S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Un nou IPO interesant care ar putea ajunge la Bursa de Valori din New York în septembrie.

Dumitru
9. 8. 2023
3 min read

ARM Holdings, o companie de tehnologie informatică cu sediul în Marea Britanie, deținută integral de Softbank Group, din 2016.

Fondată în 1981 și cu sediul central în Tokyo,SoftBank = holding multinațional japonez are un palmares destul de interesant. Deține integral ARM Holdings, Fortress Investment Group, Boston Dynamics și deține, de asemenea, participații în Alibaba Group, Uber, Didi Chuxing, printre altele.

Și acum să trecem la ARM, care dorește să se listeze la Bursa de Valori din New York în septembrie și speră să obțină o sumă record de 10 miliarde de dolari. Compania a fost fondată în 1990 de Acorn Computers, Apple Computer și VLSI Technology pentru a dezvolta procesoarele RISC ale ARM, folosite mai întâi în computerele Acorn Archimedes și utilizate acum în principal în telefoane mobile și sisteme integrate.

La un moment dat, a fost unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul procesoarelor pentru telefoane mobile, întrucât 98% dintre telefoanele mobile vândute în 2007 conțineau cel puțin un procesor ARM. Afacerea își continuă în continuare intenția.

SoftBank, care a cumpărat fostul blue-chip în 2016, speră să strângă până la 10 miliarde de dolari în acțiuni ale designerului de microcipuri după ce Arm va intra în bursă în septembrie, o sumă record pentru o companie britanică.

Surse din industrie au declarat că SoftBank a abordat o serie de clienți pentru a le măsura interesul de a investi. Reuters a relatat prima dată interesul Amazon, iar toți clienții, inclusiv Apple, Samsung și Alphabet, compania mamă a Google, ar fi fost contactați .

Astfel, Amazon $AMZN-1.6% ia în considerare posibilitatea de a deveni un acționar majoritar al ARM, ceea ce nu ar face decât să consolideze importanța tehnologiei semiconductoarelor pentru retailerul online, a cărui divizie de infrastructură de internet în creștere rapidă, Amazon Web Services, s-a dovedit a fi foarte profitabilă. Până la acestea se bazau în mare parte pe tehnologia de la rivalul Intel, Arm.

Michael Dimelow, un fost angajat al Arm și investitor în Bloc Ventures, a declarat că Amazon este "cel mai mare utilizator și angrosist de calculatoare de pe planetă, majoritatea bazate pe Intel".

El a precizat că centrele sale de date sunt în prezent "în mare parte bazate pe Intel... așa că dacă se ajunge la 50:50 Arm și Intel - atunci Arm câștigă "

El a continuat spunând că investiția va permite Amazon să "câștige prin faptul că Arm vaface mai mulți bani", în timp ce "Arm va câștiga prin faptul că va avea Amazon ca și client cheie" .

Dar, pentru ca lucrurile să nu fie atât de ușoare, ARM a dezvăluit marți că veniturile și profiturile sale au scăzut înainte de listarea sa la bursă, pe fondul unei încetiniri în sectorul microcipurilor. O supraofertă după pandemie a provocat o scădere a cererii de noi semiconductori, afectându-i vânzările. Veniturile pentru cele trei luni încheiate în luna iunie au scăzut cu 10,8%, la 619 milioane de dolari, intrând totodată pe roșu după ce în aceeași perioadă a anului trecut a înregistrat profit. Livrările globale de semiconductori, inclusiv tehnologia Arm, au scăzut cu 6,4% pentru acest trimestru.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.