S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Az amerikai munkaerő-piaci jelentés pénteken 14:30-kor jelenik meg. Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal által minden hónap első péntekén közzétett jelentés több árfolyamalakító makrogazdasági adatot is tartalmaz.

A legjobban figyelt adat a munkahelyek változása a mezőgazdaság kivételével. A többi nyomon követett makrogazdasági adat a munkanélküliségi ráta, az alulfoglalkoztatottsági ráta, az átlagos órabér és az átlagos munkahét órában kifejezve.

Munkahelyteremtés

A Bloomberg Economics a bejelentett jegykiadások átmeneti növekedése alapján úgy becsüli, hogy a két "Barbenheimer" film megjelenésének, valamint Taylor Swift és Beyoncé énekesnők turnéjának rövid távú hatása növelte az augusztusi foglalkoztatást.

A Bloomberg szerint egy másik pozitív hatás a tanárok foglalkoztatásának növekedése lesz. E két pozitív hatás lecsengése után valószínűleg lassulni fog a foglalkoztatás növekedése, és gyengülő munkaerőpiacot mutat.

Másrészt negatív hatás lesz a szállítási vállalat Yellow Inc. összeomlása. A Bloomberg mintegy 20 000, a Bank of America 30 000 munkahelyre becsüli a negatív hatást, a Bank of America (BofA) másik negatív hatása a szezonális hatások az egészségügyben várható. Ez volt a munkahelyek növekedésének egyik fő hajtóereje, a júliusi növekedés egyharmadát például ez tette ki.

Emellett a Bloomberg megjegyzi, hogy lassul a magasan képzett szolgáltatási dolgozók felvétele.

A Bank of America megjegyzi, hogy ha a munkahelyek változása elmarad a várakozásoktól, az csökkentheti a Fed kamatemelésének esélyét. Közgazdászai 175 ezer új munkahelyet várnak az USA-ban.

Átlagos órabér

A BofA arra számít, hogy az átlagos órabér havi növekedése lassabb ütemben nő, mint az elmúlt két hónapban, amikor 0,4%-os volt a növekedés. Konkrétan 0,3%-os növekedést vár. A bank azzal védi várakozását, hogy az Indeed Hiring Lab által bejelentett bérinfláció csökkenésére hivatkozik, amely éves szinten 4,2% volt.

A BofA ugyanakkor megjegyzi, hogy a vártnál magasabb növekedés kockázata nagyobb, mint a várakozások alatti. A BofA úgy véli, hogy ha a növekedés 0,4%-os vagy annál nagyobb marad, az megerősítheti az újabb kamatemelés mellett szóló érveket, mivel a háromhavi évesített infláció elérné az 5%-ot.

Heti munkaórák

A BofA várakozásai szerint az átlagos munkahét hossza változatlanul 34,3 órán marad. Megjegyzi azonban, hogy több ágazatban ez a szám a törlés előtti számok alá csökkent. Ez a Bank of America szerint arra utalhat, hogy a vállalatok hajlandóbbak megtartani a munkavállalókat.

Egyéb makrogazdasági mutatók összefüggései

A munkaerő-piaci jelentés az e heti makrogazdasági adatok után következik, amelyek támpontot adhatnak arra, hogy mire számíthatunk.

JOLTS

A keddi JOLTS - a felajánlott állások száma váratlanul 9,165 millióról (9,58 millióról felülvizsgált) 8,83 millióra csökkent. Ez a szám alacsonyabb, mint a legpesszimistább, 9,1 millióra vonatkozó elemzői becslés. A konszenzus 9,47 millió volt.

A jelentés szerint a távozók száma 253 ezerrel 3,5 millióra csökkent. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén 166 ezerrel, a nagykereskedelemben 27 ezerrel (a Yellow összeomlás hatása), a művészeti, szórakoztató és szabadidős szolgáltatások területén pedig 17 ezerrel csökkent a távozók száma. Ezzel szemben a kormányzati és közoktatási szektorban 18 ezerrel nőtt a kilépők száma.Fogyasztói hangulat

A Conference Board jelentése szerint a megkérdezettek 40,3%-a mondta azt, hogy bőséges az állásajánlat, míg júliusban 43,7%-uk számolt be erről. Ugyanakkor a válaszadók 14,1%-a mondta azt, hogy nehéz munkát találni. Ez a szám a júliusi 11,3%-hoz képest emelkedett.

A munkahelyteremtés az ADP kutatóintézet szerint

Az ADP szerdai munkaerő-piaci jelentése szintén lefelé meglepett. Az ADP módszertana szerint a munkahelyteremtés mindössze 177 ezer volt, szemben a 195 ezres elemzői konszenzussal és a korábbi 324 ezres értékkel.

A munkahelyteremtés csökkenésének fő mozgatórugója a szórakoztató és vendéglátóipar volt. A szállodák, éttermek és más munkáltatók által létrehozott munkahelyek száma 30 ezerrel csökkent, miután több hónapig tartó erős növekedés volt tapasztalható.

"Az e havi számok összhangban vannak a járvány előtti munkahelyteremtési arányokkal" - írta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza, hozzátéve: "Két év rendkívüli, a fellendüléshez kapcsolódó növekedést követően most a bérek és a foglalkoztatás fenntarthatóbb növekedése felé haladunk, ahogy a világjárvány hatásai elhalványulnak".

Munkanélküliségi kérelmek

Ma jelentették a kezdeti munkanélküli kérelmeket, és a várt 235k-nál jobb, konkrétan 228k kérelem érkezett.

Challenger-jelentés

A Challenger jelentése szerint az amerikai munkáltatók augusztusban 75 151 munkavállalót bocsátottak el, 217%-kal többet, mint egy évvel ezelőtt. Júliusban a jelentés szerint 23 697 munkavállalót bocsátottak el.

"Az állásajánlatok száma csökkent, és az amerikaiak most már vonakodnak elhagyni a munkahelyüket. A munkaerőpiac a világjárvány és a világjárvány utáni felvételi őrület után kezd megnyugodni" - mondta Andrew Challenger, a Challenger, Gray & Christmas, Inc. munkaügyi szakértője és vezető alelnöke. "Az elbocsátások számának növekedése nem meglepő a technológiai zavarok miatt, valamint azért, mert a vállalatok keresik a megtakarítási lehetőségeket".

A Phillips-görbe

J. Powell a múlt heti Jackson Hole-i sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a Phillips-görbe meredekebb lehet: "Bizonyítékok vannak arra, hogy az infláció érzékenyebbé vált a munkaerő-piaci feszültségekre, mint évtizedek óta."

Ez azt jelenti, hogy még egy kis munkaerőpiaci gyengülés is nagy hatással lehet az infláció csökkentésére. A Bloomberg Economics közgazdászai egyetértenek, de hozzáteszik, hogy a mérési hiba nagy szerepet játszik, megjegyezve, hogy a Munkaügyi Statisztikai Hivatal a múlt héten több mint 300 ezer álláshellyel lefelé módosította a 2022 márciusára vonatkozó adatokat 2023 márciusára.


No comments yet