S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Докладът за пазара на труда в САЩ ще бъде публикуван в петък в 14:30 ч. Докладът, публикуван в първия петък на всеки месец от Бюрото по трудова статистика на САЩ, включва няколко макроикономически данни, които формират валутния курс.

Най-внимателно наблюдаваните данни са промяната в броя на работните места без селското стопанство. Други следени макроикономически данни са равнището на безработица, равнището на непълна заетост, средното почасово заплащане и средната работна седмица в часове.

Създаване на работни места

Въз основа на временното увеличение на отчетените разходи за билети Bloomberg Economics оценява, че краткосрочният ефект от излизането на двойката филми "Барбенхаймер" и турнето на певиците Тейлър Суифт и Бионсе стимулира заетостта през август.

Според Bloomberg друг положителен ефект ще бъде увеличаването на заетостта сред учителите. Тези два положителни ефекта вероятно ще предизвикат забавяне на растежа на заетостта и ще покажат отслабване на пазара на труда, след като отшумят.

От друга страна, отрицателен ефект ще има сривът на транспортната компания Yellow Inc. Bloomberg оценява негативния ефект на около 20 000 работни места, а Bank of America - на 30 000. друг негативен ефект, очакван от Bank of America (BofA), са сезонните ефекти в здравната индустрия. Тя е основен двигател на нарастването на броя на работните места, като например е причина за една трета от увеличението през юли.

Освен това Блумбърг отбелязва, че наемането на висококвалифицирани работници в сферата на услугите се забавя.

Bank of America отбелязва, че ако изменението на работните места е под очакванията, това може да намали шансовете за повишаване на лихвените проценти от страна на Фед. Нейните икономисти очакват в САЩ да бъдат добавени 175 хил. работни места.

Средно почасово заплащане

BofA очаква месечният ръст на средното почасово заплащане да нарасне с по-бавни темпове в сравнение с последните два месеца, когато то нарасна с 0,4%. По-конкретно, тя очаква темп на растеж от 0,3%. Банката защитава очакването си, като се позовава на отчетеното от Indeed Hiring Lab намаление на инфлацията на заплатите, която е 4,2% на годишна база.

Все пак BofA отбелязва, че рискът от по-висок от очаквания растеж е по-висок от този под очакванията. От BofA спекулират, че ако растежът остане на ниво от 0,4% или повече, това може да засили аргументите за повторно повишаване на лихвените проценти, тъй като тримесечната годишна инфлация ще достигне 5%.

Отработени часове на седмица

BofA очаква средната продължителност на работната седмица да остане непроменена на 34,3 часа. Отбелязва обаче, че в няколко сектора този показател е спаднал под стойностите отпреди отмяната. Това според Bank of America може да показва, че компаниите са по-склонни да задържат служителите си.

Контекст на други макроикономически показатели

Докладът за пазара на труда идва след макроикономическите данни от тази седмица, които могат да дадат представа какво да очакваме.

JOLTS

Във вторник JOLTS - броят на предлаганите работни места неочаквано спадна от 9,165 млн. работни места (ревизирани от 9,58 млн.) до 8,83 млн. Този брой е по-нисък от най-песимистичната оценка на анализаторите от 9,1 млн. Консенсусът беше 9,47 млн.

Според този доклад броят на напускащите е намалял с 253 000 до 3,5 млн. Броят на напускащите в областта на хотелиерството и ресторантьорството е намалял със 166 000, в търговията на едро - с 27 000 (ефектът от срива на жълтата стока), а в областта на изкуствата, развлеченията и отдиха - със 17 000. За разлика от тях броят на напускащите се увеличи в държавното управление и публичното образование с 18 000 души.Настроения на потребителите

Conference Board съобщава, че 40,3% от анкетираните са заявили, че предложенията за работа са многобройни, в сравнение с 43,7%, които са съобщили това през юли. В същото време 14,1% от анкетираните са заявили, че е трудно да се намери работа. Тази цифра се е увеличила спрямо 11,3% през юли.

Създаване на работни места според изследователския институт ADP

Докладът на ADP за пазара на труда в сряда също изненада в негативна посока. Според методологията на ADP създадените работни места възлизат на едва 177 000 при консенсус на анализаторите от 195 000 и предишно четене от 324 000.

Основен двигател на спада в създаването на работни места беше секторът на развлеченията и хотелиерството. Създадените работни места от хотели, ресторанти и други работодатели в този сектор намаляха с 30 хил. след няколко месеца на силен растеж.

"Данните за този месец съответстват на темповете на създаване на работни места отпреди пандемията", пише Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, като добавя: "През този месец се наблюдава спад в броя на работните места в хотелиерството и ресторантьорството: "След две години на извънредни печалби, свързани с възстановяването, сега се насочваме към по-устойчив ръст на заплатите и заетостта, тъй като последиците от пандемията отшумяват."

Молби за помощи при безработица

Днес бяха отчетени първоначалните молби за помощи при безработица, които се оказаха по-добри от очакваните 235 хил. молби, а именно 228 хил.

Доклад на Challenger

Според доклада на Challenger работодателите в САЩ са освободили 75 151 работници през август, което е с 217% повече, отколкото преди година. Според този доклад през юли те са освободили 23 697 работници.

"Предложенията за работа са намалели, а американците вече по-неохотно напускат работните си места. Пазарът на труда се успокоява след трескавото наемане на служители по време на пандемията и след нея", казва Андрю Чаленджър, експерт по труда и старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, Inc. "Увеличаването на броя на съкращенията не е изненадващо, като се имат предвид технологичните сътресения и фактът, че компаниите търсят начини да спестят пари."

Кривата на Филипс

Й. Пауъл спомена по време на пресконференцията в Джаксън Хоул миналата седмица, че кривата на Филипс може да се окаже по-стръмна: "Има доказателства, че инфлацията е станала по-чувствителна към напрежението на пазара на труда, отколкото е била през последните десетилетия".

При това дори малко отслабване на пазара на труда може да окаже голямо влияние върху понижаването на инфлацията. Икономистите от Bloomberg Economics са съгласни с това, но добавят, че грешката при измерването играе голяма роля, като отбелязват, че миналата седмица Бюрото за трудова статистика е ревизирало данните за периода от март 2022 г. до март 2023 г. с над 300 000 работни места надолу.


No comments yet