S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Az elmúlt hét összefoglalója - minden, amit tudni kell!

Az amerikai részvényindexek pénteken és a héten vegyes eredményeket értek el, mivel továbbra is fennállnak az inflációval és a magas kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak

Vegyesen zárták a pénteki kereskedést az amerikai részvények, mivel az inflációval és a magas kamatokkal kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak a piacon. Az indexek heti szinten is vegyes teljesítményt nyújtottak.

A Dow index 0,30%-ot erősödött pénteken, és 35 281,40 ponton fejezte be a kereskedést, de a szélesebb értelemben vett S&P 500 index 0,11%-kal 4 464,05 pontra csökkent, a Nasdaq Composite technológiai piaci index pedig 0,68%-kal 13 644,85 pontra esett. A VIX volatilitási index 6,37%-kal 14,84 pontra csökkent, a 10 éves amerikai államkötvények hozama pedig hét és fél bázisponttal 4,158%-ra emelkedett.

Az amerikai munkaügyi minisztérium ma délután arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban az éves termelői árnövekedés júliusban 0,8%-ra gyorsult a júniusi 0,2%-ról. A Refinitiv felmérésében az elemzők valamivel szerényebb, 0,7%-os gyorsulásra számítottak.

Az amerikai termelői árakról szóló jelentés az amerikai kincstárjegyek hozamának emelkedéséhez vezetett, ami különösen negatívan hatott a nagy technológiai vállalatok részvényeire. A szoftveróriás Microsoft 0,59%-kal, az elektromos autókat gyártó Tesla pedig 1,10%-kal gyengült.

A múlt hét egészét tekintve a Dow 0,62%-kal emelkedett, az S&P 500 0,31%-kal csökkent, a Nasdaq Composite pedig 1,90%-ot veszített.

A dollár pénteken erősödött

A devizapiacon az amerikai dollár pénteken kissé erősödött az euróval szemben, amit az amerikai államkötvények hozamának emelkedése támogatott. Közép-európai idő szerint 22.00 óra körül a közös európai valuta mintegy 0,3%-ot veszített, 1,0945 dollárra.

A legfontosabb pénteki események az amerikai piacokon

Az amerikai legfelsőbb bíróság beleegyezett, hogy felülvizsgálja a Purdue Pharmával az úgynevezett opioidválságban kötött megállapodást, Joe Biden elnök kormányának kérésére. Az alku értelmében a tulajdonosoknak hatmilliárd dollárt kell fizetniük a polgári perektől való mentességért cserébe. Amikor a bíróság októberben újra összeül, azt fogja vizsgálni, hogy az alku túllépi-e a törvényt. A meghallgatásra, amelyen mindkét fél előadhatja érveit, a Reuters szerint decemberben kerül sor. Addig is a bíróság felfüggesztette a céggel szembeni fizetésképtelenségi eljárást.

Egy amerikai bíróság pénteken visszavonta Samuel Bankman-Fried, a csődbe ment FTX kriptopénz tőzsde alapítójának óvadékát. Arra a következtetésre jutott, hogy Bankman-Fried többször is megpróbálta befolyásolni a tanúkat. Erről az AP és a Reuters számolt be.

Az amerikai termelői árindex júliusban éves szinten 0,8%-kal emelkedett (becslés: +0,7%, június: +0,2%), havi szinten 0,3%-kal nőtt (becslés: +0,2%, június: stagnálás).

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe augusztusban 71,2 pontra csökkent az előzetes adatok szerint (becslés: 71 pont, július: 71,6 pont).

Az elmúlt hét legfontosabb eseményei az amerikai részvényeknél

Elon Musk megerősítette, hogy online közösségi hálózata, az X (korábban Twitter) soha nem fog saját kriptovalutát létrehozni. Ezzel a platformhoz állítólagosan kapcsolódó csalárd tokenekkel kapcsolatos figyelmeztetésekre reagált.

Az amerikai fizetési vállalat, a PayPal Holdings elindította saját stabilcoinját PayPal USD néven, PYUSD rövidítéssel, amely a dollárhoz van kötve. Ezzel igyekszik ösztönözni a digitális valuták bevezetését a fizetésekhez és a valutaátutalásokhoz. A vállalat hétfőn sajtóközleményben tette a bejelentést. A PayPal az első nagy pénzügyi vállalat, amely saját stabilcoinnal állt elő, ami jelentősen fellendítheti a digitális valuták lassú elfogadottságát a fizetésekben - mutatnak rá elemzők.

Az amerikai Campbell Soup csomagolt élelmiszereket gyártó vállalat 2,3 milliárd dollárért megvásárolja a Sovos Brands (+25,19%) céget, ezzel prémium kategóriás olasz szószokkal bővítve élelmiszer- és italkínálatát. A vállalat hétfői sajtóközleményében közölte.

A Boeing Starliner űrhajója csak jövő év márciusában lesz kész az első emberes repülésre. Az azonban még nem biztos, hogy az eredetileg tavalyra tervezett űrhajó mikor indulhat végre szűzfelszállásra. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) tisztviselői és a Boeing képviselői ezt a Starliner helyzetéről tartott telekonferencián mondták el.

Júniusban 17,85 milliárd dollárral nőtt a fogyasztási hitelek volumene az USA-ban. A májusi 9,45 milliárd dollár után csak +13 milliárd dollárra számítottak.

Az amerikai Zoom videokonferencia-szolgáltató, amelynek neve a covid-19 járvány idején az otthonról történő munkavégzés szinonimájává vált, visszarendelte alkalmazottait az irodákba. Erről a BBC számolt be.

Az USA kereskedelmi deficitje júniusban csökkent, az import több mint másfél éve a legalacsonyabb szintre esett. Így az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett jelentése a belföldi kereslet lassulására utal. A kereskedelmi deficit az előző hónaphoz képest 4,1%-kal 65,5 milliárd dollárra csökkent.

Az amerikai kisvállalati optimizmus indexe (NFIB) júliusban 91,9 pontra emelkedett (becslés: 90,6 pont, június: 91 pont).

Az amerikai nagykereskedelmi készletek júniusban 0,5%-kal csökkentek a végleges adatok szerint (gyorsjelentés: -0,3%, május: -0,4%).

Az Amazon online hálózatán egyes eladók arra panaszkodnak, hogy a cég visszatartja tőlük a készpénzt, és emiatt csőd fenyegeti őket. Az Amazon védekezik, arra reagálva, hogy három hónappal előre mindenkit tájékoztatott a változásról, és ez a világ más részein évek óta bevett gyakorlat. A BBC honlapja szerdán számolt be erről. Az Amazon a kiszállítás után hét napig visszatartja a pénzt arra az esetre, ha a vásárló igényt tartana a megvásárolt árura.

Jack Smith különleges nyomozó, aki Donald Trump amerikai exelnökkel kapcsolatos ügyeken dolgozik, az év elején bírósági végzést kapott, amely lehetővé tette számára, hogy információkat szerezzen Trump X (korábban Twitter) közösségi hálózaton lévő fiókjáról. A cég azonban késve tett eleget a végzésnek, és a bíróság 350 ezer dolláros bírságot szabott ki rá. Erről az amerikai média számolt be közzétett bírósági dokumentumokra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban az éves fogyasztói árnövekedés júliusban 3,2%-ra gyorsult a júniusi 3%-ról, ami az első inflációnövekedést jelenti tavaly június óta. Ez derül ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentéséből. Az infláció emelkedése azonban mérsékeltebb, mint amire az elemzők számítottak, akik a Reuters felmérésében átlagosan 3,3%-osra becsülték a júliusi inflációt.

Többéves előkészítés után a Virgin Galactic első turista repülése az űrbe. Gépe csütörtökön több mint 80 kilométeres magasságba szállított többek között egy korábbi sportolót, aki még 2005-ben vett jegyet. A brit Richard Branson cége havonta akar repüléseket indítani az űrbe, csatlakozva Jeff Bezos milliárdosok és Elon Musk Blue Origin és SpaceX nevű cégéhez az űrturizmusban.

Az Egyesült Államok blokkolni és szabályozni fogja a kínai technológiákba, köztük a számítógépes chipekbe, a mikroelektronikába, a kvantuminformatikai technológiákba és a mesterséges intelligenciába történő amerikai befektetéseket. A rendeletet Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá. Ez tovább növeli a feszültséget a két szuperhatalom között - jelentette a BBC. A kínai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy komolyan aggódik Washington lépése miatt, és fenntartja a jogot, hogy ellenintézkedéseket vezessen be.

A milliárdos Elon Musk a Twitter közösségi hálózathoz kapcsolódó logókat és más tárgyakat árverez el. Csak néhány hete nevezték át X-re. A felajánlott 584 tétel között kávézóasztalok, nagyméretű madárketrecek vagy olajfestmények olyan festményekről, amelyek az online megosztás révén váltak népszerűvé. A BBC beszámolója szerint. Az árverési listán több tucat asztal és szék vagy egy DJ-pult is szerepel. A licitálók hangszerekre is licitálhatnak, amelyekből egy egész zenekar felszerelésére is jut.

Az amerikai Tapestry cég 8,5 milliárd dollárért vásárolja meg a Capri Holdingsot, a Michael Kors luxuscikk-márka és mások tulajdonosát. A cégek csütörtökön közleményben tudatták. Az egyesült cég jobban fel akarja venni a versenyt a globális piacon a nagyobb európai riválisokkal - jelentette a Reuters.

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia gazdasági szankciókat vezet be Rijád Szalami, a libanoni központi bank volt kormányzója ellen - jelentette csütörtökön az AFP. A 33 éves Szalami ellen több éve folyik nyomozás azzal a gyanúval, hogy több millió dollárt sikkasztott az állami kasszából, amit tagad. 1993-tól a múlt hónap végéig állt a központi bank élén, és sok elemző szerint vezetése hozzájárult ahhoz a mély gazdasági és pénzügyi válsághoz, amellyel az ország több éve küzd.

Az Egyesült Államokban az augusztus 5-ig tartó héten 248 ezerre emelkedett a munkanélküli segély iránti új kérelmek száma az előző heti 227 ezerről, amikor 230 ezres eredményre számítottak. A július 29-ig tartó héten a folyamatos kérelmek száma 1,684 millióra csökkent az előző heti 1,692 millióról (1,700 millióról felülvizsgálták), amikor 1,710 millióra számítottak.

A múlt heti eredményszezon

Tyson Foods 2Q eredmények: 0,15 dolláros korrigált részvényenkénti eredmény (becslés: 0,26 dollár), 13,14 milliárd dolláros árbevétel (becslés: 13,63 milliárd dollár).

United Parcel Service 2Q eredmények: 2,54 dolláros (becslés: 2,49 dollár), 22,06 milliárd dolláros (becslés: 23,04 milliárd dollár) árbevétel.

Under Armour 2Q eredmények: 0,02 dolláros részvényenkénti nettó eredmény (becslés: 0,02 dolláros veszteség), 1,32 milliárd dolláros árbevétel (becslés: 1,30 milliárd dollár).

Fox 4QFY2023 eredményei: 0,88 dollár korrigált részvényenkénti eredmény (becslés: 0,72 dollár), 3,03 milliárd dolláros árbevétel (a becslésekkel összhangban).

Eli Lilly & Co 2Q eredményei: korrigált részvényenkénti eredmény 2,11 dollár (becslés: 1,98 dollár), árbevétel 8,31 milliárd dollár (becslés: 7,58 milliárd dollár).

Lyft 2Q eredményei: 0,16 dolláros részvényenkénti eredmény (becslés: 0,01 dolláros veszteség), 1,02 milliárd dolláros árbevétel (összhangban a becslésekkel).

AMC Entertainment Holding 2Q eredmények: Részvényenkénti korrigált eredmény/veszteség 0,00 dollár (becslés: veszteség 0,05 dollár), bevétel 1,35 milliárd dollár (becslés: 1,27 milliárd dollár).

Akamai Technologies 2Q eredmények: 1,49 dollár részvényenkénti eredmény (becslés: 1,41 dollár), 936 millió dollár bevétel (becslés: 931,52 millió dollár).

Take-Two Interactive Software 2Q eredményei: részvényenkénti nyereség 0,54 dollár (becslés: 0,29 dollár), bevétel 1,04 milliárd dollár (becslés: 984,52 millió dollár).

Walt Disney 3QFY2023-as eredményei: korrigált részvényenkénti eredmény 1,03 dollár (becslés: 0,95 dollár), bevétel 22,33 milliárd dollár (becslés: 22,50 milliárd dollár).

PlugPower 2Q eredményei: részvényenkénti eredmény 0,40 dollár (becslés: 0,26 dollár), árbevétel 260,18 millió dollár (becslés: 242,24 millió dollár).

Az Alibaba Group Holding kínai online kiskereskedelmi vállalat első pénzügyi negyedéves profitja 51%-kal, 34,33 milliárd jüanra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A június 30-án zárult negyedév bevétele ezután 14%-kal 234,16 milliárd jüanra nőtt. A vállalat csütörtökön sajtóközleményben tette közzé a közleményt.

A Ralph Lauren 2Q eredményei: 2,34 dollár (becsült 2,14 dollár) korrigált részvényenkénti nyereség, 1,50 milliárd dollár (becsült 1,48 milliárd dollár) árbevétel.

News Corp 4QFY2023-as eredményei: részvényenkénti eredmény 0,14 dollár (becslés: 0,09 dollár), árbevétel 2,43 milliárd dollár (becslés: 2,48 milliárd dollár).


No comments yet