S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Myslím si, že to není úplně možné, jelikož těch zemí je více a nedokážou se shodnout na stejné věci. Pokud by se něco povedlo a byla by šance na to, že dolar klesne a bude se využívat méně, tak by to stejně trvalo strašně dlouho.

Já doufám, že tohle nemá žádnou šanci na úspěch a je to spíš takový zoufalý výkřik... Divil bych se, kdyby tyhle země spolu nějak dlouhodobě kooperovali.

To si robíte srandu, veď tieto krajiny spolupracujú už dlhú dobu. BRICS nevznikol včera :)

Tak jasně, že to nevniklo včera.... ale jak jim to za tu dobu funguje? jaký to má dopad? kdo bude tu jejich měnu "respektovat" a kdo jí bude věřit? Mě to moc smysl nedává...

Otázku kladiete špatným smerom. Nová mena nie je až tak dôležitá a oslabenie dolára bude trvať desiatky rokov. Tu ide o niečo dôležitejšie, a to rozdelenie geopolitického vplyvu vo svete. Málokto si to uvedomuje, ale na pozadí sa tu rodí multipolárny svet a vplyv USA ako svetového hegemóna oslabuje. To je téma na dlhú debatu.

Popravdě nic. Myšlenka, že smečka nedůvěryhodných autoritářských režimů, kde měna reflektuje jen to co chce strana, vytvoří nějaký “dolar killer” je dost úsměvná. Jasně, kdokoliv kdo nemá rád USA se do toho ochotně naveze, ale nevěřil bych tomu ani nos mezi očima.

Brazílie, Indie a ani ta Jihoafrická republika autoritářské nejsou, jsou to normální demokracie západního typu.

Investiční příležitosti určitě, obvykle se střídají období, kdy outperformuje USA a kdy ten zbytek, a ten zbytek těžko bude pocházet z EU.

Ta nová měna může dolar ohrozit v dlouhodobém horizontu (vyšší desítky let), aktuálně je ale využívání dolarů pohodlnější, snažší a dalo by se říci i bezpečnější. Obecně by ke vzniku této měny a rozšíření BRICS těžko došlo, pokud by USA nezmrazila ruské prostředky v rámci sankcích (což byl, jak se ukazuje, naprosto stupidní a dlouhodobě poškozující krok). Kvůli tomu se začali všechny ostatní normální státy bát, že pokud nebudou jejich činny v souladu s aktuální politickou agendou v USA (což je třeba v případě woke kultury cca v polovině světa hodně protichůdné), tak jim do budoucna mohou hrozit vážné problémy. Proto vesměs celý rozvojový svět hledá způsoby, jak diverzifikovat z amerického dolaru. A BRICS přijde se svou měnou. Zároveň se v ní začne obchodovat velká část světové produkce ropy, což není zrovna zanedbatelná položka ve světovém obchodu. Na druhou stranu USA je a v blízké budoucnosti pořád ještě bude světovým hegemonem, na jehož území sídlí většina největších firem na světě, s nejrobustnějším akciovým trhem, s dobrou možností zakládat nové firmy a rozvíjet se (což třeba v EU nehrozí).

Co ve finále může USA ještě pomoct, je ASEAN. Ten bude mít v budoucnu taky čím dál tím větší vliv a mnoho z jeho zemí má před sebou skvělou budoucnost, pokud ji dokáží využít. A až na některé výjimky jsou to vesměs proamerické demokracie.

Na téma BRICS doporučím toto video. Řekl bych, že to skvěle vysvětluje a tímto názorem se i ztotožňuji. Zjednodušeně BRICS nevnímám jako hrozbu pro USD. Možná trochu politicky.

https://youtu.be/vWSYKTDjNYo?si=i4pNpYw-RrirO4gp

Jop souhlasím, perfektní video.

Top video!