S&P 500 ^GSPC 4,987.13 +0.40%
Tesla TSLA $141.55 -3.74%
Nvidia NVDA $782.97 +2.75%
Alphabet GOOG $157.46 +1.12%
Apple AAPL $165.63 +0.38%
Amazon AMZN $175.27 +0.37%
Meta META $479.92 -0.24%
Microsoft MSFT $398.60 -0.13%

Bank of America: A fedezeti alapok rosszabb időkre készülnek, és átlagon felüli bizalommal vannak e 20 részvény iránt (1. rész)

Bár az amerikai gazdaság adatai meglehetősen szilárdak, a fedezeti alapok nem igazán túlságosan optimisták. A defenzív pozíciók túlsúlyban vannak a ciklikus pozíciókkal szemben azon alapok portfólióiban, amelyek mind a LONG, mind a SHORT pozíciókra tudnak fogadni. Mely részvényekben bíznak leginkább a fedezeti menedzserek az alapok portfólióinak a referenciaindexekhez viszonyított súlyozását tekintve?

Az amerikai gazdaság egésze idén jóval a várakozások felett teljesített, különösen a továbbra is feszes munkaerőpiacnak köszönhetően. Még a GDP és a személyes fogyasztási adatok is pozitívan megleptek idén, akárcsak a vállalati beruházások. Ezért a Bank of America elemzői augusztusban frissítették gazdasági kilátásaikat is, amelyekben az alapforgatókönyv szerint már nem számítanak recesszióra az Egyesült Államokban. A nagy befektetési alapkezelők augusztusi felmérése hasonlóan pozitív volt, kevesebb alapkezelő vár recessziót.

De a felmérések és a kilátások egy dolog, a valós befektetési döntések egy másik dolog. A Bank of America által összeállított adatok szerint a fedezeti alapok és a hagyományos befektetési alapok kezelői felkészítik portfólióikat a folytatódó piaci és gazdasági turbulenciákra. Az alapok befektetéseinek összetétele tehát erősen defenzív jellegű.

Az alapkezelők az elmúlt években konzervatívabb irányba terelték portfólióikat, és ez ma már csak megerősítést nyer.


A defenzív stratégia túlságosan óvatosnak tűnhet az idei részvényerősödés fényében, de a fogyasztói és üzleti hangulatot vizsgáló néhány közelmúltbeli felmérés viszonylag gyengének tűnt. A Bank of America elemzői a munkahelyteremtés fokozatos lassulására, és így a fogyasztói kiadásokra gyakorolt esetleges felfelé irányuló nyomásra is figyelmeztettek. Végül, de nem utolsósorban továbbra is fennáll a bizonytalanság a Fed jövőbeli monetáris politikájával kapcsolatban, mivel a magas kamatlábak csak fokozatosan hatnak át a reálgazdaságra.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a fedezeti alapoknak ne kellene a részvényárak emelkedésére fogadniuk. Éppen ellenkezőleg, jelenleg 20%-os nettó LONG-juk van, ami közel van a történelmi csúcshoz. Csakhogy az átlagosnál nagyobb mértékben halásznak a piac defenzív szegmenseiben. Eközben a Bank of America szakértői összeállították a fedezeti alapok portfólióinak egyes címekben lévő LONG és SHORT pozíciók adatait, és rámutattak húsz olyan címre, ahol a LONG pozíciók a legelterjedtebbek.

1. Incyte

Szektor: egészségügy

A NAGY és Rövid pozíciók különbsége: 36,6%.

2. Bath & Body Works

Ágazat: Fogyasztási cikkek és szolgáltatások

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 28,3 %.

3. TransDigm

Szektor: ipar

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 15,6 %.

4. Activision Blizzard

Ágazat: Kommunikációs szolgáltatások

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 13,5 %.

5. Everest Group

Ágazat: Pénzügyek

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 11,9%.

6. Univerzális egészségügyi szolgáltatások

Ágazat: Egészségügy

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 11,2%.

7. Qorvo

Ágazat: Technológia

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 10,9%.

8. Advance Auto Parts

Ágazat: Fogyasztási cikkek és szolgáltatások

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 10,9 %.

9. Expedia

Ágazat: Fogyasztási cikkek és szolgáltatások

A LONG és SHORT pozíciók különbsége: 10,9 %.

10. Invesco

Ágazat: Pénzügyek

A NAGY és Rövid pozíciók különbsége: 10,4%.

A holnapi nap többi része... :)


No comments yet