S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Povzetek preteklega tedna - vse, kar morate vedeti!

Ameriški delniški indeksi so v petek in ves teden beležili mešane rezultate, saj se je ohranila zaskrbljenost zaradi inflacije in visokih obrestnih mer.

Ameriški delniški indeksi so petkovo trgovanje zaključili z mešanimi rezultati, saj se na trgu še vedno pojavljajo pomisleki glede inflacije in visokih obrestnih mer. Tudi na tedenski ravni so indeksi dosegli mešane rezultate.

Indeks Dow je v petek pridobil 0,30 % in trgovanje zaključil pri 35.281,40 točke, vendar je širši indeks S&P 500 padel za 0,11 % na 4.464,05 točke, indeks tehnološkega trga Nasdaq Composite pa za 0,68 % na 13.644,85 točke. Indeks nestanovitnosti VIX se je znižal za 6,37 % na 14,84 točke, donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic pa se je povečala za sedem bazičnih točk in pol na 4,158 %.

Ameriško ministrstvo za delo je popoldne sporočilo, da se je letna rast cen pri proizvajalcih v ZDA julija pospešila na 0,8 % z 0,2 % v juniju. Analitiki v anketi Refinitiv so pričakovali nekoliko skromnejšo pospešitev na 0,7 %.

Poročilo o cenah pri proizvajalcih v ZDA je povzročilo rast donosnosti ameriških zakladnic, kar je še posebej negativno vplivalo na delnice velikih tehnoloških podjetij. Velikan programske opreme Microsoft je oslabel za 0,59 %, proizvajalec električnih avtomobilov Tesla pa za 1,10 %.

V celotnem preteklem tednu se je indeks Dow povečal za 0,62 %, indeks S&P 500 je padel za 0,31 %, Nasdaq Composite pa je izgubil 1,90 %.

Dolar se je v petek okrepil

Na deviznem trgu se je ameriški dolar v petek v primerjavi z eurom nekoliko okrepil, k čemur je prispevalo zvišanje donosnosti ameriških državnih obveznic. Okoli 22.00 po srednjeevropskem času je enotna evropska valuta izgubila približno 0,3 % na 1,0945 USD.

Najpomembnejši petkovi dogodki na ameriških trgih

Vrhovno sodišče ZDA je na zahtevo administracije predsednika Joeja Bidena privolilo v pregled dogovora, sklenjenega z družbo Purdue Pharma v okviru t. i. opioidne krize. V skladu s sporazumom naj bi njeni lastniki plačali šest milijard dolarjev v zameno za imuniteto pred civilnimi tožbami. Ko se bo sodišče ponovno sestalo oktobra, bo preučilo, ali posel presega zakon. Zaslišanje, na katerem bosta obe strani lahko predstavili svoje argumente, bo po poročanju Reutersa potekalo decembra. Medtem je sodišče ustavilo postopek zaradi insolventnosti podjetja.

Ameriško sodišče je v petek preklicalo varščino Samuela Bankmana-Frieda, ustanovitelja propadle borze kriptovalut FTX. Ugotovilo je, da je Bankman-Fried večkrat poskušal vplivati na priče. O tem sta poročali agenciji AP in Reuters.

Ameriški indeks cen proizvajalcev se je julija na letni ravni povečal za 0,8 % (ocena: +0,7 %, junij: +0,2 %), na mesečni ravni se je povečal za 0,3 % (ocena: +0,2 %, junij: brez spremembe).

Indeks zaupanja potrošnikov Univerze v Michiganu se je avgusta po predračunskih podatkih znižal na 71,2 točke (ocena: 71 točk, julij: 71,6 točke).

Najpomembnejši dogodki preteklega tedna na ameriških delnicah

Elon Musk je potrdil, da njegovo spletno družbeno omrežje X (prej Twitter) ne bo nikoli ustvarilo lastne kriptovalute. S tem se je odzval na opozorila o goljufivih žetonih, ki naj bi bili povezani s platformo.

Ameriško plačilno podjetje PayPal Holdings je uvedlo lasten stablecoin z imenom PayPal USD, s kratico PYUSD, ki je vezan na dolar. S tem želi spodbuditi sprejetje digitalnih valut za plačila in valutne prenose. Družba je to objavila v sporočilu za javnost v ponedeljek. PayPal je prvo večje finančno podjetje, ki je predstavilo lasten stablecoin, kar bi lahko znatno spodbudilo počasno uvajanje digitalnih valut za plačila, poudarjajo analitiki.

Ameriški proizvajalec pakirane hrane Campbell Soup bo za 2,3 milijarde dolarjev kupil podjetje Sovos Brands (+25,19 %), s čimer bo povečal svojo ponudbo hrane in pijače z vrhunskimi italijanskimi omakami. Družba je v ponedeljek v sporočilu za javnost zapisala: "Družba Sovos je v ponedeljek objavila naslednje sporočilo za javnost.

Boeingovo vesoljsko plovilo Starliner bo pripravljeno na prvi polet s človeško posadko šele marca prihodnje leto. Ni pa še gotovo, kdaj bo vesoljsko plovilo, katerega izstrelitev je bila prvotno načrtovana za lansko leto, končno opravilo svoj prvi polet. To so na telekonferenci o stanju vesoljskega plovila Starliner povedali uradniki ameriškega Nacionalnega urada za aeronavtiko in vesolje (NASA) in predstavniki družbe Boeing.

Obseg potrošniških kreditov v ZDA se je junija povečal za 17,85 milijarde dolarjev. Po majskih 9,45 milijarde dolarjev je bilo pričakovano, da bo znašal le +13 milijard dolarjev.

Ameriški ponudnik videokonferenc Zoom, katerega ime je postalo sinonim za delo od doma med pandemijo covid-19, je svojim zaposlenim naročil, naj se vrnejo v pisarne. O tem je poročal BBC.

Ameriški trgovinski primanjkljaj se je junija zmanjšal, uvoz pa je padel na najnižjo raven v več kot letu in pol. Tako poročilo, ki ga je v torek objavilo ameriško ministrstvo za trgovino, kaže na upočasnitev domačega povpraševanja. Trgovinski primanjkljaj se je v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšal za 4,1 % in je znašal 65,5 milijarde ameriških dolarjev.

Indeks optimizma malih podjetij v ZDA (NFIB) se je julija zvišal na 91,9 točke (ocena: 90,6 točke, junij: 91 točk).

Po končnih podatkih so se zaloge na debelo v ZDA junija zmanjšale za 0,5 % (predhodni podatki: -0,3 %, maj: -0,4 %).

Nekateri prodajalci v Amazonovi spletni mreži se pritožujejo, da jim podjetje zadržuje denar in da jim zaradi tega grozi stečaj. Amazon se brani in odgovarja, da je vse o spremembi obvestil tri mesece vnaprej in da je to že leta običajna praksa drugod po svetu. Spletna stran BBC je v sredo poročala. Amazon sedem dni po dostavi zadrži denar za primer, če stranka zahteva kupljeno blago.

Posebni preiskovalec Jack Smith, ki se ukvarja s primeri, povezanimi z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je v začetku letošnjega leta pridobil sodno odredbo, ki mu omogoča pridobitev podatkov o Trumpovem računu na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter). Vendar je podjetje odredbo izpolnilo z zamudo, sodišče pa ga je kaznovalo z globo v višini 350.000 dolarjev. O tem so poročali ameriški mediji, ki so se sklicevali na objavljene sodne dokumente.

Letna rast cen življenjskih potrebščin v ZDA se je julija pospešila s 3 % junija na 3,2 %, kar pomeni prvo povečanje inflacije od junija lani. To izhaja iz četrtkovega poročila ameriškega ministrstva za delo. Vendar je rast inflacije zmernejša od pričakovanj analitikov, ki so v anketi agencije Reuters julijsko inflacijo v povprečju ocenili na 3,3%.

Virgin Galactic je po letih priprav izvedel prvi turistični polet v vesolje. V četrtek je njen stroj na višino več kot 80 kilometrov med drugim prepeljal nekdanjega športnika, ki je vozovnico kupil že leta 2005. Podjetje Britanca Richarda Bransona želi polete v vesolje izvajati vsak mesec in se tako v industriji vesoljskega turizma pridružiti družbama Blue Origin in SpaceX milijarderjev Jeffa Bezosa in Elona Muska.

ZDA bodo blokirale in regulirale ameriške naložbe v kitajske tehnologije, vključno z računalniškimi čipi, mikroelektroniko, kvantno informacijsko tehnologijo in umetno inteligenco. Odredbo je v sredo podpisal predsednik ZDA Joe Biden. To bo še povečalo napetosti med obema velesilama, je poročal BBC. Kitajsko ministrstvo za trgovino je sporočilo, da je resno zaskrbljeno zaradi poteze Washingtona in si pridržuje pravico do uvedbe protiukrepov.

Milijarder Elon Musk na dražbi prodaja logotipe in druge predmete, povezane z družbenim omrežjem Twitter. To se je šele pred nekaj tedni preimenovalo v X. Med 584 ponujenimi predmeti so kavne mizice, velike ptičje kletke ali oljne slike slikarjev, ki so postali priljubljeni zaradi deljenja na spletu. BBC poroča. Na dražbenem seznamu je tudi več deset miz in stolov ali DJ-kabina. Dražitelji se lahko potegujejo tudi za glasbila, ki jih je dovolj za opremo celotnega benda.

Ameriško podjetje Tapestry bo za 8,5 milijarde dolarjev kupilo podjetje Capri Holdings, lastnika blagovne znamke luksuznih izdelkov Michael Kors in drugih. Podjetji sta v četrtek v izjavi sporočili. Združeno podjetje želi na svetovnem trgu bolje konkurirati večjim evropskim tekmecem, je poročal Reuters.

ZDA, Kanada in Velika Britanija uvajajo gospodarske sankcije proti nekdanjemu guvernerju libanonske centralne banke Rijadu Salamiju, je v četrtek poročala agencija AFP. Proti 33-letnemu Salamiju že več let poteka preiskava zaradi suma poneverbe več milijonov dolarjev iz državne blagajne, kar zanika. Na čelu centralne banke je bil od leta 1993 do konca prejšnjega meseca, številni analitiki pa pravijo, da je njegovo vodenje prispevalo k globoki gospodarski in finančni krizi, s katero se država sooča že več let.

Število novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost v ZDA se je v tednu do 5. avgusta povečalo na 248.000, medtem ko je bilo v prejšnjem tednu, ko je bil pričakovan rezultat 230.000, 227.000. Število nadaljnjih prošenj za nadomestilo za brezposelnost se je v tednu do 29. julija zmanjšalo na 1,684 milijona z 1,692 milijona v prejšnjem tednu (popravljeno z 1,700 milijona), ko je bil pričakovan rezultat 1,710 milijona.

Zaslužki v preteklem tednu

Rezultati podjetja Tyson Foods za 2. četrtletje: prilagojeni dobiček na delnico 0,15 USD (ocena: 0,26 USD), prodaja 13,14 milijarde USD (ocena: 13,63 milijarde USD).

Rezultati družbe United Parcel Service za 2. četrtletje: prilagojeni dobiček na delnico 2,54 USD (ocena: 2,49 USD), prodaja 22,06 milijarde USD (ocena: 23,04 milijarde USD).

Rezultati podjetja Under Armour za 2. četrtletje: čisti dobiček na delnico 0,02 USD (ocena: izguba 0,02 USD), prodaja 1,32 milijarde USD (ocena: 1,30 milijarde USD).

Rezultati družbe Fox za 4. četrtletje 2023: prilagojeni dobiček na delnico 0,88 USD (ocena: 0,72 USD), prodaja 3,03 milijarde USD (v skladu z oceno).

Rezultati družbe Eli Lilly & Co za 2. četrtletje: prilagojeni dobiček na delnico 2,11 USD (ocena: 1,98 USD), prodaja 8,31 milijarde USD (ocena: 7,58 milijarde USD).

Rezultati družbe Lyft za 2. četrtletje: dobiček na delnico 0,16 USD (ocena: izguba 0,01 USD), prihodki 1,02 milijarde USD (v skladu z oceno).

Rezultati družbe AMC Entertainment Holding za 2. četrtletje: Prilagojeni dobiček/izguba na delnico 0,00 USD (ocena: izguba 0,05 USD), prihodki 1,35 milijarde USD (ocena: 1,27 milijarde USD).

Rezultati družbe Akamai Technologies za 2. četrtletje: dobiček na delnico 1,49 USD (ocena: 1,41 USD), prihodki 936 milijonov USD (ocena: 931,52 milijona USD).

Rezultati podjetja Take-Two Interactive Software za 2. četrtletje: Dobiček na delnico 0,54 USD (ocena: 0,29 USD), prihodki 1,04 milijarde USD (ocena: 984,52 milijona USD).

Rezultati družbe Walt Disney za 3. četrtletje 2023: prilagojeni dobiček na delnico 1,03 USD (ocena: 0,95 USD), prihodki 22,33 milijarde USD (ocena: 22,50 milijarde USD).

Rezultati podjetja PlugPower za 2. četrtletje: dobiček na delnico 0,40 USD (ocena: 0,26 USD), prihodki 260,18 milijona USD (ocena: 242,24 milijona USD).

Dobiček kitajskega spletnega trgovca na drobno Alibaba Group Holding se je v prvem poslovnem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 51 % na 34,33 milijarde juanov. Prihodki v četrtletju, ki se je končalo 30. junija, so se nato povečali za 14 % na 234,16 milijarde juanov. Podjetje je to sporočilo objavilo v četrtek v sporočilu za javnost.

Rezultati podjetja Ralph Lauren za drugo četrtletje: prilagojeni dobiček na delnico v višini 2,34 USD (pričakovano 2,14 USD), prodaja v višini 1,50 milijarde USD (pričakovano 1,48 milijarde USD).

Rezultati družbe News Corp za 4. četrtletje 2023: dobiček na delnico 0,14 USD (ocena: 0,09 USD), prihodki 2,43 milijarde USD (ocena: 2,48 milijarde USD).


No comments yet