S&P 500 ^GSPC 4,979.71 +0.25%
Tesla TSLA $140.69 -4.33%
Nvidia NVDA $779.23 +2.26%
Alphabet GOOG $156.54 +0.53%
Meta META $479.06 -0.42%
Amazon AMZN $175.30 +0.38%
Apple AAPL $165.48 +0.29%
Microsoft MSFT $398.30 -0.20%

Ta teden bo pozornost vlagateljev v ZDA usmerjena predvsem na Beige Book Fed, trgovinsko bilanco za julij in ISM na področju storitev. V Nemčiji bosta na primer objavljena indeks cen življenjskih potrebščin za avgust in industrijska proizvodnja za julij.

Trgovinska bilanca v ZDA

V sredo bo v ZDA na voljo trgovinska bilanca za julij. Trg napoveduje primanjkljaj v višini 68 milijard USD. Razlog za mesečno povečanje primanjkljaja v bilanci stanja je predvsem krepitev domačega povpraševanja po potrošniškem blagu, avtomobilih in investicijskem blagu. Primanjkljaj naj bi delno izravnal neto izvoz storitev.

ISM storitev v Združenih državah Amerike

V sredo bo objavljen tudi indeks ISM za storitve v ZDA. Po napovedih naj bi indeks avgusta ostal na enaki ravni kot v prejšnjem mesecu. Podjetja v ZDA naj bi še naprej podpirala potrošnja gospodinjstev za zabavo, zlasti kinematografi (Barbie, Oppenheimer) in koncerti (Taylor Swift, Beyoncé). Po podatkih agencije Bloomberg naj bi indeks v četrtem četrtletju upadel, predvsem zaradi ohlajanja potrošniškega povpraševanja.

Bežna knjiga ameriške centralne banke Fed

Dva tedna pred zasedanjem Fed je vedno objavljena t. i. bež knjiga, ki je poročilo ameriške centralne banke o stanju gospodarstva v ZDA. Ta teden bo objavljena v sredo. Bloomberg pričakuje, da bo ameriško gospodarstvo še naprej močno podpirala potrošniška potrošnja za Barbie in Oppenheimerjeve filme ter koncerte Taylor Swift in Beyonce. Učinki teh kulturnih dogodkov naj bi po navedbah Bloomberga dosegli vrhunec avgusta. Tako naj bi se kljub rasti potrošniške porabe za zabavo rast ameriškega gospodarstva upočasnila. 24. avgusta je bil objavljen indeks S&P PMI v storitvah, ki je dosegel šestmesečno najnižjo vrednost 51,0 točke, prvič v šestih mesecih pa so se zmanjšala tudi naročila.

Novi zahtevki za nadomestila za brezposelnost v ZDA

Po napovedih analitikov naj bi število novih prošenj za nadomestila za brezposelnost 2. septembra doseglo 235.000. Razlog za tedensko povečanje naj bi bil orkan Idalia, ki je 30. avgusta prizadel Florido.

Indeks cen življenjskih potrebščin v Nemčiji

V petek ob 8.00 bo objavljen končni avgustovski indeks cen življenjskih potrebščin v Nemčiji. Trg napoveduje 6,1-odstotno medletno povečanje indeksa. Julija se je indeks povečal za 6,2 %. Na mesečni ravni naj bi se inflacija povečala za 0,3 %.

Industrijska proizvodnja v Nemčiji

V četrtek bodo v Nemčiji poročali o industrijski proizvodnji. Analitiki pričakujejo, da se bo na mesečni ravni še naprej zmanjševala. Junija se je proizvodnja zmanjšala za 1,5 %, zdaj pa trg napoveduje 0,5-odstotni padec. Na letni ravni se pričakuje zmanjšanje za 2,1 %. Glede na raziskavo IFO se med industrijskimi podjetji povečuje nezadovoljstvo s trenutnimi rezultati poslovanja. Tudi pričakovanja podjetij za prihodnje mesece ostajajo zelo pesimistična.

Drugi kazalniki ta teden

Drugi makroekonomski kazalniki, ki bodo objavljeni, vključujejo stopnjo brezposelnosti na Češkem za avgust, BDP za 2. četrtletje in indeks cen življenjskih potrebščin v evroobmočju.


No comments yet