S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет празнува 93-ия си рожден ден днес, 30.8.23!

Grozdan Grigorov
30. 8. 2023
1 min read

Позволявам си да направя статия тук, на рождения му ден, с откъси от различни дискусии с тази личност. Легендите са необходими в живота, аз лично съм бивш спортист и знам колко е важно да имаш модели за подражание.

Със сигурност не е необходимо да представям легендарния инвеститор, обзалагам се, че много от нас, които сме редовни посетители тук, в Булиос, са чели някои от нещата на Бъфет. Важно е да имаме модели за подражание в живота и особено децата ги имат, "не защото са богати, а защото излизат навън, работят здраво и изпълняват мечтите си без оправдания" ... а това е, което искате.

Но да преминем към статията, Уорън "се страхува" от рождения си ден, защото мрази да остарява и не му пука за подаръците. Е, някой обича да остарява. 😂 Целта му винаги е била и продължава да бъде, да умножава богатството си и да създава страхотни приятели, като снежна топка, която се търкаля по хълма. Знае, че няма връщане назад, затова се съсредоточава върху това да оползотвори максимално времето, което му остава абсолютно.

"Бъфет далеч не беше изморен, но беше трудно да развълнуваш един мултимилиардер - който не искаше да бъде с една година по-възрастен и не се интересуваше от богатството - с подарък за рождения си ден", пише Алис Шрьодер в "Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота". Между другото, страхотна книга, която прочетох, горещо препоръчвам. 😊

"Винаги го чакаше още един нов човек, още една инвестиция, още една идея. Нещата, които трябваше да научи, далеч надхвърляха това, което вече знаеше." По-добре събирай сняг, докато вървиш, защото няма да можеш да се върнеш на върха на хълма." Това е начинът, по който функционира животът." Малки късчета от тази книга.

BRK-B
$405.95 -$2.79 -0.68%

В продължение на почти шест десетилетия Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7% често постига годишна възвръщаемост от 20 % или повече, което е доста над възвръщаемостта на популярни бенчмаркове като Dow Jones и S&P 500. Може би няма по-подходящ момент да погледнем назад към мъдростта на легендарния инвеститор. живота и бизнеса чрез известните му цитати в интервюта и годишните писма на акционерите - които са задължително четиво за финансовите ръководители. Ето тогава, според селекцията на популярното списание, 10-те най-добри цитата:

  • "Първото правило на инвестирането е да не губиш (пари). А второто правило на инвестирането е да не се забравя първото правило. И това са всички правила." - Писмо до акционерите от 1985 г.
  • "Ако принципите остареят, те вече не са принципи." - 1988 г., писмо на акционерите
  • "Далеч по-добре е да се купи велика компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на баснословна цена." - 1989 г. писмо на акционера
  • "Едва когато приливът отмине, ще разберете кой е плувал гол." - писмо на акционера от 1993 г.
  • "Ако не можем да открием нещата в рамките на нашия кръг на компетентност, не разширяваме кръга. Изчакваме." - 1995 г. - писмо на акционерите
  • "От историята научаваме, че хората не се учат от историята." - Писмо на акционера от 2004 г.
  • "Най-лошият вид бизнес е този, който се развива бързо, изисква значителен капитал за предизвикване на растежа, а след това прави малко или никакви пари." - Писмо на акционерите от 2007 г.
  • "Цената е това, което плащате. Стойността е това, което получавате." - Писмо на акционерите от 2008 г.
  • "Едно просто правило диктува моята покупка: Да се страхуваш, когато другите са алчни, и да си алчен, когато другите се страхуват." - Интервю за The New York Times през 2008 г.
  • "Никога не се изплаща да се залага срещу Америка." "Преминаваме през различни неща, но невинаги всичко върви гладко. -2009 г. интервю за NBC

И накрая, планът за приемственост на Berkshire Hathaway:

През последните години Бъфет не е говорил публично за плана си за приемственост. Но през 2021 г. Чарли Мънгър разкри на среща на акционерите, че Грег Абел, ръководител на енергийния бизнес на $BRK-B-0.7%, ще замени Бъфет като главен изпълнителен директор, ако нещо се случи с милиардера. По-късно Бъфет потвърди това и заяви, че Абел ще "поеме поста утре сутринта", ако се наложи.

Той също така заяви, че ако Абел не може да се справи с работата по някаква причина, Аджит Джаин, който ръководи застрахователния бизнес на Berkshire, ще стане главен изпълнителен директор. 59-годишният Абел и 70-годишният Джаин бяха повишени в заместник-председатели на борда на директорите през 2018 г. "Аджит и Грег притежават редки таланти и във вените им тече кръвта на Berkshire" Бъфет пише в писмото си до акционерите през 2018 г.

През април тази година Абел се присъедини към Бъфет с пътуване до Япония, където направи големи инвестиции във водещите универсални магазини в страната. Абел "върши цялата работа, а аз приемам комплиментите - това е точно това, което исках", каза тогава Бъфет пред CNBC. 😊

И така, приятели, какви модели за подражание имате вие и каква е вашата мотивация да работите върху себе си? 😊


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.