S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Свръхпроводниците като възможно следващото голямо нещо след изкуствения интелект: какви инвестиционни възможности носят?

Темата за революционен свръхпроводник със стайна температура наскоро влезе в заглавията на вестниците. Това стана, след като корейски учени разработиха нов материал - LK-99. Този пробив може да доведе до революция в много отрасли. Въпреки че все още има много пречки по пътя към разработването му и последващата търговска експлоатация, все още има вълнение относно потенциалните му широкообхватни ползи. Какви са инвестиционните възможности, свързани с този нов хит?

Какво е известно досега:

Корейски изследователи твърдят, че са разработили свръхпроводник, който работи при стайна температура и стандартно налягане. Този чудодеен материал не оказва почти никакво съпротивление на протичането на електрически ток и елиминира магнитните полета. Той би могъл да елиминира всички загуби при преноса на електроенергия, което ще направи възможно използването на електрозахранването в други области и постигането на нулеви въглеродни емисии. Той би направил революция в почти всички области - от електропреносните мрежи и медицинската образна диагностика до високоскоростните влакове, квантовите компютри и ядрения синтез.

Подобни енергийно ефективни материали са разработвани и в миналото. Това обаче е ставало при строго контролирани условия, например при изключително ниски температури, поради което тези материали са били неизползваеми на практика. Новооткритият LK-99 е сиво-черно съединение на олово, мед, фосфор и кислород, за което се съобщава, че проявява свръхпроводими свойства дори при температури над 400 келвина (126,85 °C, 260 °F).

Интересно е, че китайските учени междувременно са открили тази революционна технология. Индийски изследователи също са публикували статии, в които се споменава за успешното ѝ получаване. Ако се окаже, че LK-99 наистина притежава заявените свойства, и ако този материал наистина може да се произвежда масово и да се комерсиализира, той би могъл да доведе до революция в много индустрии.

Въпреки това има редица причини да се смята, че разработването на LK-99 ще отнеме много време и ще се сблъска с много предизвикателства. Всъщност производството на свръхпроводници е сложно и скъпо. Освен това технологията е в начален стадий на развитие и ще трябва да се преодолеят технически пречки, като например поддържането на свръхпроводимост при стайна температура.

Потенциални възможности за инвестиции

Акциите на редица южнокорейски ("Duksung", "Sunam", "Shinsung Delta Tech") и китайски ("Jiangsu Etern", "Jiangsu Fasten", "Henan Zhongfu", "Jinhui Mining") компании, свързани с тази технология, поскъпват от края на юли. Освен това Корейската борса предупреди срещу спекулативните покупки, тъй като някои борсови заглавия многократно достигнаха дневните лимити. Всичко това в момент на иначе сравнително предпазливи настроения след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от страна на Fitch. Въпреки това, благодарение на новините за нови технологии, акциите на American Superconductor (AMSC) също се засилиха с около половината и вече са спечелили повече от 200 % през тази година.

Не е сигурно дали LK-99 ще бъде свръхпроводникът, който светът чака. Но най-малкото той може да бъде стимул за по-нататъшни изследвания и развитие на технологии, които позволяват по-ефективно използване и съхранение на енергия. Разбира се, инвеститорите трябва внимателно да преценят рисковете и ползите, преди да се впуснат в тази област. Въпреки това инвестиционните области, които могат да се възползват от този технологичен напредък, включват:

"зелени" метали като мед и олово, включително чрез фючърси или ETF-и, например. Метали, използвани за производството на батерии, като литий, кобалт, никел и манган.Компании за добив на мед, като Southern Copper или Sumitomo Metal Mining.Компании за добив на цинк (оловото е страничен продукт), като Teck Resources.Производители на електрически проводници, като Sumitomo Electric Industries. Производители на батерии за съхранение на енергия, като китайските CATL, BYD или LG Energy.

В допълнение към тези основни области могат да се търсят възможности в тези, в които използването на подобни технологии може да има голямо значение. Сред тях са енергетиката, производството на медицинско оборудване, транспортът и логистиката или технологичните компании, работещи в областта на квантовите изчисления.


No comments yet