S&P 500 ^GSPC
5,022.18
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.73
-0.69%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Raportul privind piața muncii din SUA va fi publicat vineri, la ora 14:30. Raportul, publicat în prima vineri a fiecărei luni de către Biroul de Statistică a Muncii din SUA, include mai multe date macroeconomice care influențează cursul de schimb.

Cea mai urmărită dată este variația locurilor de muncă, cu excepția agriculturii. Alte date macroeconomice urmărite sunt rata șomajului, rata de subocupare, câștigul mediu orar și săptămâna medie de lucru în ore.

Crearea de locuri de muncă

Pe baza unei creșteri temporare a cheltuielilor raportate pentru bilete, Bloomberg Economics estimează că efectul pe termen scurt al lansării unei perechi de filme "Barbenheimer" și al turneului cântărețelor Taylor Swift și Beyoncé a stimulat ocuparea forței de muncă în luna august.

Potrivit Bloomberg, un alt efect pozitiv va fi creșterea numărului de angajări în rândul profesorilor. Aceste două efecte pozitive vor provoca probabil o încetinire a creșterii numărului de locuri de muncă și vor arăta o slăbire a pieței muncii după ce se vor diminua.

Pe de altă parte, un efect negativ va fi prăbușirea companiei de transport Yellow Inc. Bloomberg estimează un efect negativ de aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar Bank of America estimează 30.000. Un alt efect negativ așteptat de Bank of America (BofA) este reprezentat de efectele sezoniere din industria de sănătate. Aceasta a fost un motor important al creșterii numărului de locuri de muncă, reprezentând o treime din creșterea din iulie, de exemplu.

În plus, Bloomberg notează că angajarea de lucrători în domeniul serviciilor cu înaltă calificare încetinește.

Bank of America notează că, în cazul în care variația locurilor de muncă este sub așteptări, ar putea reduce șansele unei creșteri a dobânzii Fed. Economiștii săi se așteaptă ca SUA să adauge 175k locuri de muncă.

Câștigurile medii pe oră

BofA se așteaptă ca creșterea lunară a câștigurilor medii orare să crească într-un ritm mai lent decât în ultimele două luni, când a crescut cu o rată de 0,4%. Mai exact, se așteaptă la o rată de creștere de 0,3%. Banca își apără așteptările citând o reducere a inflației salariale raportată de Indeed Hiring Lab, care a fost de 4,2% de la un an la altul.

Cu toate acestea, BofA notează că riscul unei creșteri mai mari decât cea așteptată este mai mare decât cel al unei creșteri sub așteptări. BofA speculează că, în cazul în care creșterea se menține la 0,4% sau mai mult, ar putea întări argumentele pentru o nouă majorare a ratelor, deoarece inflația anualizată pe trei luni ar ajunge la 5%.

Ore lucrate pe săptămână

BofA se așteaptă ca durata medie a săptămânii de lucru să rămână neschimbată la 34,3 ore. Aceasta notează, totuși, că în mai multe sectoare numărul a scăzut sub cifrele de dinaintea anulării. Acest lucru, potrivit Bank of America, poate indica faptul că firmele sunt mai dispuse să păstreze angajații.

Contextul altor indicatori macroeconomici

Raportul privind piața forței de muncă vine după datele macroeconomice din această săptămână, care ar putea oferi un indiciu cu privire la ce să ne așteptăm.

JOLTS

JOLTS de marți - numărul de posturi oferite a scăzut în mod neașteptat de la 9,165 milioane (revizuit de la 9,58 milioane) la 8,83 milioane. Această cifră este mai mică decât cea mai pesimistă estimare a analiștilor, de 9,1 milioane. Consensul a fost de 9,47 milioane.

Potrivit acestui raport, numărul de plecări a scăzut cu 253.000, la 3,5 milioane. Numărul de plecări în serviciile de cazare și alimentație publică a scăzut cu 166.000, în comerțul cu ridicata cu 27.000 (efectul prăbușirii Yellow) și în serviciile de artă, divertisment și recreere cu 17.000. În schimb, numărul de plecări a crescut în administrația publică și în învățământul public cu 18.000.Sentimentul consumatorilor

Conference Board raportează că 40,3% dintre respondenți au declarat că ofertele de locuri de muncă sunt abundente, față de 43,7% care au declarat acest lucru în iulie. În același timp, 14,1% dintre respondenți au declarat că locurile de muncă sunt greu de găsit. Această cifră este în creștere față de 11,3% în iulie.

Crearea de locuri de muncă conform Institutului de Cercetare ADP

Raportul de miercuri privind piața forței de muncă realizat de ADP a surprins, de asemenea, în sens negativ. Conform metodologiei ADP, crearea de locuri de muncă a fost de numai 177.000, față de un consens al analiștilor de 195.000 și o lectură anterioară de 324.000.

Principalul motor al declinului creării de locuri de muncă a fost sectorul de divertisment și ospitalitate. Crearea de locuri de muncă de către hoteluri, restaurante și alți angajatori din acest sector a scăzut cu 30k, după mai multe luni de creștere puternică.

"Cifrele din această lună sunt în concordanță cu ratele de creare a locurilor de muncă de dinainte de pandemie", a scris Nela Richardson, economist șef al ADP, adăugând: "După doi ani de câștiguri extraordinare legate de redresare, ne îndreptăm acum spre o creștere mai sustenabilă a salariilor și a locurilor de muncă, pe măsură ce efectele pandemiei se estompează".

Cererile de șomaj

Solicitările inițiale de șomaj au fost raportate astăzi și au venit mai bine decât se așteptau 235k, mai exact 228k cereri.

Raportul Challenger

Potrivit raportului Challenger, angajatorii americani au concediat 75 151 de lucrători în august, cu 217% mai mult decât în urmă cu un an. În iulie, potrivit acestui raport, au concediat 23.697 de lucrători.

"Ofertele de locuri de muncă sunt în scădere, iar americanii sunt acum mai reticenți în a-și părăsi locul de muncă. Piața forței de muncă se calmează după frenezia angajărilor pandemice și post-pandemice", a declarat Andrew Challenger, expert în domeniul muncii și vicepreședinte senior al Challenger, Gray & Christmas, Inc. "Creșterea numărului de concedieri nu este surprinzătoare, având în vedere perturbările tehnologice și faptul că firmele caută modalități de a economisi bani."

Curba lui Phillips

J. Powell a menționat în timpul unei conferințe de presă de la Jackson Hole, săptămâna trecută, că curba Phillips ar putea fi mai abruptă: "Există dovezi că inflația a devenit mai sensibilă la tensiunile de pe piața forței de muncă decât a fost în ultimele decenii."

Acestea fiind spuse, chiar și o mică slăbire a pieței muncii poate avea un impact mare asupra scăderii inflației. Economiștii de la Bloomberg Economics sunt de acord, dar adaugă că eroarea de măsurare joacă un rol important, menționând că Biroul de Statistică a Muncii a revizuit săptămâna trecută datele pentru perioada martie 2022 - martie 2023 în scădere cu peste 300.000 de locuri de muncă.


Excelent rezumat, mulțumesc. Voi fi cu ochii pe el și sper ca piețele să continue să crească, chiar dacă săptămâna aceasta a fost destul de verde.

Sper și eu, altfel săptămâna aceasta a fost foarte bună!

Până acum. Să sperăm că vom reuși să terminăm :)

Frumos rezumat al zilei de marți, am parcurs-o pe scurt doar pentru a vedea de ce a fost o zi verde într-o săptămână altfel medie. Mâine vor fi din nou date importante, ei bine, vom vedea. În general, luna septembrie, conform istoriei, nu este bună pentru piețe, așa că vom vedea unde vom merge. Creșterile de rate ar trebui să aibă o pauză acum, totuși.

Exact, sunt curios și eu, după cum scrieți, tarifele nu ar trebui să crească.

Acum, opinia predominantă în septembrie este că cel mai probabil nu va fi așa, și cred că a fost întotdeauna cazul, cel puțin în acest an pe care îl percep eu, că aceste previziuni au fost întotdeauna corecte. Dar până la sfârșitul anului mă aștept ca cel puțin o dată să fie din nou.