S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Bob Doll (Crossmark GI): Továbbra is recessziót látok az Egyesült Államokban, a részvénypiac több mint 10%-ot írhat le.
Bob Doll a Crossmark Global Investments befektetési igazgatója, korábban a BlackRock amerikai részvénystratégiákért felelős vezetője volt. Annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság idén eddig ellenálló volt, recesszióra és az S&P 500 részvényindex 3.800-4.200 pontos tartományba történő zuhanására figyelmeztet.

A Fed folytatja a sólyomszerű monetáris politikáját, de az amerikai gazdaság egésze idén eddig pozitívan lepett meg, és a részvénypiac az eddigi gyenge augusztusi teljesítmény ellenére érdekes nyereséget tart. A Bank of America és a JPMorgan közgazdászai ezért az elmúlt hetekben szintén módosították gazdasági kilátásaikat, és már nem tartják alapforgatókönyvnek a recessziót.

Bob Doll azonban továbbra is óvatos marad. "Az év elején arra számítottam, hogy valamikor szeptember és az év vége között recesszió kezdődik. Túl korai még bármit is változtatni ezen" - mondja. "A recesszió szó már nem hangzik el olyan gyakran, de egyelőre még az idei évre vonatkozóan is benne marad a szótáramban."

A közgazdászok különösen optimisták az amerikai munkaerő-piaci adatokkal kapcsolatban, de Doll inkább a vezető mutatókat figyeli, mint a múltbeli adatokat. Konkrétan továbbra is figyeli az erősen inverz amerikai államkötvények hozamgörbéjét, a vezető mutatókat és a pénzmennyiséget is.

A hozamgörbe inverziója az 1960-as évek óta minden recessziót megelőzött az USA-ban (azonban nem minden recessziót előzött meg inverzió). A kötvénybefektetők azt jelzik, hogy rövid távon kevésbé bíznak az amerikai gazdaságban, ezért a hosszabb lejáratú kötvényekben keresik a relatív biztonságot.

A Conference Board vezető indikátor indexe ezután tíz komponenst követ, köztük a feldolgozóipari tevékenységet, a fogyasztói hangulatot, az ingatlanpiaci tevékenységet, a részvények teljesítményét, a munkanélküli kérelmek számát és a hitelezési tevékenységet. És ez az index egy ideje már nem kelt optimizmust.

Végül pedig a pénzmennyiség (M2) éves szintű alakulása. Ez a Fed mennyiségi szigorításának eredményeként a történelem során először csökken éves szinten, ami nem jelent mást, mint a gazdaság likviditásának csökkenését. Ez kétségtelenül nem kedvez a gazdasági aktivitásnak.

Doll ráadásul arra emlékeztet minket, hogy a Fed magas kamatlábai csak fokozatosan szivárognak be a gazdaságba. "A Fed rekord ütemben, öt százalékponttal emelte a kamatokat. Azt gondolni, hogy az egyetlen probléma a bankszektorban márciusban volt, ami néhány napig tartott, és most már minden simán megy, szerintem nagyon naiv lenne" - magyarázza.

Ezért az alapforgatókönyvben továbbra is recessziót vizionál az amerikai gazdaságban, de az elmúlt évek erőteljes fiskális és monetáris támogatására tekintettel csak enyhét. A részvényárfolyamok sem tapasztalhatnak drasztikus zuhanást, de Doll szerint a korrekció már javában zajlik. Az S&P 500 index 3.800-4.200 pontos tartományba való esését jósolja, de nem látja előre a tavalyi mélypontok alá való esést.


No comments yet