S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Družba Barclays je opredelila več evropskih delnic, za katere meni, da bi lahko imele koristi od okolja z nižjo inflacijo.

Dezinflacija - upočasnjevanje stopnje inflacije - je za nekatera podjetja še posebej zapletena, saj njihovi dobički ne rastejo v skladu s stroškovnimi pritiski.

Inflacija v euroobmočju se je julija znižala na 5,3 %, medtem ko je oktobra 2022 dosegla najvišjo vrednost 10,6 %. Ker so obrestne mere še vedno visoke, se pričakuje, da se bo inflacija v prihodnjih mesecih še naprej zniževala proti 2-odstotnemu cilju Evropske centralne banke.

Investicijska banka je navedla, da so njene izbrane delnice, ki jih je poimenovala "zmagovalci dezinflacije", v še posebej dobrem položaju za doseganje rezultatov v trenutnem okolju, saj se pričakuje, da se bosta vsaj dve od izbranih delnic v naslednjih 12 mesecih povečali za več kot 60 %.

"Evropske delnice so julija dosegle dobre donose, saj se je razpoloženje v gospodarstvu izboljšalo ob pričakovanjih, da bo inflacija dosegla vrh, in vse večjem upanju na mehak pristanek," so v raziskovalnem sporočilu strankam 15. avgusta zapisali strategi Barclays, med njimi Emmanuel Cau.


Čeprav banka Barclays pričakuje, da bo rast v euroobmočju v drugi polovici leta upadla, je navedla, da so se dobički podjetij doslej izkazali za odporne. Analitiki v banki so dejali, da je scenarij "mehkega pristanka" zdaj postal konsenz, zaradi česar več vlagateljev vlaga v vrednostne delnice.

V naslednjih vrsticah so navedeni trije "zmagovalci dezinflacije" banke Barclays z največjimi dobički:

Delivery Hero
Med izpostavljenimi delnicami je imelo podjetje Delivery Hero, ki se ukvarja z dostavo hrane, največji potencial za rast. Barclays pričakuje, da se bo delnica v naslednjih 12 mesecih povečala za 64 % na 63 evrov (68,9 dolarja).

"Družba Delivery Hero ima po našem mnenju najnaprednejšo vizijo med vsemi agregatorji za dostavo v EU. To je področje, ki ga ocenjujemo pozitivno, kar se odraža v naši oceni naložbenega primera," so analitiki Barclaysa pod vodstvom Andrewa Rossa zapisali v obvestilu strankam z dne 10. avgusta.

Analitik investicijske banke je še dodal, da bi vlagatelji "pozdravili" in "videli, da bi bil to bonus za povrh", če bi podjetje prodalo ali konsolidiralo oddelke na manjših trgih, kjer deluje.

Lloyds Banking Group
Barclays pričakuje, da se bodo delnice britanskega posojilodajalca Lloyds Banking Group v naslednjih 12 mesecih zvišale za 64 % na 0,70 GBP (0,89 USD). Delnice, ki kotirajo na britanski borzi, običajno kotirajo v penijih namesto v funtih.

Investicijska banka pričakuje, da bo okolje višjih obrestnih mer koristilo banki Lloyds, saj naj bi posojilodajalec s povečanjem neto obrestne marže ustvaril več dobička.

"Opažamo, da sta vztrajen veter v hrbet zaradi višjih obrestnih mer in večja odpornost na odliv likvidnosti/depozitov. Skupaj z zmanjšanjem tveganj oblikovanja rezervacij pričakujemo, da bodo višji dobički privedli do višjih donosov kapitala," so 27. julija v obvestilu strankam zapisali analitiki banke Barclays pod vodstvom Amana Rakke.

Z delnicami banke Lloyds se trguje tudi v ZDA - Lloyds Banking Group plc $LYG+1.6%

Legal & General
Analitiki Barclays so prav tako naklonjeni britanskemu sektorju življenjskih zavarovanj in pričakujejo, da se bodo delnice L&G v naslednjih 12 mesecih povečale za 42 %.

Investicijska banka pričakuje, da bo okolje višjih obrestnih mer ugodno za zavarovalnice, saj lahko z manjšimi začetnimi kapitalskimi izdatki izpolnjujejo svoje dolgoročne obveznosti.

"Smer gibanja britanskih življenjskih zavarovalnic je z makroekonomskega vidika na splošno pozitivna, vendar je tempo počasen," so analitiki pod vodstvom Larise van Deventer zapisali v obvestilu strankam 4. avgusta.

"Glede na to, da večina britanskih življenjskih zavarovalnic ponuja privlačne donose in močne denarne profile, nam je podjetje L&G všeč zaradi možnosti rasti."


No comments yet