S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Ne zanašajte se na Fed. In ga niti ne poskušajte premagati!

Po finančni krizi leta 2008 se je med vlagatelji uveljavila ideja, da lahko ameriške delnice rastejo samo še navzgor. To je temeljilo na predpostavki, da bo v primeru težav na trgu posredovala ameriška centralna banka Federal Reserve in tako ohranila splošno gospodarsko stabilnost. Pred takšnimi razmišljanji je treba odločno posvariti.

Nevarno je staviti, da se bo trg nekako razvijal v skladu s trenutnimi ali pričakovanimi nastavitvami obrestnih mer. Dejstvo, da so ameriške delnice spomladi 2009 začele nov trend rasti, ni povezano (samo) z dejstvom, da je ameriška centralna banka Federal Reserve malo pred tem znižala obrestne mere skoraj na nič. Takrat so imeli vlogo predvsem temelji, tj. rast dobičkonosnosti podjetij.

Ameriške delnice - dividendni donosi, rast dobičkonosnosti in letna uspešnost

Za še en razlog, zakaj ne bi smeli slediti obrestnim meram v povezavi z uspešnostjo delnic, nam ni treba iti daleč. Kdor je pričakoval, da bodo tehnološke delnice trpele zaradi dviga obrestnih mer ameriške centralne banke, je doživel veliko razočaranje. Trenutno rast delnic na Wall Streetu namreč poganjajo tehnološki naslovi.

Med vlagatelji obstaja veliko tržnih modrosti, priporočil in pravil. Na primer:

"Bodi pohlepen, ko so drugi previdni."

"Bodi previden, ko so drugi pohlepni."

"Kupujte, ko delniški trgi krvavijo."

"Trend je vaš prijatelj."

"Ne ujemi padajočega noža."

"Prodajte maja in se umaknite."

"Ne dajte vseh jajc v eno košarico."

"Koncentrirajte se, da bi obogateli, diverzificirajte, da bi ohranili bogastvo."

Na prvi pogled je očitno, da so nekateri nasveti v nasprotju z načelom. Predvsem pa je jasno, da vseh ni mogoče upoštevati v vsakem trenutku. Enako je s stavami na to, kako se bo trg obnesel glede na nastavitve tečaja.


No comments yet