S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Кратък преглед на речта на Джером Пауъл от Канзас Сити в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Речта можеше да се гледа, а в интернет можем да намерим и пълния текст на изказването. За първи път използвах изкуствен интелект, за да обработи точките вместо мен. Не мисля, че има как да се прочетат изречение по изречение, които както винаги са водени по доста дипломатичен начин.

- Ръководителят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл призова за по-голяма бдителност в борбата с инфлацията и въпреки че инфлацията е намаляла, тя все още е твърде висока. Той намекна за възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, за да се осигури устойчив спад на инфлацията.

- Той призна напредъка, но и предупреди, че инфлацията остава над нивото, което създателите на политиката смятат за комфортно. Икономиката трябва да действа с повишено внимание, защото рисковете са взаимни. Прекалено много и твърде малко действия могат да имат негативни последици.

- Пауъл подчерта, че лихвените проценти ще останат рестриктивни, докато не бъде постигнато устойчиво понижение на инфлацията към целта на Фед. Той запазва целта си за инфлацията на равнище 2% и не възнамерява да я повишава.

- Публикуваните данни показаха, че почти всички служители на FOMC са склонни да очакват по-нататъшни повишения на лихвените проценти. Пауъл не посочи намаляване на лихвите, но подчерта необходимостта да се действа предпазливо и да се реагира на променящите се данни и рискове. Той предупреди за рисковете от силен икономически растеж по време на очаквана рецесия и за необходимостта от съответно задържане на лихвените проценти на по-високо равнище.

- Той раздели инфлацията на три показателя, като най-внимателно се следи базисната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията. Въз основа на данните за инфлацията Фед ще реши как да действа. Накрая той подчерта, че може да се наложи икономическият растеж да се забави, преди Фед да промени курса на политиката си.

Така че, както виждаме хората, новината един вид, е, не искам да кажа нищо, но и не мисля, че е изненадваща за много от нас, които следят пазарите. Чувствайте се свободни да напишете какво мислите за това, ще го очаквам с нетърпение и приятен уикенд на всички. 😊🍀


No comments yet