S&P 500 ^GSPC
5,027.78
-0.47%
Nvidia NVDA
$847.61
-3.04%
Amazon AMZN
$181.27
-1.12%
Meta META
$495.22
-0.91%
Alphabet GOOG
$157.24
+0.79%
Apple AAPL
$168.23
-0.68%
Microsoft MSFT
$412.10
-0.60%
Tesla TSLA
$156.69
-0.27%

Plug Power, skrivni igralec v tekmi za zeleno energijo?

$PLUG+1.1% si bo izposodil do 1,5 milijarde dolarjev za financiranje gradnje elektrarne na vodik. Hitro se širi tudi v Evropi, saj namerava vložiti 6 milijard dolarjev v tri vodikove elektrarne ob finski obali.

Podjetje, katerega podrobne številke si lahko ogledate na portalu Bulios s klikom tukaj, je danes objavilo poročilo o svojih načrtih, katerega povzetek prav tako najdete v rubriki Flash News. 😊

$PLUG+1.1% je ponudnik tehnologije za alternativno energijo, ki se osredotoča na načrtovanje, razvoj, komercializacijo in proizvodnjo sistemov vodikovih gorivnih celic. Izdelki se uporabljajo na industrijskih in stacionarnih energetskih trgih. Prejšnji teden je poročal o rezultatih za četrtletje, ki še vedno niso bili idealni, cena delnice pa je zaradi tega še dodatno padla. Njihove bruto marže še vedno niso pozitivne, vendar naj bi se to do konca leta spremenilo.

PLUG
$2.73 $0.03 +1.07%
1 Day
+0.01%
5 Days
+26.02%
1 Month
-4.74%
6 Months
-51.39%
YTD
-12.42%
1 Year
-70%
5 Years
+104.06%
Max.
-97.49%

Podjetje Plug Power si namerava v naslednjih 18 mesecih izposoditi do 1,5 milijarde dolarjev, saj se proizvajalec iz Lathama osredotoča na širitev svoje mreže obratov za proizvodnjo vodika. Izvršni direktor Andy Marsh je ta teden potrdil, da je v pozni fazi pogajanj o financiranju projekta v višini 1 milijarde dolarjev prek posojilnega programa ameriškega ministrstva za energijo. "Imamo pogodbo," je Marsh povedal analitikom med telefonskim pogovorom o dobičku podjetja $PLUG+1.1% v drugem četrtletju. "In delamo na zaključnih postopkih za odobritev te strukture."

Vodstvo se pogovarja z "velikimi bankami" in drugimi o možnostih financiranja, ki bi lahko vključevale vse od podjetniških obveznic do investicijskih davčnih olajšav. Družba je med klicem na izide in v pismu delničarjem poudarila, da se njena strategija zbiranja kapitala osredotoča na ukrepe, ki ne zmanjšujejo vrednosti njenih delnic.

Vlagamo po približno 1 milijardo dolarjev na leto v izgradnjo elektrarn na "zeleni vodik", ki jih poganjajo hidroelektrarne, vetrne turbine in drugi viri, ki ne povzročajo emisij ogljika, da bi industrijskim strankam pomagali zmanjšati emisije med delovanjem. vse od tovarn gnojil in kemikalij do viličarjev in podatkovnih centrov.

Podjetje$PLUG+1.1% se hitro širi v Evropi, vključno z načrtom, da bo v naslednjih treh letih vložilo 6 milijard USD v izgradnjo treh elektrarn na vodik ob finski obali. V ZDA družba Plug gradi obrate v Georgii, Louisiani, Teksasu in New Yorku ter načrtuje širitev obstoječega obrata v Tennesseeju. Projekti napredujejo, vendar je prišlo do nekaterih zamud, saj so enkratni projekti inženiringa in nabave trajali dlje, kot je bilo pričakovano, kar bo po besedah vodstva omogočilo ureditev financiranja.

Vse to se dogaja v času, ko si podjetje prizadeva zmanjšati proizvodne stroške in razširiti proizvodne zmogljivosti ter hkrati doseči dobičkonosnost. "Usmerjanje v proces povečevanja obsega našega poslovanja predstavlja vrsto izzivov," je analitikom povedal Marsh. "Eden od njih so težave z bruto maržo."

Podjetje Plug je v drugem četrtletju ustvarilo rekordnih 260 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 72-odstotno povečanje v primerjavi z enakim trimesečnim obdobjem lani. Družba je v tem četrtletju ustvarila tudi čisto izgubo v višini 236 milijonov dolarjev. Vodstvo še naprej pričakuje, da bo družba Plug leta 2023 zabeležila približno 70-odstotno rast prihodkov, saj naj bi prodaja znašala med 1,2 in 1,4 milijarde dolarjev. Do konca leta naj bi bile bruto marže pozitivne!

"Pot vodenja gradnje obratov za proizvodnjo vodika, širjenja proizvodnih zmogljivosti, razvoja strank in hkratne uvedbe številnih novih izdelkov je bila nedvomno zahtevna," je dejal Marsh. "Vendar smo trdno prepričani, da bodo prizadevanja, vložena v te podvige, prinesla pomembne koristi vsem, ki so vključeni v uspeh podjetja Plug."

To podjetje sem prejšnji teden vključil v svoj portfelj, za zdaj le za manjši obseg, vendar ga bom še naprej spremljal, saj mi je ta poslovni model všeč. Čeprav bi se moral ves svet združiti v lovu za zeleno energijo in boljšim upoštevanjem planeta na splošno, česar v določenih količinah na Zemlji še ne vidimo, pa navijam za podjetja, ki si prizadevajo za razvoj in gredo po podobnih poslovnih modelih. 🍀

In kako na to panogo gledate vi, investitorji? 😊


No comments yet