S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Superprevodniki kot morda naslednja velika stvar po umetni inteligenci: kakšne naložbene priložnosti prinašajo?

Nedavno se je na prvih straneh časopisov pojavila tema revolucionarnega superprevodnika za sobno temperaturo. Korejski znanstveniki so namreč razvili nov material LK-99. Ta preboj bi lahko pomenil revolucijo v številnih panogah. Čeprav je na poti do njegovega razvoja in poznejše komercialne uporabe še veliko ovir, pa je navdušenje nad njegovimi morebitnimi obsežnimi koristmi še vedno prisotno. Kakšne so naložbene priložnosti, povezane s to novo uspešnico?

Kaj je znano do zdaj:

Korejski raziskovalci trdijo, da so razvili superprevodnik, ki deluje pri sobni temperaturi in standardnem tlaku. Ta čudežni material se skoraj ne upira prehodu električnega toka in odpravlja magnetna polja. Z njim bi lahko odpravili vse izgube pri prenosu električne energije, kar bi omogočilo uporabo električne energije na drugih področjih in doseganje ničelnih emisij ogljika. To bi pomenilo revolucijo na skoraj vseh področjih, od električnih omrežij in medicinskega slikanja do hitrih vlakov, kvantnih računalnikov in jedrske fuzije.

Podobni energetsko učinkoviti materiali so bili razviti že v preteklosti. Vendar je bilo to storjeno v strogo nadzorovanih pogojih, na primer pri izjemno nizkih temperaturah, zato so bili ti materiali v praksi neuporabni. Novo odkriti LK-99 je sivo-črna spojina svinca, bakra, fosforja in kisika, ki naj bi imela superprevodne lastnosti tudi pri temperaturah nad 400 kelvinov (126,85 °C, 260 °F).

Zanimivo je, da so to prelomno tehnologijo medtem odkrili tudi kitajski znanstveniki. Tudi indijski raziskovalci so objavili članke o njeni uspešni pripravi. Če se izkaže, da ima LK-99 res navedene lastnosti, in če bo ta material mogoče množično proizvajati in tržiti, bi lahko povzročil revolucijo v številnih panogah.

Vendar pa obstajajo številni razlogi za domnevo, da bo razvoj LK-99 trajal dolgo in se bo soočal s številnimi izzivi. Proizvodnja superprevodnikov je namreč zapletena in draga. Poleg tega je tehnologija še v povojih, zato bo treba premagati tehnične ovire, kot je ohranjanje superprevodnosti pri sobni temperaturi.

Potencialne naložbene priložnosti

Delnice številnih južnokorejskih (Duksung, Sunam, Shinsung Delta Tech) in kitajskih (Jiangsu Etern, Jiangsu Fasten, Henan Zhongfu, Jinhui Mining) podjetij, povezanih s to tehnologijo, od konca julija naraščajo. Poleg tega je korejska borza posvarila pred špekulativnimi nakupi, saj so nekateri delniški naslovi večkrat dosegli dnevne omejitve. Vse to v času sicer razmeroma previdnega razpoloženja po znižanju bonitetne ocene ZDA s strani agencije Fitch. Zaradi novic o novi tehnologiji pa so se za približno polovico okrepile tudi delnice družbe American Superconductor (AMSC), ki so letos pridobile že več kot 200 %.

Ni jasno, ali bo LK-99 superprevodnik, na katerega je svet čakal. Lahko pa bi bil vsaj spodbuda za nadaljnje raziskave in razvoj tehnologij, ki omogočajo učinkovitejšo rabo in shranjevanje energije. Seveda morajo vlagatelji pred vstopom na to področje skrbno pretehtati tveganja in koristi. Vendar pa so področja naložb, ki jim ta tehnološki napredek lahko koristi, naslednja:

zelene kovine, kot sta baker in svinec, na primer prek terminskih pogodb ali skladov ETF. Kovine, ki se uporabljajo za proizvodnjo baterij, kot so litij, kobalt, nikelj in mangan.Podjetja za pridobivanje bakra, kot sta Southern Copper ali Sumitomo Metal Mining.Podjetja za pridobivanje cinka (svinec je stranski proizvod), kot je Teck Resources.Proizvajalci električne žice, kot je Sumitomo Electric Industries. Proizvajalci baterij za shranjevanje energije, kot so kitajska podjetja CATL, BYD ali LG Energy.

Poleg teh ključnih področij je mogoče priložnosti iskati tudi na tistih, kjer lahko uporaba podobnih tehnologij pomeni veliko razliko. Mednje spadajo energetika, proizvodnja medicinske opreme, transport in logistika ali tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo s kvantnim računalništvom.


No comments yet