S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Razburljiva nova ponudba delnic, ki bi lahko septembra prišla na newyorško borzo vrednostnih papirjev.

Kristijan Kopitar
9. 8. 2023
3 min read

ARM Holdings, podjetje za računalniško tehnologijo s sedežem v Združenem kraljestvu, ki je od leta 2016 v 100-odstotni lasti skupine Softbank.

SoftBank = japonski multinacionalni holding, ustanovljen leta 1981, s sedežem v Tokiu, ima precej zanimivo zgodovino. V njenem popolnem lastništvu so podjetja ARM Holdings, Fortress Investment Group, Boston Dynamics, med drugim pa ima tudi deleže v podjetjih Alibaba Group, Uber in Didi Chuxing.

Zdaj pa o družbi ARM, ki želi septembra vstopiti na newyorško borzo in upa, da bo zbrala rekordnih 10 milijard dolarjev. Podjetje so leta 1990 ustanovile družbe Acorn Computers, Apple Computer in VLSI Technology za razvoj procesorjev RISC podjetja ARM, ki so se najprej uporabljali v računalnikih Acorn Archimedes, zdaj pa se večinoma uporabljajo v mobilnih telefonih in vgrajenih sistemih.

Včasih je bilo eden najpomembnejših akterjev na področju procesorjev za mobilne telefone, saj je 98 % mobilnih telefonov, prodanih leta 2007, vsebovalo vsaj en procesor ARM. Poslovanje se še vedno nadaljuje v skladu z njegovimi nameni.

Družba SoftBank, ki je nekdanji modri čip kupila leta 2016, upa, da bo z delnicami oblikovalca mikročipov, ko bo Arm septembra vstopil na borzo, zbrala kar 10 milijard dolarjev, kar je rekordni znesek za britansko podjetje.

Industrijski viri so povedali, da je SoftBank stopil v stik s številnimi strankami, da bi preveril njihovo zanimanje za naložbe. Reuters je prvi poročal o zanimanju družbe Amazon, pri čemer naj bi se obrnila na vse stranke, vključno z družbami Apple, Samsung in Googlovo matično družbo Alphabet .

Amazon $AMZN+1.3% tako razmišlja, da bi postal glavni delničar podjetja ARM, kar bi le še utrdilo pomen polprevodniške tehnologije za spletno trgovino, katere hitro rastoči oddelek za internetno infrastrukturo, Amazon Web Services, se je izkazal za zelo donosnega. Do takrat so se te v veliki meri zanašale na tehnologijo konkurenčnega podjetja Arm, ki mu pripada pod okriljem Intela.

Michael Dimelow, nekdanji uslužbenec podjetja Arm in vlagatelj v družbo Bloc Ventures, je dejal, da je Amazon "največji uporabnik in veletrgovec z računalniki na planetu, ki večinoma temeljijo na Intelu".

Dejal je, da so njegovi podatkovni centri trenutno "večinoma Intelovi ... zato, če bosta Arm in Intel v razmerju 50:50, bo zmagal Arm ".

Povedal je še, da bo Amazon z naložbo"zmagal, ker bo Arm zaslužil več denarja", "Arm pa bo zmagal, ker bo imel Amazon kot ključno stranko".

Da pa stvari ne bi šle tako gladko, je ARM v torek razkril, da so se njegovi prihodki in dobički pred javno kotacijo zmanjšali zaradi upočasnitve v sektorju mikročipov. Zaradi presežka ponudbe po pandemiji je padlo povpraševanje po novih polprevodnikih, kar je vplivalo na njegovo prodajo. Prihodki v treh mesecih, ki so se končali junija, so se zmanjšali za 10,8 odstotka na 619 milijonov dolarjev in padli v rdeče številke, potem ko so v enakem obdobju lani ustvarili dobiček. Svetovne pošiljke polprevodnikov, vključno s tehnologijo Arm, so se v četrtletju zmanjšale za 6,4 odstotka.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.