S&P 500 ^GSPC 4,985.87 +0.38%
Tesla TSLA $141.44 -3.82%
Nvidia NVDA $779.72 +2.33%
Amazon AMZN $178.47 +2.20%
Meta META $489.54 +1.76%
Alphabet GOOG $157.48 +1.13%
Microsoft MSFT $402.09 +0.74%
Apple AAPL $166.03 +0.62%

Egy izgalmas új IPO, amely szeptemberben kerülhet a New York-i tőzsdére.

György Sárosi
9. 8. 2023
4 min read

ARM Holdings, egy brit székhelyű számítástechnikai vállalat, amely 2016 óta teljes egészében a Softbank csoport tulajdonában van.

Az 1981-ben alapított és tokiói székhelyűSoftBank = japán multinacionális holding meglehetősen érdekes múltra tekint vissza. Teljes tulajdonrésszel rendelkezik az ARM Holdingsban, a Fortress Investment Groupban, a Boston Dynamicsban, valamint részesedése van többek között az Alibaba Groupban, az Uberben és a Didi Chuxingban is.

És most az ARM-hez, amely szeptemberben szeretne a New York-i tőzsdére lépni, és reméli, hogy rekordösszegű, 10 milliárd dolláros tőkebevonást érhet el. A vállalatot 1990-ben alapította az Acorn Computers, az Apple Computer és a VLSI Technology az ARM RISC processzorok kifejlesztésére, amelyeket először az Acorn Archimedes számítógépekben használtak, és ma már főként mobiltelefonokban és beágyazott rendszerekben alkalmaznak.

Egy időben a mobiltelefonok processzorainak egyik legfontosabb szereplője volt, mivel a 2007-ben eladott mobiltelefonok 98%-a tartalmazott legalább egy ARM processzort. Az üzletág még mindig folytatódik a maga szándékával.

A SoftBank, amely 2016-ban vásárolta meg az egykori blue-chipet, azt reméli, hogy az Arm szeptemberi tőzsdére lépése után akár 10 milliárd dollárnyi részvényt is szerezhet a mikrochip-tervezőtől, ami rekordösszeg egy brit vállalat számára.

Iparági források szerint a SoftBank számos ügyfelet megkeresett, hogy felmérje a befektetési szándékukat. A Reuters számolt be először az Amazon érdeklődéséről, és állítólag az összes ügyfelet, köztük az Apple-t, a Samsungot és a Google anyavállalatát, az Alphabetet is megkeresték.

Az Amazon $AMZN+2.2% tehát fontolgatja, hogy az ARM fő részvényese lesz, ami csak megerősítené a félvezető technológia fontosságát az online kiskereskedő számára, amelynek gyorsan növekvő internetes infrastruktúra részlege, az Amazon Web Services rendkívül nyereségesnek bizonyult. Amíg ezek nagyrészt a rivális Intel Arm technológiájára támaszkodtak.

Michael Dimelow, az Arm korábbi alkalmazottja és a Bloc Ventures befektetője szerint az Amazon "a világ legnagyobb felhasználója és nagykereskedője a számítógépeknek, amelyek többnyire Intel-alapúak".

Elmondta, hogy adatközpontjai jelenleg "többnyire Intel-alapúak... tehát ha 50:50 arányban Arm és Intel - akkor az Arm nyer ".

Úgy folytatta, hogy a beruházás lehetővé teszi az Amazon számára, hogy"nyerjen azáltal, hogy az Arm több pénzt keres", míg "az Arm nyer azzal, hogy az Amazon kulcsfontosságú ügyfél" .

De hogy a dolgok ne legyenek olyan simák, kedden az ARM nyilvánosságra hozta, hogy a mikrochipszektor lassulása közepette a tőzsdei bevezetés előtt csökkent a bevétele és a nyeresége. A világjárványt követő kínálati túlkínálat az új félvezetők iránti kereslet csökkenését okozta, ami visszaesett az eladásaira. A június végével zárult három hónap bevétele 10,8 százalékkal 619 millió dollárra esett, miközben a tavalyi év azonos időszakában elért nyereség után mínuszba került. A félvezetők globális szállítása, beleértve az Arm technológiát is, 6,4 százalékkal csökkent a negyedévben.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.