S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

App Store je příliš velký na změnu! Co to však do budoucna znamená pro Apple?

Pozdvižení vzniklo tento týden okolo Applu $AAPL-1.2% potom, co společnost oznámila vyrovnání ve výši 100 milionů dolarů s malými vývojáři aplikací, kteří ji zažalovali. Navzdory pátečním oznámeným změnám se však pro vývojáře ve skutečnosti nic nemění, App Store je totiž příliš velký a příliš závislý na poplatcích za nákupy v aplikacích, než aby se tak mohlo stát.

 

 

Vyrovnání společnosti Apple zahrnuje několik nových zásad, které podle ní "vyjasňují" pravidla obchodu App Store. Vývojáři nyní mohou kontaktovat zákazníky ohledně alternativních způsobů platby pomocí údajů shromážděných z jejich aplikace (pokud samotné oznámení probíhá mimo jejich aplikace), což jim bylo dříve zakázáno. Apple slibuje, že program App Store Small Business Program, který vývojářům, kteří vydělají méně než 1 milion dolarů ročně, snižuje poplatky Applu na 15 %, zachová v současném stavu po dobu tří let.

 

Totéž platí pro uspořádání výsledků vyhledávání podle "objektivních charakteristik", jako je počet stažení, hvězdičkové hodnocení a relevance textu. Vývojáři mohou nastavit nové cenové body pro aplikace a Apple $AAPL-1.2%  jim slibuje, že jim poskytne více informací o tom, jak odvolání fungují. Plánuje také zveřejňovat výroční zprávu o transparentnosti procesu hodnocení App Store.

 

Nic z toho však pravděpodobně z dlouhodobého hlediska příliš nezmění to, jak App Store skutečně funguje, ani to, jak s ním pracují vývojáři, kteří na něm vydělávají nejvíce peněz. Tato dohoda poskytuje ústupky malým podnikům v App Store, ale většinu peněz v něm vydělává stejně hrstka obrovských společností…

 

Ačkoli samotný Apple neuvedl žádná čísla o tom, kolik jeho vývojářů spadá do kategorie "malých aplikací" s výdělkem nižším než 1 milion dolarů, zpráva společnosti SensorTower z konce loňského roku tvrdí, že zhruba 98 procent všech vývojářů App Store splňuje podmínky programu. Tato zpráva také uvedla, že tito vývojáři, které Apple označuje za "drtivou většinu" vývojářů aplikací pro iOS se na celkových příjmech App Store podílejí pouze 5 procenty.

 

Ekonomika obchodu App Store v roce 2021 jsou pravidla nastavená jednou společností s mnohamiliardovým obratem, která mají zachytit příjmy z transakcí v aplikacích u 2 procent vývojářů, kteří se podílejí na 95 procentech obchodu na platformách společnosti Apple $AAPL-1.2%. A všechna tato pravidla, regulace, dohody a vyjasnění mají uchlácholit drtivou většinu vývojářů, kteří jsou ve skutečnosti jen vedlejšími účastníky, kteří se ocitli v této větší křížové palbě technologických gigantů.

 

Co je tedy Applu po tom, že se musí vzdát 100 milionů dolarů tady (výplata z poslední hromadné žaloby) nebo 59 milionů dolarů tam (odhadované roční náklady Applu na program Small App Business)? Dokud bude schopen obhájit 30procentní podíl z nákupů, které přes jeho obchod proudí od větších vývojářů a aplikací, může udělat jakékoliv ústupky, například v oblasti vyhledávání nebo nových cen aplikací, aby urovnal hromadné žaloby.

 

Největší změna společnosti Apple, možnost diskutovat o alternativních platebních metodách, má také skrytou výhodu. Vývojáři nyní mohou diskutovat o alternativních způsobech platby za předplatné nebo služby mimo svou aplikaci s využitím kontaktních údajů získaných v aplikaci například nyní mohou nabídnout formulář pro zadání e-mailové adresy k registraci pro zasílání nabídek do schránky.

 

Pokud však chcete ve své aplikaci skutečně něco prodávat, musíte stále používat platební metody společnosti Apple (a platit jí podíl), což je pro mnoho vývojářů stále hlavním sporným bodem. A jak ukázal loňský dramatický boj mezi společnostmi Apple a Hey, není vždy snadné obejít platby Applu $AAPL-1.2%, i když jste ochotni proskočit nastavení Applu a registrovat uživatele pouze mimo aplikaci.

 

Faktem prostě je, že App Store je v tuto chvíli pro Apple obrovský byznys a v roce 2021 jsou hlavním zdrojem příjmů App Store nákupy v aplikacích a předplatné. Vezměte si nejlépe vydělávající aplikace nabízené v obchodě Apple. V seznamu 50 nejlépe vydělávajících aplikací od App Annie chybí jakákoli placená aplikace; seznam 200 aplikací od SensorTower obsahuje pouze jednu, Minecraft (v době zveřejnění na 109. místě, a to jako hru, která pozoruhodně obsahuje i nákupy v aplikaci). Nejvíce vydělávají na platformě, a tedy i na společnosti Apple všechny hry zdarma, streamovací služby a aplikace založené na předplatném, které se spoléhají na to, že zákazníci nakupují a předplácejí si je prostřednictvím platebního procesoru společnosti Apple.

 

Vzhledem k objemu peněz, které jsou zde v sázce, Apple nikdy nehodlal umožnit (nebo dokonce usnadnit) vývojářům, aby v rámci svých aplikací upozorňovali uživatele na alternativní způsoby platby.

 

Odhadovalo se, že App Store přinese v roce 2020 tržby ve výši přibližně 64 miliard dolarů. Po započtení 30procentního podílu společnosti to pro Apple znamená zhruba 19 miliard dolarů příjmů.  Nakonec však Apple nikdy nehodlal ustoupit. App Store je pro společnost příliš velký a příliš důležitý a způsob, jakým App Store funguje v roce 2021, znamená, že pokud soud nerozhodne jinak, jak se o to aktivně snaží Epic, Spotify a další se pro hlavní části aplikační ekonomiky ve skutečnosti nic nezmění.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

ach jo, monopol jménem $AAPL-1.2%

👏👏