáře. Zejména pak, pokud toužíte po klidném spánku a životu bez přemýšlení o každém pohybu trhu. Navíc můžete reinvestováním dividend kumulovat víc a víc peněz, které opět zvýší váš pasivní příjem. Jednu akcii, která přesně toto splňuje tu pro vás dnes mám.

Lockheed MArtin je předním světovým dodavatelem vojenských letounů

Právě toto reinvestování dividend (DRIP) je naprosto luxusní věc pro klid v duši. Pokud cena klesá, DRIP znamená, že efektivní výnos v průběhu času neustále roste. Pokud cena akcií roste, zhodnocení ceny zvyšuje hodnotu, kterou poskytovala dividenda. Pro příjmové investory je možná navíc lákadlem ještě čtvrtletní výplata. 

Ale teď ZÁSADNÍ OTÁZKA - z jakého odvětví takovou relativně bezpečnou akcii zvolit? No... tak třeba:

Válka je drahá. Vojenská připravenost a výdaje jsou nyní v mnoha zemích sdružených v NATO na prvním místě. Země jako Německo v reakci na novou agresi drasticky zvyšují výdaje. Německo v roce 2021 vydalo na obranu jen 51,1 miliardy dolarů a v roce 2022 plánuje utratit 100 miliard eur. Nahrazuje také část své stárnoucí flotily stíhaček stíhačkami F-35 od společnosti Lockheed Martin $LMT+0.4%

https://www.youtube.com/watch?v=fZ-hWlJ2rMc

Motory pro tyto stíhačky dodává společnost Pratt & Whitney, která je divizí společnosti Raytheon Technologies $RTX+0.7%. Navíc se různě po internetu objevuje, že není Německo zdaleka osamoceno, protože nejméně sedm evropských zemí přislíbilo zvýšení výdajů po ruské invazi. Austrálie si v oznámení učiněném před několika dny vybrala společnosti Raytheon i Lockheed Martin, aby jí pomohly s výrobou řízených střel. Tyto příklady jsou vzhledem k rozvíjejícímu se geopolitickému napětí pravděpodobně jen špičkou ledovce. 

Aby toho nebylo málo, společnost Lockheed Martin od roku 2003 každoročně zvyšuje svou dividendu, která se z 0,44 USD na akcii ročně zvýšila na 10,60 USD v roce 2021. To je obrovská složená roční míra růstu téměř 20 %.

Válečný konflikt se na ceně titulu již pochopitelně podepsal. Akcie ale bude mít dostatek zakázek i nadále.

Všichni se teď potíme při pohledu na hodnotu inflace - rostoucí dividenda společnosti Lockheed Martin je ale skvělým zajištěním. Poslední zvýšení dividendy činilo 7,7 %, což téměř odpovídá současné míře inflace. Kdo jiný vám tohle nabídne?

Současný dividendový výnos je zdravých 2,4 %, ale investor, který by koupil a držel Lockheed Martin před 10 lety, by měl efektivní výnos téměř 13 %. Nákup před pěti lety by investorovi zajistil dnešní efektivní výnos přes 4 %. To je podstata dividendového růstového investování. V těchto scénářích by oba tito hypotetičtí investoři měli také obrovskou hromadu kapitálových zisků.

Společnost Lockheed Martin také vrací kapitál akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií. Poslední povolení se týká částky 5 miliard dolarů. Společnost v roce 2021 vyprodukovala více než 9 miliard dolarů hotovosti z provozní činnosti, což stačilo na snadné pokrytí 3 miliard dolarů vyplacených na dividendách. Vzhledem k dosavadním výsledkům a sekulárnímu zadnímu větru je ohromně pravděpodobné, že Lockheed Martin bude investorům i nadále poskytovat rostoucí dividendu, se kterou mohou počítat i v příštích letech. 

Lockheed Martin je z investičního hlediska krásnou společností s mastnými odměnami pro investory. Jedinou poskvrnou může být morální hledisko - podobně jako třeba u tabákových společností - ne každý chce touto formou podporovat válku, což naprosto chápu. To už je na zhodnocení každého investora. V každém případě bych LMT do svého watchlistu k analýze zařadil.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy Bradleyho Guicharda. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 348 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

super tip, podívám se na $LMT+0.4%  blíže 👍

zbrojařskou firmu v dividendovým portfoliu ještě nemáš, co? 😃

nemám

Lockheed je skvělá akcie a dává smysl v aktuální době. Alespoň z investičního hlediska.

Pasivní příjem je hezká myšlenka, ale radši si občas nějak aktivně odprodám růstovku nebo něco z krypta... ten výnos je pak výrazně větší.

Pokud to vychází, tak mi nezbývá než pogratulovat. Já ale prostě radši v klidu spím a tu hodnotu aktiv buduju pomaleji 🤷

Ne samozřejmě to nijak neodsuzuju. Jen říkám jak to mám já 😂

Jak píšeš - na téhle akcii bych se nechtěl podílet, protože tím pádem proudí peníze do války. I když chápu, že tenhle přístup bohužel asi nic moc nezmění.

No bohužel, ten přístup plně chápu, ale bylo by to asi moc jednoduchý, že kdyby se přestalo investovat do zbrojení tak válka nebude. Dost možná by to jenom znamenalo právě tu ztrátu obranyschopnosti proti agresorovi.

Je to tak, na to jakožto lidstvo ještě bohužel nejsme moc daleko.

Lockheed je super. Ve svém oboru jsou téměř dominantní a navíc ta aktuální situace jim zajistí odbyt na X let dopředu.

Jop. A finanční výsledky taky super. Jejich management dělá docela dobrou práci