S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Bob Doll (Crossmark GI): Še naprej menim, da bo v ZDA recesija, delniški trg pa lahko odpiše več kot 10 %.
Bob Doll je glavni direktor za naložbe pri družbi Crossmark Global Investments in nekdanji vodja ameriških delniških strategij pri družbi BlackRock. Kljub odpornosti ameriškega gospodarstva v letošnjem letu opozarja na recesijo in padec delniškega indeksa S&P 500 v razpon od 3.800 do 4.200 točk.

Fed nadaljuje z jastrebjo monetarno politiko, vendar je ameriško gospodarstvo kot celota letos doslej pozitivno presenetilo, delniški trg pa kljub šibkim avgustovskim rezultatom doslej drži zanimive dobičke. Ekonomisti bank Bank of America in JPMorgan so zato v zadnjih tednih prilagodili tudi svoje gospodarske napovedi in recesije ne obravnavajo več kot osnovni scenarij.

Toda Bob Doll ostaja previden. "Na začetku leta sem pričakoval, da se bo recesija začela nekje med septembrom in koncem leta. Zdaj je še prezgodaj, da bi karkoli spreminjali," pravi. "Beseda recesija se je nehala tako pogosto pojavljati, vendar jo za zdaj ohranjam v svojem besednjaku za letošnje leto."

Ekonomisti so še posebej optimistični glede podatkov o ameriškem trgu dela, vendar Doll bolj kot pretekle podatke spremlja vodilne kazalnike. Natančneje, še naprej spremlja močno obrnjeno krivuljo donosnosti ameriških državnih obveznic, vodilne kazalnike in tudi ponudbo denarja.

Inverzija krivulje donosnosti je napovedala vse recesije v ZDA od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej (vendar pa pred vsemi recesijami ni prišlo do inverzije). Vlagatelji v obveznice sporočajo, da kratkoročno ne zaupajo toliko ameriškemu gospodarstvu, zato iščejo relativno varnost v dolgoročnih obveznicah.

Indeks vodilnih kazalnikov Conference Board nato spremlja deset komponent, vključno s proizvodno dejavnostjo, razpoloženjem potrošnikov, dejavnostjo na stanovanjskem trgu, uspešnostjo delnic, zahtevki za zaposlitev brezposelnih in posojilno dejavnostjo. Ta indeks že nekaj časa ne vzbuja optimizma.

In končno, medletno gibanje ponudbe denarja (M2). Ta prvič v zgodovini na letni ravni upada zaradi kvantitativnega zaostrovanja s strani Fed, kar ne pomeni nič drugega kot zmanjšanje likvidnosti v gospodarstvu. To nedvomno ne spodbuja gospodarske aktivnosti.

Poleg tega nas Doll opozarja, da se visoke obrestne mere Feda le postopoma pretakajo v gospodarstvo. "Fed je obrestne mere dvigoval z rekordno hitrostjo petih odstotnih točk. Če bi mislili, da je bila edina težava tista v bančnem sektorju marca, ki je trajala nekaj dni, in da bo zdaj vse potekalo gladko, bi bilo po mojem mnenju zelo naivno," pojasnjuje.

Zato v osnovnem scenariju še naprej predvideva recesijo v ameriškem gospodarstvu, vendar le blago glede na močno fiskalno in monetarno podporo v zadnjih letih. Prav tako naj ne bi prišlo do drastičnega padca cen delnic, vendar je korekcija po Dollovem mnenju že v teku. Napoveduje padec indeksa S&P 500 v razponu od 3.800 do 4.200 točk, vendar ne predvideva padca pod lanske najnižje vrednosti.


No comments yet