S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

A szupravezetők, mint a mesterséges intelligencia utáni következő nagy dolog: milyen befektetési lehetőségeket rejtenek magukban?

A közelmúltban egy forradalmi szobahőmérsékletű szupravezető témája került a címlapokra. Ez azután történt, hogy koreai tudósok kifejlesztettek egy új anyagot, az LK-99-et. Ez az áttörés számos iparágat forradalmasíthat. Bár még sok akadály áll a kifejlesztése és az azt követő kereskedelmi hasznosítása előtt, mégis izgalom van a potenciális, széles körű előnyei miatt. Milyen befektetési lehetőségek kapcsolódnak ehhez az új találathoz?

Amit eddig tudunk:

Koreai kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy szupravezetőt, amely szobahőmérsékleten és normál nyomáson működik. Ez a csodaanyag szinte semmilyen ellenállást nem tanúsít az elektromos áram áthaladásával szemben, és megszünteti a mágneses tereket. Megszüntethetné az összes veszteséget az áram átvitelében, lehetővé téve az áramellátás más területeken történő felhasználását és a nulla szén-dioxid-kibocsátás elérését. Szinte minden területet forradalmasítana, az elektromos hálózatoktól és az orvosi képalkotástól kezdve a nagysebességű vonatokon át a kvantumszámítógépekig és a magfúzióig.

Hasonló energiahatékony anyagokat már korábban is kifejlesztettek. Ezt azonban szigorúan ellenőrzött körülmények között, például rendkívül alacsony hőmérsékleten végezték, ezért ezek az anyagok a gyakorlatban használhatatlanok voltak. Az újonnan felfedezett LK-99 ólom, réz, foszfor és oxigén szürkésfekete vegyülete, amely állítólag 400 Kelvin (126,85 °C, 260 °F) feletti hőmérsékleten is szupravezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Érdekes módon kínai tudósok azóta felfedezték ezt az áttörést jelentő technológiát. Indiai kutatók is publikáltak olyan tanulmányokat, amelyek megemlítik a sikeres előállítását. Ha kiderül, hogy az LK-99 valóban rendelkezik az állítólagos tulajdonságokkal, és ha ez az anyag valóban sorozatgyártható és kereskedelmi forgalomba hozható, akkor számos iparágat forradalmasíthat.

Ugyanakkor számos okból feltételezhető, hogy az LK-99 kifejlesztése hosszú időt vesz igénybe, és számos kihívással fog találkozni. A szupravezetők előállítása ugyanis bonyolult és költséges. Ráadásul a technológia még gyerekcipőben jár, és olyan technikai akadályokat kell leküzdeni, mint például a szupravezetés fenntartása szobahőmérsékleten.

Potenciális befektetési lehetőségek

Július vége óta számos dél-koreai (Duksung, Sunam, Shinsung Delta Tech) és kínai (Jiangsu Etern, Jiangsu Fasten, Henan Zhongfu, Jinhui Mining), e technológiával kapcsolatos vállalat részvényei emelkednek. Emellett a koreai tőzsde figyelmeztetett a spekulatív vásárlások ellen, mivel egyes részvénycímek többször is elérték a napi limitet. Mindezt egy olyan időszakban, amikor egyébként viszonylag óvatos a hangulat, miután a Fitch leminősítette az amerikai hitelminősítést. Az új technológiáról szóló híreknek köszönhetően azonban az American Superconductor (AMSC) részvényei is mintegy felére erősödtek, és idén már több mint 200%-ot erősödtek.

Bizonytalan, hogy az LK-99 lesz-e az a szupravezető, amelyre a világ várt. De legalábbis lendületet adhat olyan technológiák további kutatásához és fejlesztéséhez, amelyek hatékonyabb energiafelhasználást és -tárolást tesznek lehetővé. Természetesen a befektetőknek gondosan mérlegelniük kell a kockázatokat és a hasznot, mielőtt belevágnának ebbe a területbe. A technológiai fejlődésből profitáló befektetési területek közé tartoznak azonban a következők:

A zöld fémek, például a réz és az ólom, többek között például határidős ügyletek vagy ETF-ek révén. Az akkumulátorgyártáshoz használt fémek, mint például a lítium, a kobalt, a nikkel és a mangán. rézbányászati vállalatok, mint például a Southern Copper vagy a Sumitomo Metal Mining. cinkbányászati vállalatok (az ólom melléktermék), mint például a Teck Resources. elektromos vezetékgyártók, mint például a Sumitomo Electric Industries. Energiatárolók (akkumulátorok) gyártói, mint például a kínai CATL, BYD vagy LG Energy.

Ezeken az alapterületeken kívül olyan területeken is lehet lehetőségeket keresni, ahol a hasonló technológiák alkalmazása nagy változást hozhat. Ezek közé tartozik az energetika, az orvosi berendezések gyártása, a közlekedés és a logisztika, vagy a kvantumszámítástechnikán dolgozó technológiai vállalatok.


No comments yet