S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Plug Power - скритият играч в надпреварата за зелена енергия?

$PLUG-2.4% ще заеме до 1,5 млрд. долара, за да финансира изграждането на водородна електроцентрала. Тя също така се разширява бързо в Европа, като планира да инвестира 6 млрд. долара в три водородни централи край финландското крайбрежие.

Компанията, чиито подробни цифри можете да намерите тук, в Булиос, като кликнете тук, излезе с доклад за плановете си днес, чието резюме също е в раздела Flash News. 😊

$PLUG-2.4% е доставчик на алтернативни енергийни технологии, фокусиран върху проектирането, разработването, комерсиализацията и производството на системи за водородни горивни клетки. Продуктите се използват на пазарите на промишлена и стационарна енергия. Миналата седмица тя отчете резултати за тримесечието, които все още не бяха идеални, и в резултат на това цената на акциите спадна допълнително. Брутният им марж все още не е положителен, но се очаква това да се промени до края на годината.

PLUG
$2.89 -$0.07 -2.36%
1 Day
-0.02%
5 Days
+26.02%
1 Month
-4.74%
6 Months
-51.39%
YTD
-12.42%
1 Year
-70%
5 Years
+104.06%
Max.
-97.49%

Plug Power планира да заеме до 1,5 млрд. долара през следващите 18 месеца, тъй като производителят от Латам се фокусира върху разширяването на мрежата си от водородни инсталации. Главният изпълнителен директор Анди Марш потвърди тази седмица, че е в късен етап на преговорите за финансиране на проекта за 1 млрд. долара чрез програмата за заеми на Министерството на енергетиката на САЩ. "Имаме срочен договор", заяви Марш пред анализатори по време на разговора за приходите на $PLUG-2.4% за второто тримесечие. "И работим по финалните процеси, за да получим одобрение на тази структура."

Ръководителите водят разговори с "големи банки" и други за възможностите за финансиране, които биха могли да включват всичко - от корпоративни облигации до инвестиционни данъчни кредити. Компанията подчерта по време на разговора за приходите и в писмо до акционерите, че стратегията ѝ за набиране на капитал се фокусира върху действия, които не разводняват стойността на акциите ѝ.

Инвестираме със скорост от около 1 млрд. долара годишно за изграждане на електроцентрали за "зелен водород", захранвани от водноелектрически централи, вятърни турбини и други източници, които не отделят въглеродни емисии, за да помогнем на индустриалните клиенти да намалят емисиите по време на работа. всичко - от фабрики за торове и химикали до мотокари и центрове за данни.

$PLUG-2.4% се разширява бързо в Европа, включително с план за инвестиране на 6 млрд. долара за изграждане на три водородни електроцентрали край финландското крайбрежие през следващите три години. В САЩ Plug изгражда заводи в Джорджия, Луизиана, Тексас и Ню Йорк, като планира да разшири съществуващ завод в Тенеси. Проектите напредват, но има някои забавяния, тъй като приключването на еднократни проекти за инженеринг и снабдяване отнема повече време от очакваното, което според ръководството ще им позволи да уредят финансирането.

Всичко това се случва в момент, когато компанията работи за намаляване на производствените разходи и разширяване на производствения капацитет, като същевременно се стреми да постигне рентабилност. "Процесът на разширяване на нашия бизнес е свързан със собствен набор от предизвикателства", заяви Марш пред анализаторите. "Едно от тях са проблемите с брутния марж."

През второто тримесечие Plug отбеляза рекордни приходи от 260 млн. долара, което представлява 72% увеличение спрямо същия тримесечен период на миналата година. Компанията отчита и нетна загуба от 236 млн. долара за тримесечието. Ръководството продължава да очаква Plug да отбележи около 70% ръст на приходите през 2023 г., тъй като се очаква продажбите да бъдат някъде между 1,2 и 1,4 млрд. долара. До края на годината се очаква брутният марж да бъде положителен!

"Пътят на управление на изграждането на водородни инсталации, разширяването на производствения капацитет, развитието на клиентите и едновременното въвеждане на редица нови продукти несъмнено беше предизвикателство", каза Марш. "Ние обаче сме твърдо убедени, че усилията, вложени в тези начинания, ще донесат значителни ползи за всички, които участват в успеха на Plug."

Миналата седмица включих тази компания в портфейла си, засега само за по-малък обем, но ще продължа да ги следя и този бизнес модел ми харесва. Въпреки че целият свят ще трябва да се обедини, за да ловува за зелена енергия и по-добро отношение към планетата като цяло, което в определени количества на Земята все още не виждаме, но аз се радвам за компаниите, които работят за разработването и преследването на подобни бизнес модели. 🍀

А как вие, инвеститорите, гледате на тази индустрия? 😊


No comments yet