S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

To je zame zanimiv pogled na razpršitev portfelja :)

Zakaj in kako vključiti blago v svoj portfelj?

Blago je ključnega pomena za delovanje sveta, kot ga poznamo danes. Služijo kot vir surovin in energije za industrijo in kmetijstvo. Stabilnost oskrbe z blagom je bistvena za svetovno gospodarstvo, cene blaga pa vplivajo na gospodarstvo in vsakdanje življenje ljudi. Blagovni trgi torej ohranjajo delovanje sistema, ki je in bo vedno z nami. Če tako kot večina vlagateljev poskušate najti ustrezne načine za povečanje dobička in zmanjšanje tveganj, je vključitev blaga v vaš naložbeni portfelj lahko ena od možnosti.

Blago, kot so kovine, energija, kmetijski proizvodi in drugi, prinaša v vaš portfelj zanimive tržne značilnosti glede na obnašanje drugih naložbenih instrumentov. Osredotočili se bomo na pomen in značilnosti blaga, ki lahko najdejo mesto v vašem portfelju.

Blago v primerjavi s svetovnimi delnicami

Blagovne dobrine in globalni lastniški instrumenti se razlikujejo v več pogledih. Medtem ko globalni lastniški vrednostni papirji predstavljajo največja svetovna podjetja, surovine predstavljajo fizične surovine. Na cene delnic vplivajo uspešnost posameznih podjetij, makroekonomski dejavniki, uspešnost podjetij in tržna pričakovanja. Nasprotno pa na cene blaga vplivajo svetovna ponudba, sezonski dejavniki in povpraševanje po zadevnem blagu. Prav tako so veliko bolj občutljive na geopolitične dogodke in naravne nesreče. Poleg tega je veliko blaga negativno povezano z delnicami. V tej razliki je potencial, ki ga lahko zaradi priložnosti sodobnega sveta izkoristi vsak vlagatelj.

Blago za portfelj vključuje

Obstaja več razlogov za kombiniranje zgoraj omenjenih naložbenih instrumentov. Z razpršitvijo lahko povečamo ali zmanjšamo nestanovitnost portfelja. Blago in delnice se običajno različno odzivajo na tržne dogodke in dejavnike. Če delniški trg doživi padec, se lahko cene blaga zvišajo in tako pomagajo nadomestiti padec cen delnic. V primeru nepričakovanih dogodkov, kot je ukrajinski konflikt, se lahko cene blaga močno zvišajo, kar lahko privede do privlačnih donosov za vlagatelje, ki niso spregledali blagovne komponente.

Zanimivo je, da se v številnih kombinacijah delnic in blaga poveča uspešnost portfelja, po drugi strani pa se zmanjša največje črpanje. Tako vlagatelj z razpršitvijo odpravi tveganje, zmanjša največje črpanje portfelja in poleg tega poveča donosnost svoje naložbe.

V katero blago vlagati in kako vlagati

Najbolj priljubljene surovine za naložbe so zlato, srebro, nafta, zemeljski plin in številne druge. Vendar je pred naložbo pomembno izbrati ustrezen naložbeni instrument, kot so terminske pogodbe, skladi ETF ali delnice podjetij, ki delujejo v sektorju surovin. Za manj izkušene vlagatelje ali vlagatelje z nizkim profilom tveganja je bolje vključiti enega od aktivno upravljanih skladov, kjer upravljavci portfelja aktivno razporejajo kapital v skladu s posebno naložbeno strategijo in tako varujejo vlagateljev kapital.

Pri izbiri instrumenta je treba upoštevati naložbeni horizont, pri čemer velja, da daljši kot je, večjo nestanovitnost vlagatelj sprejema, seveda pa mora biti sestava blaga ustrezno povezana z delnicami, zastopanimi v portfelju. Če ne poznate značilnosti blaga, v katerega želite vlagati, in ne morete izračunati morebitnega prihodnjega vpliva na vaš kapital glede na parametre, je več kot nujno, da se posvetujete s strokovnjakom za to področje.

(Ne) Naložbe v fizične kovine

Najbolj uporabljen instrument znotraj blaga je zlato, ki si je prislužilo spoštovanje in občudovanje kot časovno preverjena hranilnica vrednosti. Vendar pa obstaja več pomembnih informacij, ki jih trgovci z zlatom pri diverzifikaciji portfelja s plemenitimi kovinami zamolčijo ali jih vzamejo iz konteksta. Prva ovira je višina kritja, ki znaša od 2 % do 20 %, odvisno od podjetja in količine, ki jo vlagatelj kupuje. Sama cena zlata je bila slabša od indeksa SPX, hkrati pa je imela večjo volatilnost, kar se na prvi pogled lahko razlaga kot neučinkovito naložbeno orodje.

Vendar ima tudi zlati kovanec dve strani. Je odličen način varovanja pred valutnim tveganjem, lahko pa je tudi primerna alternativa, če ima vlagatelj že obsežen nabor drugih naložb, zaradi česar je zanimiv dodatek. V svetu naložb velja pravilo, da z ničemer ne smemo pretiravati in se o njegovem nakupu posvetovati z neodvisnim strokovnjakom, ne pa s prodajalcem, kot to velja v večini primerov.

Zaključek

Spoznali smo svet blaga in priložnosti, ki nam jih ponuja njegovo obnašanje na trgu. Naš svet se vrti predvsem okoli njih. Ko jih je v preteklosti primanjkovalo, so starodavne civilizacije sčasoma padle v pozabo. Če torej v svoj portfelj še vedno ne vključujete blaga, je ta članek lahko odskočna deska za njihovo vključitev.

Izboljšana uspešnost in manjše črpanje sta le vrh ledene gore tega, kar nam lahko prinese smiselna razporeditev sredstev. Ne pozabite pa, da morate imeti potrebno znanje o funkcionalnosti obnašanja cen blaga in ga pred naložbo vključiti glede na druge sestavine portfelja.


No comments yet