S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Barclays е идентифицирала няколко европейски акции, които според нея биха могли да се възползват от средата на намаляваща инфлация.

Дезинфлацията - забавянето на темповете на инфлация - е особено трудна за някои компании, тъй като печалбите им не нарастват в съответствие с натиска върху разходите.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 5,3% през юли от върховата стойност от 10,6% през октомври 2022 г. При запазване на високите лихвени проценти се очаква инфлацията да продължи да спада към целта на Европейската централна банка от 2% през следващите месеци.

Инвестиционната банка заяви, че избраните от нея акции, които тя нарича "победители в дезинфлацията", са в особено добра позиция да се представят в настоящата среда, като поне две от избраните акции се очаква да нараснат с повече от 60% през следващите 12 месеца.

"Европейските акции отбелязаха солидна възвръщаемост през юли, като настроенията в икономиката се подобриха на фона на очакванията за достигане на инфлацията и нарастващите надежди за меко приземяване", заявиха стратезите на Barclays, включително Емануел Кау, в изследователска бележка до клиентите си от 15 август.


Въпреки че Barclays очаква растежът в еврозоната да отслабне през втората половина на годината, банката заяви, че корпоративните печалби досега са се оказали устойчиви. Анализаторите на банката заявиха, че сценарият за "меко кацане" вече се е превърнал в консенсус, което кара все повече инвеститори да инвестират в стойностни акции.

В следващите редове са изброени 3-те "победители на дезинфлацията" от Barclays с най-големи печалби:

Delivery Hero
Сред посочените акции най-голям потенциал за ръст имаше Delivery Hero, компания за доставка на храна. От Barclays очакват акциите на компанията да поскъпнат с 64% до 63 евро (68,9 долара) през следващите 12 месеца.

"Според нас Delivery Hero има най-прогресивната визия от всички агрегатори за доставки в ЕС. Това е сфера, към която сме положително настроени, което е отразено в нашата инвестиционна оценка", заявиха анализаторите на Barclays, ръководени от Андрю Рос, в бележка до клиентите си от 10 август.

Анализаторът на инвестиционната банка също така добави, че инвеститорите "биха приветствали" и "биха го възприели като бонус отгоре", ако компанията продаде или консолидира подразделенията си на по-малките пазари, на които оперира.

Lloyds Banking Group
Barclays очаква акциите на британския кредитор Lloyds Banking Group да поскъпнат с 64% до 0,70 GBP (0,89 USD) през следващите 12 месеца. Акциите, листвани на британската фондова борса, обикновено се котират в пенита, а не в лири.

Инвестиционната банка очаква средата на по-високи лихвени проценти да бъде от полза за Lloyds, тъй като кредиторът би трябвало да генерира повече печалби чрез увеличаване на нетния си лихвен марж.

"Виждаме устойчив попътен вятър от повишаването на лихвените проценти и по-голяма устойчивост на ликвидността/оттока на депозити. В съчетание с намаляващите рискове от провизиране очакваме по-високите печалби да доведат до по-висока капиталова възвръщаемост", заявиха анализаторите на Barclays, ръководени от Аман Рака, в бележка до клиентите от 27 юли.

Акциите на Lloyds се търгуват и в САЩ - Lloyds Banking Group plc $LYG+1.6%

Legal & General
Анализаторите на Barclays също са оптимистично настроени към животозастрахователния сектор във Великобритания и очакват акциите на L&G да нараснат с 42% през следващите 12 месеца.

Инвестиционната банка очаква средата на по-високи лихвени проценти да бъде благоприятна за застрахователите, тъй като те могат да посрещнат дългосрочните си задължения с по-малко първоначални капиталови разходи.

"Посоката на движение за британските животозастрахователи като цяло е положителна от макроикономическа гледна точка, но темпото е бавно", пишат анализаторите, ръководени от Лариса ван Девентер, в бележка до клиентите на 4 август.

"Като се има предвид, че повечето британски животозастрахователи предлагат атрактивна възвръщаемост и силни парични профили, ние харесваме L&G заради възможностите му за растеж."


No comments yet