Bank of America: Хедж фондовете се подготвят за по-лоши времена и имат над средното доверие в тези 20 акции (част 1)

Въпреки че данните за икономиката на САЩ са доста солидни, хедж фондовете не са твърде оптимистично настроени. Дефанзивните позиции надделяват над цикличните в портфейлите на фондовете, които могат да залагат както на LONG, така и на SHORT. На кои акции хедж мениджърите се доверяват най-много от гледна точка на относителното тегло на портфейлите на фондовете спрямо референтните индекси?

Икономиката на САЩ като цяло се представи доста над очакванията през тази година, което се дължи по-специално на продължаващото свиване на пазара на труда. Дори данните за БВП и личното потребление изненадаха положително през тази година, както и капиталовите разходи на предприятията. Ето защо и анализаторите на Bank of America актуализираха през август икономическите си прогнози, в които вече не предвиждат рецесия в САЩ при базовия сценарий. Проучването на мениджърите на големи взаимни фондове през август беше също толкова положително, като по-малко мениджъри на фондове очакваха рецесия.

Но проучванията и прогнозите са едно нещо, а реалните инвестиционни решения - друго. Според данните, събрани от Bank of America, мениджърите на хедж фондове и на традиционни взаимни фондове подготвят портфейлите си за продължаващи пазарни и икономически сътресения. По този начин съставът на инвестициите на фондовете е силно дефанзивен.

През последните години мениджърите на фондове промениха портфейлите си в по-консервативна посока и това днес само се потвърждава.


Дефанзивната стратегия може да изглежда прекалено предпазлива в светлината на тазгодишното засилване на акциите, но някои скорошни проучвания на потребителските и бизнес настроенията звучат сравнително слабо. Анализаторите на Bank of America също предупредиха за постепенно забавящо се създаване на работни места и следователно за възможен натиск за увеличаване на потребителските разходи. Не на последно място, продължава да съществува несигурност относно бъдещата парична политика на Фед, чиито високи лихвени проценти само постепенно се отразяват на реалната икономика.

Всичко гореизложено обаче не означава, че хедж фондовете не трябва да залагат на повишаването на цените на акциите. Напротив, в момента те са с 20% нетен LONG, което е близо до исторически връх. Само че те ловят повече от средното в дефанзивните сегменти на пазара. Междувременно експертите на Bank of America са събрали данни за LONG и SHORT позициите в отделните заглавия в портфейлите на хедж фондовете и са посочили двадесет заглавия, при които LONG позициите са най-разпространени.

1. Incyte

Сектор: здравеопазване

Разлика в дългите и късите позиции: 36,6%

2. Bath & Body Works

Сектор: Остатъчни потребителски стоки и услуги

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 28,3 %

3. TransDigm

Сектор: промишленост

Разлика в ДЪЛГИ и ШОРТОВИ позиции: 15,6 %

4. Activision Blizzard

Сектор: Комуникационни услуги

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 13,5 %

5. Everest Group

Сектор: Финанси

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 11,9 %

6. Universal Health Services

Сектор: Здравеопазване

Разлика в ДЪЛГИТЕ и ШОРТОВИТЕ позиции: 11,2%

7. Qorvo

Сектор: Технологии

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 10,9%

8. Advance Auto Parts

Сектор: Остатъчни потребителски стоки и услуги

Разлика в ДЪЛГИТЕ и ШОРТОВИТЕ позиции: 10,9 %

9. Expedia

Сектор: Потребителски стоки и услуги

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 10,9 %

10. Invesco

Сектор: Финанси

Разлика в ДЪЛГИТЕ и КРАТКИТЕ позиции: 10,4%

Останалата част от утрешния ден... :)

No comments yet