S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Вълнуващо ново IPO, което може да се появи на Нюйоркската фондова борса през септември.

Игор Иванов
9. 8. 2023
1 min read

ARM Holdings, базирана в Обединеното кралство компания за компютърни технологии, изцяло притежавана от Softbank Group, от 2016 г. насам.

Основана през 1981 г. и със седалище в Токио,SoftBank = японска мултинационална холдингова компания има доста интересен опит. Тя е пълен собственик на ARM Holdings, Fortress Investment Group, Boston Dynamics, а също така притежава дялове в Alibaba Group, Uber, Didi Chuxing и др.

А сега за ARM, която иска да се листне на Нюйоркската фондова борса през септември и се надява да набере рекордните 10 млрд. долара. Дружеството е основано през 1990 г. от Acorn Computers, Apple Computer и VLSI Technology за разработване на RISC процесорите на ARM, използвани първо в компютрите Acorn Archimedes, а сега основно в мобилните телефони и вградените системи.

В един момент тя е един от най-важните играчи в областта на процесорите за мобилни телефони, тъй като 98 % от продадените през 2007 г. мобилни телефони са съдържали поне един процесор ARM. Бизнесът все още продължава да се развива.

SoftBank, която купи бившия син чип през 2016 г., се надява да набере до 10 млрд. долара в акции на дизайнера на микрочипове, след като Arm излезе на борсата през септември, което е рекордна сума за британска компания.

Източници от бранша заявиха, че SoftBank се е обърнала към редица клиенти, за да проучи интереса им към инвестиране. Ройтерс първа съобщи за интереса на Amazon, като според информацията са се обърнали към всички клиенти, включително Apple, Samsung и компанията майка на Google Alphabet .

По този начин Amazon $AMZN+1.5% обмисля да стане основен акционер в ARM, което само ще затвърди значението на полупроводниковата технология за онлайн търговеца на дребно, чието бързо развиващо се подразделение за интернет инфраструктура - Amazon Web Services, се оказа изключително печелившо. Досега те до голяма степен разчитаха на технологиите на конкурента Arm на Intel.

Майкъл Димелоу, бивш служител на Arm и инвеститор в Bloc Ventures, заяви, че Amazon е "най-големият потребител и търговец на едро на компютри на планетата, предимно базирани на Intel".

Той каза, че нейните центрове за данни в момента са "предимно базирани на Intel... така че, ако те преминат към 50:50 Arm и Intel - тогава Arm печели ".

По-нататък той каза, че инвестицията ще позволи на Amazon"да спечели, като направи Arm повече пари", а "Arm ще спечели, като има Amazon като ключов клиент".

Но за да не вървят нещата толкова гладко, във вторник ARM разкри, че приходите и печалбите ѝ са намалели преди публичното ѝ листване на фона на забавянето в сектора на микрочиповете. Пренасищането на доставките след пандемията доведе до спад в търсенето на нови полупроводници, което удари продажбите ѝ. Приходите за трите месеца до края на юни са намалели с 10,8% до 619 млн. долара, като са изпаднали в червено, след като през същия период на миналата година са отчели печалба. Глобалните доставки на полупроводници, включително технологията на Arm, спаднаха с 6,4% за тримесечието.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.