S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Ahoj, je tu vůbec někdo kdo krom CZ akcií a titulů na USA + profláktnuté EU akcie

sledujete i  něco jiné ? Přijde mi celkem přehnaný hype v ČR kolem USA akcií které už jsou za boomem 😅 je to otázka toho že těm akciím co tam jsou rozumíte nebo spíš myšlenka toho ze Apple nebo Tesla zase udělají jako od začátku nesmyslná procenta ? Nebo strach z neznámých i když mnohem růstovějších trhu co mají potenciál ?

Vote to see the results! 44 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

USA akcie sleduji primárně, ovšem sleduji i ostatní trhy a velice se mi líbí společnost$ASML+0.2% a nedávno jsem koupil část jejich akcie. Poté se mi líbí i ČR akcie jako Colt CZ Group a KB.

ETF: $PINR.PA+0.0% (ticker u brokera mám INR - francie, ale je to tohle)

Jo a zapomněl jsem ještě: (Británie, Německo a severské státy nelze na buliosu nalézt)

$UBI.PA+1.3% Francie, $BPOST.BR+1.8% Belgie, $SESG.PA+1.2% Francie, $WLN.PA+3.5% Francie atd.

$TSM-0.6% Tchaj-wan, $HIMX+9.2% Tchaj-wan, $DLO-2.2% Uruguay, $YALA+2.7% Dubai - Emiráty, $INFY-0.7% Indie, $VALE+0.2% Brazilie a další...

Asi já, sám mám individuální akcie z různých koutů světa + i některá ETF.

Loni v únoru to začalo brazilským Petrobasem, čínským Yumem (KFC a spol v Číně). Postupem času se to dostalo do fáze, kdy mám v portfoliu ještě Airtel Africa (indická telekomunikační společnost na londýnské burze působící v Africe), Eni taky není moc profláklá, Raiffku jsem letos nakupoval + zaměstnanecky Erste, OCI, a chilské SQM. Velkou pozici mám ještě v Toyotě.

Historicky jsem měl pozice v HSBC, Tata Motors (ta bohužel delistuje z US burzy :( ). Hezký profit jsem otočil na kazachstánském Kaspi, a krátkou pozici v Premier African Minerals (ano, sídlo má v africkém Togo a má 19 zaměstnanců - ale při nákupu měla 7, při prodeji 14, růst je jednoznačně viditelný :D).

Taky se začínám orientovat v exotičtějších ETFkách. Mám amerického brokera, tudíž nemusím kupoovat ten náš omezený evropský výběr. V portfoliu ETF mám cca 12,5% v emerging markets ETF včetně small capů.

Velký potenciál pak vidím v Indii (mám vybraná dvě ETF, která obsáhnou prakticky celý indický akciový trh), Saudské Arábii (kdo tam byl, tak tuší, ETF mám vybrané), a ve státech ASEAN (tohle je hodně složitý na ETFko, je potřeba další hledačka).

Zajímavé pro mě bylo i BRICS, jenže takové ETF aktuálně není, existuje jenom BIC s převáženou Čínou, což nechci. Nicméně po konci sankcích a otevření burzy v Moskvě plánuji velké nákupy tam.

Já například investuji i do Indického trhu. 😊

Popravdě ani moc ne. K čínským a indickým firmám nemám elementární důvěru v pravost jimi publikovaných výkazů/čísel. Navíc investice do "exotiky" je většinou spojená s vyššími poplatky u ETF která pokrývají daný region a potenciálně vyššími daněmi ze zisku/dividend. Evropské země mimo EU typu Švýcarsko/UK ok, ale zase - téma daní. A co se týká USA tak pokud jde nějaká zajímavější společnost public tak jako první místo kde chce udělat IPO fakt není Šanghaj :)

Mně se líbí některé švýcarské společnosti, například Meyer Burger. Jinak se snažím investovat do některých menších společností.

Já nejen, že věřím v USA, ale hlavně neinvestuji úplně do růstovek, spíše hledám opravdu levné společnosti, kde mám i nějaký polštář. Je mi jedno, jestli jsou ty společnosti z USA, z Česka, či z tramtárie. 😁 Takovou nejméně profláklou mám v portfoliu Norsk Hydro, což je norská společnost, zabývající se výrobou hliníku. Výkonnost trhu jako celku mi je ve své podstatě lhostejná.

Norsk jsem myslel, že sleduju jedinej :D Mohu se zeptat na tezi? Je to kvůli možnému růstu ceny, nebo pro slušné dividendy?? Papírově mají hospodaření v dobrém stavu, jen nemám představu do budoucna, co lze od jejich segmentu čekat, zda to bude tancovat na této valuaci

Řekl bych, že hliník je jeden z prvků budoucnosti, bude víc a víc využíván nejen v infrastruktuře. Dále je to udržitelnost tohoto průmyslu (recyklovatelnost, nízké emise,...). NHY tlačí na ESG, což bychom i u norské společnosti asi očekávali. Pak samozřejmě jejich financials, které zmiňuješ, jsou super. Hliník je vysoce volatilní, takže se NHY dá často vychytat na super ceně. 
Obecně největším hráčem v hliníkovém průmyslu je Čína, takže to můžeme brát i jako takové "pro-Evropské hedgování". Cena hliníku je nízko, jakmile se to otočí, tak bychom měli vidět slušný růst. Dividenda je taktéž skvělá.

Já v USA i nadále věřím, nemusíš ale investovat zrovna do Applu a Tesly a věřit v další zmnohonásobení 😀 Z jiných trhů mi přijde zajímavá Itochu (Japonsko) a Brazílie a $NU-1.8%. Co se týká sledování, tak pokukuju po Indii a Austrálii, ale tam si ještě netroufám vytipovávat zajímavé kandidáty do portfolia.

Začal jsem sledovat Japonsko, z mého pohledu je to jediný index, o kterém má smysl v tuto chvíli uvažovat.