S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Обобщение на изминалата седмица - всичко, което трябва да знаете!

Американските борсови индекси отбелязаха смесени резултати в петък и през седмицата, тъй като опасенията за инфлацията и високите лихвени проценти продължават

Американските фондови индекси приключиха търговията в петък със смесени резултати, като на пазара се запазиха опасенията за инфлацията и високите лихвени проценти. Индексите постигнаха смесени резултати и на седмична база.

В петък индексът Dow нарасна с 0,30% и приключи търговията на ниво от 35 281,40 пункта, но по-широкият S&P 500 спадна с 0,11% до 4 464,05 пункта, а индексът на технологичния пазар Nasdaq Composite се понижи с 0,68% до 13 644,85 пункта. Индексът на волатилността VIX се понижи с 6,37% до 14,84 пункта, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши със седем и половина базисни пункта до 4,158%.

Днес следобед Министерството на труда на САЩ съобщи, че годишният ръст на цените на производител в САЩ се е ускорил до 0,8% през юли от 0,2% през юни. Анализаторите в анкетата на Refinitiv очакваха малко по-скромно ускорение до 0,7%.

Докладът за цените на производител в САЩ доведе до нарастване на доходността на американските държавни ценни книжа, което имаше особено негативен ефект върху акциите на големите технологични компании. Софтуерният гигант Microsoft отслабна с 0,59%, а производителят на електрически автомобили Tesla - с 1,10%.

За цялата минала седмица Dow се повиши с 0,62%, S&P 500 спадна с 0,31%, а Nasdaq Composite загуби 1,90%.

Доларът се засили в петък

На валутния пазар в петък щатският долар леко укрепна спрямо еврото, подкрепен от повишаването на доходността на американските държавни облигации. Около 22.00 ч. централноевропейско време единната европейска валута загуби около 0,3% до 1,0945 щатски долара.

Най-важните петъчни събития на пазарите в САЩ

Върховният съд на САЩ се съгласи да преразгледа сделката, сключена с Purdue Pharma в рамките на т.нар. опиоидна криза, по искане на администрацията на президента Джо Байдън. Съгласно сделката собствениците ѝ трябва да платят шест милиарда долара в замяна на имунитет срещу граждански искове. Когато съдът се събере отново през октомври, той ще разгледа въпроса дали сделката надхвърля закона. Според Ройтерс изслушването, на което и двете страни ще могат да представят своите аргументи, ще се проведе през декември. Междувременно съдът е спрял производството по несъстоятелност на дружеството.

В петък съдът в САЩ отмени освобождаването под гаранция на Самюъл Банкман-Фрид, основател на фалиралата борса за криптовалути FTX. Той стигна до заключението, че Банкман-Фрид многократно се е опитвал да влияе на свидетели. За това съобщиха АП и Ройтерс.

Индексът на цените на производител в САЩ нарасна с 0,8% на годишна база през юли (прогноза: +0,7%, юни: +0,2%), а на месечна база се увеличи с 0,3% (прогноза: +0,2%, юни: без промяна).

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се понижи до 71,2 пункта през август по предварителни данни (прогноза: 71 пункта, юли: 71,6 пункта).

Акценти от изминалата седмица при акциите в САЩ

Елон Мъск потвърди, че неговата онлайн социална мрежа X (бивш Twitter) никога няма да създаде собствена криптовалута. Той отговори на предупрежденията за измамни токени, за които се твърди, че са свързани с платформата.

Американската компания за разплащания PayPal Holdings пусна свой собствен стабилкойн, наречен PayPal USD, с акроним PYUSD, който е обвързан с долара. Това е опит да се насърчи приемането на цифрови валути за плащания и валутни преводи. Компанията направи съобщението в прессъобщение в понеделник. PayPal е първата голяма финансова компания, която излиза със собствен стабилкойн, което може значително да стимулира бавното приемане на цифровите валути за плащания, посочват анализаторите.

Американският производител на пакетирани храни Campbell Soup ще купи Sovos Brands (+25,19%) за 2,3 млрд. долара, като по този начин ще увеличи предлаганите от него храни и напитки с първокласни италиански сосове. Компанията заяви в съобщение за пресата в понеделник.

Космическият кораб Starliner на Boeing ще бъде готов за първия си пилотиран полет едва през март следващата година. Но все още не е сигурно кога космическият кораб, който първоначално беше планиран да стартира миналата година, най-накрая ще направи първото си пътуване. Длъжностни лица от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) и представители на Boeing заявиха това по време на телеконференция относно състоянието на Starliner.

Обемът на потребителските кредити в САЩ нарасна със 17,85 млрд. долара през юни. Очакваше се той да бъде само +13 млрд. долара след 9,45 млрд. долара през май.

Американският доставчик на видеоконферентна връзка Zoom, чието име се превърна в синоним на работата от вкъщи по време на пандемията covid-19, нареди на служителите си да се върнат в офисите си. Това съобщи Би Би Си.

Търговският дефицит на САЩ намаля през юни, като вносът спадна до най-ниското си ниво от повече от година и половина. По този начин публикуваният във вторник доклад на Министерството на търговията на САЩ показва забавяне на вътрешното търсене. Търговският дефицит се сви с 4,1% спрямо предходния месец до 65,5 млрд. щатски долара.

Индексът на оптимизма за малкия бизнес в САЩ (NFIB) се повиши до 91,9 пункта през юли (прогноза: 90,6 пункта, юни: 91 пункта).

По окончателни данни запасите на едро в САЩ намаляха с 0,5% през юни (експресна оценка: -0,3%, май: -0,4%).

Някои продавачи в онлайн мрежата на Amazon се оплакват, че компанията задържа парични средства от тях и че заради това са изправени пред фалит. Amazon се защитава, като отговаря, че е информирала всички за промяната три месеца предварително и че това е обичайна практика на други места по света от години. Уебсайтът на Би Би Си съобщи в сряда. Amazon задържа парите в продължение на седем дни след доставката, в случай че клиентът предяви претенции към закупената стока.

Специалният следовател Джак Смит, който работи по дела, свързани с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, получи съдебна заповед по-рано тази година, която му позволява да получи информация за профила на Тръмп в социалната мрежа X (бивш Twitter). Компанията обаче изпълнява заповедта със закъснение и съдът ѝ налага глоба в размер на 350 000 долара. Това съобщиха американски медии, като се позоваха на публикувани съдебни документи.

Годишният ръст на потребителските цени в Съединените щати се ускори до 3,2% през юли от 3% през юни, отбелязвайки първото увеличение на инфлацията от юни миналата година. Това става ясно от доклада на Министерството на труда на САЩ от четвъртък. Повишението на инфлацията обаче е по-умерено от очакванията на анализаторите, които в анкета на Ройтерс оцениха средния размер на инфлацията за юли на 3,3%.

След години подготовка Virgin Galactic осъществи първия си туристически полет в космоса. В четвъртък нейната машина транспортира на височина над 80 км бивш спортист, който наред с други си е купил билет още през 2005 г. Компанията на британеца Ричард Брансън иска да извършва полети в космоса всеки месец, присъединявайки се към Blue Origin и SpaceX на милиардерите Джеф Безос и Илон Мъск в сектора на космическия туризъм.

Съединените щати ще блокират и регулират американските инвестиции в китайски технологии, включително компютърни чипове, микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект. Заповедта беше подписана от президента на САЩ Джо Байдън в сряда. Това допълнително ще засили напрежението между двете свръхдържави, съобщи Би Би Си. Китайското министерство на търговията заяви, че е сериозно обезпокоено от стъпката на Вашингтон и си запазва правото да наложи контрамерки.

Милиардерът Илон Мъск продава на търг лого и други предмети, свързани със социалната мрежа Twitter. Тя беше преименувана на X едва преди няколко седмици. Сред 584-те предлагани артикула са масички за кафе, големи клетки за птици или маслени картини с рисунки, които са станали популярни чрез споделянето им онлайн. Би Би Си съобщава. Списъкът на търга включва и десетки маси и столове или диджейска кабина. Участниците в търга могат да наддават и за музикални инструменти, достатъчни за оборудването на цяла група.

Американската компания Tapestry ще купи Capri Holdings, собственик на марката за луксозни стоки Michael Kors и други, за 8,5 млрд. долара. Дружествата заявиха в изявление в четвъртък. Обединената компания иска да се конкурира по-добре на световния пазар с по-големите европейски съперници, съобщи Ройтерс.

Съединените щати, Канада и Великобритания налагат икономически санкции на Рияд Салами, бившия управител на централната банка на Ливан, съобщи АФП в четвъртък. 33-годишният Салами е разследван от няколко години по подозрение в присвояване на милиони долари от държавната хазна - обвинение, което той отрича. Той беше начело на централната банка от 1993 г. до края на миналия месец и според много анализатори неговото ръководство е допринесло за дълбоката икономическа и финансова криза, пред която страната е изправена от няколко години.

Броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ нарасна до 248 000 през седмицата до 5 август от 227 000 през предходната седмица, когато се очакваше резултат от 230 000. Броят на продължаващите молби за помощи за безработица през седмицата до 29 юли спадна до 1,684 млн. от 1,692 млн. през предходната седмица (ревизиран от 1,700 млн.), когато се очакваше резултат от 1,710 млн.

Сезонът на печалбите през миналата седмица

Резултати на Tyson Foods за второто тримесечие: коригирана печалба на акция в размер на 0,15 щатски долара (прогноза: 0,26 щатски долара), продажби в размер на 13,14 млрд. щатски долара (прогноза: 13,63 млрд. щатски долара).

Резултати на United Parcel Service за 2Q: Коригирана печалба на акция 2,54 долара (прогноза: 2,49 долара), продажби 22,06 млрд. долара (прогноза: 23,04 млрд. долара).

Under Armour резултати за 2Q: Нетна печалба на акция от 0,02 USD (прогноза: загуба от 0,02 USD), продажби от 1,32 млрд. долара (прогноза: 1,30 млрд. долара).

Резултати на Fox за 4QFY2023: Коригирана печалба на акция 0,88 щ.д. (оценка: 0,72 щ.д.), продажби 3,03 млрд. щ.д. (в съответствие с оценките).

Резултати на Eli Lilly & Co за 2Q2020: коригирана печалба на акция 2,11 щатски долара (оценка: 1,98 щатски долара), продажби 8,31 млрд. щатски долара (оценка: 7,58 млрд. щатски долара).

Резултати на Lyft за 2Q: печалба на акция от 0,16 USD (прогноза: загуба от 0,01 USD), приходи от 1,02 млрд. долара (в съответствие с прогнозите).

Резултати на AMC Entertainment Holding за 2Q: Коригирана печалба/загуба на акция 0,00 USD (прогноза: загуба 0,05 USD), приходи 1,35 млрд. долара (прогноза: 1,27 млрд. долара).

Akamai Technologies резултати за 2Q: Печалба на акция 1,49 USD (оценка: 1,41 USD), приходи 936 млн. долара (оценка: 931,52 млн. долара).

Резултати за 2Q на Take-Two Interactive Software: Печалба на акция 0,54 USD (прогноза: 0,29 USD), приходи 1,04 млрд. долара (прогноза: 984,52 млн. долара).

Резултати на Walt Disney за 3QFY2023: Коригирана печалба на акция 1,03 долара (прогноза: 0,95 долара), приходи 22,33 млрд. долара (прогноза: 22,50 млрд. долара).

Резултати за 2Q на PlugPower: печалба на акция 0,40 USD (оценка: 0,26 USD), приходи 260,18 млн. долара (оценка: 242,24 млн. долара).

Печалбата на китайския онлайн търговец на дребно Alibaba Group Holding за първото фискално тримесечие нарасна с 51% на годишна база до 34,33 млрд. юана. Приходите за тримесечието, приключило на 30 юни, се увеличиха с 14% до 234,16 млрд. юана. Компанията направи това съобщение в прессъобщение в четвъртък.

Резултати на Ралф Лорън за второто тримесечие: коригирана печалба на акция от 2,34 долара (прогнозна стойност 2,14 долара), продажби от 1,50 млрд. долара (прогнозна стойност 1,48 млрд. долара).

Резултати на News Corp за 4QFY2023: печалба на акция 0,14 USD (прогноза: 0,09 USD), приходи 2,43 млрд. долара (прогноза: 2,48 млрд. долара).


No comments yet