S&P 500 ^GSPC 5,076.47 +0.12%
Tesla TSLA $161.48 +11.61%
Nvidia NVDA $808.30 -1.93%
Amazon AMZN $177.25 -1.28%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Meta META $492.36 -0.75%
Microsoft MSFT $409.72 +0.53%
Alphabet GOOG $160.72 +0.50%

Ne hagyatkozzanak a Fedre. És meg se próbáld legyőzni!

A 2008-as pénzügyi válság után a befektetők körében meggyökeresedett az az elképzelés, hogy az amerikai részvények csak feljebb mehetnek. Ez azon a feltételezésen alapult, hogy ha a piac bajba kerül, az amerikai jegybank közbelép az általános gazdasági stabilitás fenntartása érdekében. Az ilyen megfontolásoktól erősen óvakodni kell.

Veszélyes arra fogadni, hogy a piac valahogyan a jelenlegi vagy várható kamatbeállítások szerint fog alakulni. Az a tény, hogy az amerikai részvények 2009 tavaszán új emelkedésbe kezdtek, nem (csak) azzal függ össze, hogy az amerikai jegybank nem sokkal korábban gyakorlatilag nullára csökkentette a kamatlábakat. Akkoriban elsősorban a fundamentumok, azaz a vállalati nyereségesség növekedése játszott szerepet.

Amerikai részvények - osztalékhozamok, jövedelmezőségi növekedés és éves teljesítmény

Nem kell messzire mennünk egy másik okért, amiért nem érdemes követni a kamatlábakat a részvények árfolyamteljesítményével kapcsolatban. Aki arra számított, hogy a technológiai részvények szenvedni fognak az amerikai jegybanki kamatok emelkedésével, az nagy csalódást él át. A Wall Street jelenlegi részvényrallyját ugyanis a technológiai címek hajtják.

A befektetők körében rengeteg piaci bölcsesség, ajánlás és ökölszabály létezik. Például:

"Légy mohó, amikor mások óvatosak".

"Légy óvatos, amikor mások mohók".

"Vásárolj, amikor a tőzsdék vérzik".

"A trend a barátod."

"Ne kapd el a zuhanó kést."

"Add el májusban és menj el."

"Ne tedd minden tojásodat egy kosárba."

"Koncentrálj, hogy meggazdagodj, diverzifikálj, hogy megtartsd a vagyont."

Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a tanácsok egy része szembe megy az árral. A legfontosabb, hogy egyértelmű, hogy nem mindegyik követhető mindig. Ugyanez a helyzet az árfolyam-beállításoktól függő piaci teljesítményre való fogadással is.


No comments yet