S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Kratek povzetek govora Jeroma Powella iz Kansas Cityja v mestu Jackson Hole v Wyomingu.

Govor je bil gledljiv, na spletu pa lahko najdemo tudi celotne pripombe. Najprej sem uporabil umetno inteligenco, ki je zame obdelala posamezne točke. Mislim, da nikakor ni mogoče brati stavka za stavkom, ki so kot vedno vodeni precej diplomatsko.

- Vodja centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je pozval k večji pazljivosti v boju proti inflaciji in čeprav se je inflacija znižala, je še vedno previsoka. Namignil je na možnost nadaljnjega zvišanja obrestnih mer, da bi zagotovili vzdržno znižanje inflacije.

- Priznal je napredek, a hkrati opozoril, da je inflacija še vedno nad ravnijo, ki jo oblikovalci politik štejejo za sprejemljivo. V gospodarstvu je treba ravnati previdno, saj so tveganja obojestranska. Preveč in premalo ukrepov bi lahko imelo negativne posledice.

- Powell je poudaril, da bodo obrestne mere ostale restriktivne, dokler ne bo doseženo vzdržno znižanje inflacije proti cilju Feda. Inflacijski cilj ohranja pri 2 % in ga ne namerava zvišati.

- Objavljeni podatki so pokazali, da so skoraj vsi predstavniki FOMC-ja za nadaljnje zviševanje obrestnih mer. Powell ni nakazal znižanja obrestnih mer, poudaril pa je, da je treba ravnati previdno ter se odzivati na spreminjajoče se podatke in tveganja. Opozoril je na tveganja močne gospodarske rasti v času pričakovane recesije in na potrebo po ustreznem dvigu obrestnih mer.

- Inflacijo je razdelil na tri metrike, pri čemer je najbolj spremljana osnovna inflacija, ki ne vključuje nestanovitnih cen hrane in energentov. Na podlagi podatkov o inflaciji se bo Fed odločil, kako ravnati naprej. Na koncu je poudaril, da se bo morda morala gospodarska rast upočasniti, preden bo Fed spremenil smer svoje politike.

Torej, kot vidimo ljudje, je novica nekako, no, nočem reči nič, vendar mislim, da tudi za mnoge od nas, ki spremljamo trge, ni presenetljiva. Vabljeni, da napišete, kaj menite o tem, veselim se tega, vsem pa želim lep konec tedna. 😊🍀


No comments yet