S&P 500 ^GSPC
4,993.54
-0.35%
Nvidia NVDA
$819.97
-3.16%
Meta META
$487.85
-2.78%
Amazon AMZN
$176.22
-1.67%
Apple AAPL
$165.02
-1.21%
Alphabet GOOG
$156.18
-0.81%
Microsoft MSFT
$401.55
-0.67%
Tesla TSLA
$149.71
-0.15%

Не разчитайте на Фед. И дори не се опитвайте да го победите!

След финансовата криза от 2008 г. сред инвеститорите се наложи идеята, че американските акции могат да вървят само нагоре. Това се основаваше на предположението, че ако пазарът изпадне в затруднение, Федералният резерв на САЩ ще се намеси, за да поддържа общата икономическа стабилност. Подобни разсъждения трябва да бъдат силно предупреждавани.

Опасно е да се залага, че пазарът ще се развива по някакъв начин в съответствие с текущите или очакваните настройки на лихвените проценти. Фактът, че през пролетта на 2009 г. акциите в САЩ започнаха нов възходящ тренд, не е свързан (само) с това, че малко преди това Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти почти до нула. Тогава роля изиграха предимно фундаменталните фактори, т.е. ръстът на корпоративната рентабилност.

Американски акции - дивидентна доходност, ръст на рентабилността и годишни резултати

Не е нужно да ходим далеч за още една причина да не следим лихвените проценти във връзка с представянето на цените на акциите. Всеки, който е очаквал технологичните акции да пострадат при повишаването на лихвените проценти на централните банки в САЩ, преживява голямо разочарование. Всъщност настоящото рали на акциите на Уолстрийт се дължи на технологичните заглавия.

Сред инвеститорите има много пазарни мъдрости, препоръки и правила за поведение. Например:

"Бъди алчен, когато другите са предпазливи".

"Бъди внимателен, когато другите са алчни."

"Купувайте, когато фондовите пазари кървят."

"Тенденцията е ваш приятел."

"Не хващай падащ нож."

"Продавай през май и се махай."

"Не слагайте всичките си яйца в една кошница."

"Концентрирайте се, за да забогатеете, диверсифицирайте, за да запазите богатството си".

На пръв поглед е очевидно, че някои от съветите са в разрез с практиката. Най-важното е, че е ясно, че не всички от тях могат да бъдат следвани по всяко време. Същото е и със залагането на това как ще се представи пазарът в зависимост от настройките на курса.


No comments yet