S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Poročilo o trgu dela v ZDA bo objavljeno v petek ob 14:30. Poročilo, ki ga vsak prvi petek v mesecu objavi ameriški urad za statistiko dela, vključuje več makroekonomskih podatkov, ki vplivajo na menjalni tečaj.

Najbolj pozorno spremljan podatek je sprememba števila delovnih mest brez kmetijstva. Drugi spremljani makroekonomski podatki so stopnja brezposelnosti, stopnja podzaposlenosti, povprečni urni zaslužek in povprečni delovni teden v urah.

Ustvarjanje delovnih mest

Bloomberg Economics na podlagi začasnega povečanja poročane porabe vstopnic ocenjuje, da je kratkoročni učinek izida para filmov "Barbenheimer" in turneje pevk Taylor Swift in Beyoncé spodbudil avgustovsko zaposlovanje.

Po podatkih Bloomberga bo še en pozitiven učinek povečanje zaposlovanja med učitelji. Ta dva pozitivna učinka bosta verjetno povzročila upočasnitev rasti števila delovnih mest in pokazala oslabitev trga dela, ko bosta izzvenela.

Po drugi strani pa bo negativen učinek propad prevozniškega podjetja Yellow Inc. Bloomberg ocenjuje negativni učinek v višini približno 20.000 delovnih mest, Bank of America pa 30.000. Drugi negativni učinek, ki ga pričakuje Bank of America (BofA), so sezonski učinki v zdravstveni industriji. Ta je bila glavno gonilo rasti števila delovnih mest, saj je na primer v juliju predstavljala tretjino povečanja.

Poleg tega Bloomberg ugotavlja, da se upočasnjuje zaposlovanje visokokvalificiranih delavcev v storitvenih dejavnostih.

Banka Bank of America opozarja, da bi lahko, če bodo spremembe števila delovnih mest pod pričakovanji, to zmanjšalo možnosti za zvišanje obrestne mere Fed. Njeni ekonomisti pričakujejo, da bodo ZDA povečale število delovnih mest za 175 tisoč.

Povprečni urni zaslužek

Banka BofA pričakuje, da se bo mesečna rast povprečnega zaslužka na uro povečevala počasneje kot v zadnjih dveh mesecih, ko je rast znašala 0,4 %, natančneje, pričakuje 0,3-odstotno stopnjo rasti. Banka svoje pričakovanje zagovarja s sklicevanjem na manjšo inflacijo plač, o kateri poroča Indeed Hiring Lab in ki je na letni ravni znašala 4,2 %.

Vendar pa BofA ugotavlja, da je tveganje višje rasti od pričakovane večje kot tveganje nižje rasti od pričakovane. Banka BofA domneva, da bi se v primeru, če bo rast ostala na ravni 0,4 % ali več, lahko okrepil razlog za ponovno zvišanje obrestnih mer, saj bi trimesečna anualizirana inflacija dosegla 5 %.

Število delovnih ur na teden

BofA pričakuje, da bo dolžina povprečnega delovnega tedna ostala nespremenjena in bo znašala 34,3 ure. Vendar pa ugotavlja, da se je v več sektorjih to število zmanjšalo pod vrednosti pred ukinitvijo. To po mnenju banke Bank of America morda kaže na to, da so podjetja bolj pripravljena obdržati zaposlene.

Kontekst drugih makroekonomskih kazalnikov

Poročilo o trgu dela prihaja po makroekonomskih podatkih tega tedna, ki lahko nakazujejo, kaj lahko pričakujemo.

JOLTS

Torkovi podatki JOLTS - število ponujenih delovnih mest se je nepričakovano zmanjšalo z 9,165 milijona (popravljeno z 9,58 milijona) na 8,83 milijona. To število je nižje od najbolj pesimistične ocene analitikov, ki je znašala 9,1 milijona. Soglasje je bilo 9,47 milijona.

Glede na to poročilo se je število odhodov zmanjšalo za 253.000 na 3,5 milijona. Število odhodov v nastanitvenih in gostinskih storitvah se je zmanjšalo za 166.000, v trgovini na debelo za 27.000 (učinek zloma rumene barve) ter v storitvah na področju umetnosti, zabave in rekreacije za 17.000. Nasprotno pa se je število odhodov povečalo v državni upravi in javnem izobraževanju, in sicer za 18.000. Razpoloženje potrošnikov

Conference Board poroča, da je 40,3 % anketirancev izjavilo, da je ponudb za delo veliko, medtem ko jih je julija tako poročalo 43,7 %. Hkrati pa je 14,1 % anketirancev izjavilo, da je delovna mesta težko najti. Ta delež se je zvišal v primerjavi z 11,3 % v juliju.

Ustvarjanje novih delovnih mest po podatkih raziskovalnega inštituta ADP

Tudi poročilo o trgu dela, ki ga je v sredo pripravil raziskovalni inštitut ADP, je presenetilo na slabše. V skladu z metodologijo ADP je bilo ustvarjenih le 177.000 delovnih mest, medtem ko je bilo soglasje analitikov 195.000, prejšnji odčitek pa 324.000.

Glavni dejavnik zmanjšanja števila ustvarjenih delovnih mest je bil sektor zabave in gostinstva. Število delovnih mest v hotelih, restavracijah in pri drugih delodajalcih v tem sektorju se je po več mesecih močne rasti zmanjšalo za 30 tisoč.

"Številke tega meseca so skladne s stopnjami ustvarjanja delovnih mest pred pandemijo," je zapisala Nela Richardson, glavna ekonomistka ADP, in dodala: "Po dveh letih izrednih dobičkov, povezanih z okrevanjem, se zdaj, ko učinki pandemije izginjajo, približujemo bolj trajnostni rasti plač in zaposlovanja."

Zahtevki za nadomestilo za brezposelnost

Danes so bili objavljeni prvi zahtevki za nadomestilo za brezposelnost, ki so bili boljši od pričakovanih 235 tisoč, natančneje 228 tisoč zahtevkov.

Poročilo Challengerja

Po Challengerjevem poročilu so ameriški delodajalci avgusta odpustili 75.151 delavcev, kar je 217 % več kot pred letom dni. Julija so v skladu s tem poročilom odpustili 23 697 delavcev.

"Število ponudb za zaposlitev se je zmanjšalo, Američani pa so zdaj bolj zadržani pri zapuščanju delovnih mest. Trg dela se po pandemski in popandemski zaposlitveni mrzlici umirja," je dejal Andrew Challenger, strokovnjak za delo in višji podpredsednik podjetja Challenger, Gray & Christmas, Inc. "Povečanje števila odpuščanj ni presenetljivo glede na tehnološke motnje in dejstvo, da podjetja iščejo načine, kako prihraniti denar."

Phillipsova krivulja

J. Powell je prejšnji teden na tiskovni konferenci v Jackson Holeu omenil, da je Phillipsova krivulja morda bolj strma: "Obstajajo dokazi, da je inflacija postala bolj občutljiva na napetosti na trgu dela kot v zadnjih desetletjih."

Kot rečeno, ima lahko že majhna oslabitev na trgu dela velik vpliv na znižanje inflacije. Ekonomisti pri Bloomberg Economics se s tem strinjajo, vendar dodajajo, da ima veliko vlogo napaka merjenja, saj so opozorili, da je Urad za statistiko dela prejšnji teden popravil podatke za marec 2022 do marec 2023 za več kot 300.000 delovnih mest navzdol.


No comments yet