S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Ez számomra a portfólió diverzifikációjának egy érdekes megközelítése :)

Miért és hogyan érdemes az árukat a portfólióba bevonni?

Az áruk kulcsfontosságúak a világ működéséhez, ahogyan azt ma ismerjük. Az ipar és a mezőgazdaság számára nyersanyag- és energiaforrásként szolgálnak. A nyersanyagellátás stabilitása alapvető fontosságú a globális gazdaság számára, és a nyersanyagárak hatással vannak a gazdaságra és az emberek mindennapi életére. Az árupiacok tehát fenntartják a rendszert, egy olyan rendszert, amely velünk van és mindig velünk lesz. Ha a legtöbb befektetőhöz hasonlóan Ön is igyekszik megfelelő módokat találni a nyereség maximalizálására és a kockázatok minimalizálására, akkor a nyersanyagok bevonása a befektetési portfóliójába egy lehetőség lehet.

Az olyan nyersanyagok, mint a fémek, az energia, a mezőgazdasági termékek és mások érdekes piaci jellemzőket hoznak a portfóliójába más befektetési eszközök viselkedéséhez képest. Azokra az árucikkek fontosságára és jellemzőire fogunk összpontosítani, amelyek helyet kaphatnak az Ön portfóliójában.

Alapanyagok vs. globális részvények

Az alapanyagok és a globális részvények több szempontból is különböznek egymástól. Míg a globális részvények a világ legnagyobb vállalatait képviselik, addig az árucikkek a fizikai nyersanyagokat. A részvényárakat az egyes vállalatok teljesítménye, a makrogazdasági tényezők, a vállalati teljesítmény és a piaci várakozások befolyásolják. Ezzel szemben a nyersanyagárakat a globális kínálat, a szezonális tényezők és az adott nyersanyag iránti kereslet befolyásolja. Emellett sokkal érzékenyebbek a geopolitikai eseményekre és a természeti katasztrófákra. Emellett számos nyersanyag negatívan korrelál a részvényekkel. A különbségben potenciál rejlik, amelyet a modern világ lehetőségeinek köszönhetően minden befektető kihasználhat.

A portfólióba szánt nyersanyagok közé tartoznak

A fent említett befektetési eszközök kombinálása több okból is indokolt. A diverzifikációval növelhetjük vagy csökkenthetjük a portfólió volatilitását. Az árucikkek és a részvények általában eltérően reagálnak a piaci eseményekre és tényezőkre. Ha a részvénypiacon visszaesés következik be, a nyersanyagárak emelkedhetnek, ami segíthet ellensúlyozni a részvényárfolyamok csökkenését. Váratlan események, például az ukrajnai konfliktus esetén a nyersanyagárak drámaian emelkedhetnek, és ez vonzó hozamot eredményezhet azon befektetők számára, akik nem hagyták figyelmen kívül a nyersanyagkomponenst.

Érdekes módon számos részvény/nyersanyag kombinációban a portfólió teljesítménye nő, másrészt viszont csökken a maximális lehívás. A diverzifikációval tehát a befektető kiküszöböli a kockázatot, csökkenti a portfólió maximális lehívását, és emellett növeli a befektetése hozamát.

Mely árucikkekbe érdemes befektetni és hogyan kell befektetni

A legnépszerűbb befektetési alapanyagok közé tartozik az arany, az ezüst, a kőolaj, a földgáz és még sok más. A befektetés előtt azonban fontos kiválasztani a megfelelő befektetési eszközt, például határidős ügyleteket, ETF-eket vagy az árupiaci szektorban működő vállalatok részvényeit. A kevésbé tapasztalt vagy alacsony kockázati profilú befektetők számára előnyösebb az aktívan kezelt alapok valamelyikét bevonni, ahol a portfóliókezelők aktívan allokálják a tőkét az adott befektetési stratégiának megfelelően, ezáltal védve a befektető tőkéjét.

Az eszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni a befektetési horizontot, ahol minél hosszabb, annál nagyobb volatilitást fogad el a befektető, és természetesen az árupiaci összetételnek megfelelően kapcsolódnia kell a portfólióban képviselt részvényekhez. Ha nem ismeri a befektetni kívánt árucikkek jellemzőit, és nem tudja kiszámítani a paramétereknek megfelelően a tőkére gyakorolt lehetséges jövőbeli hatást, akkor több mint szükséges, hogy konzultáljon a téma szakértőjével.

(Nem) Fizikai rudakba történő befektetés

Az árucikkeken belül a leggyakrabban használt eszköz az arany, amely időtálló értéktárolóként érdemelte ki tiszteletét és csodálatát. Van azonban néhány fontos információ, amelyet az aranykereskedők elhallgatnak vagy kiragadnak a kontextusból, amikor a portfólió aranyrudakkal való diverzifikálásáról van szó. Az első buktató az árrés összege, amely a cégtől és a befektető által vásárolt mennyiségtől függően 2% és 20% között mozog. Maga az arany ára alulteljesítette az SPX indexet, miközben magasabb volatilitással rendelkezik, ami első pillantásra nem hatékony befektetési eszközként értelmezhető.

Azonban még az aranyérmének is két oldala van. Remekül fedezi a devizakockázatot, és akkor is megfelelő alternatíva lehet, ha a befektető már rendelkezik átfogó egyéb befektetésekkel, így érdekes kiegészítést jelent. A befektetések világában az a szabály, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni, és a megvásárlását független szakértővel kell egyeztetni, de nem egy értékesítővel, mint a legtöbb esetben.

Következtetés

Megismerkedtünk az árucikkek világával és a piaci viselkedésük által kínált lehetőségekkel. Világunk főként körülöttük forog. Amikor a múltban kevés volt belőlük, az ősi civilizációk idővel a feledés homályába merültek. Ha tehát még mindig nem tartalmazza portfóliójában az árukat, ez a cikk ugródeszka lehet a bevonásukhoz.

A kiemelkedő teljesítmény és az alacsonyabb lehívás csak a jéghegy csúcsa annak, amit az ésszerű eszközallokáció hozhat. Ne feledje azonban, hogy a befektetés előtt rendelkeznie kell a szükséges ismeretekkel az árupiaci árak viselkedésének működéséről, és be kell építenie azt más portfólióelemek tekintetében.


No comments yet