S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Доларът спадна в понеделник, когато пазарите в САЩ бяха затворени заради празник, тъй като инвеститорите прецениха данните за заетостта в САЩ, които показаха известни признаци на охлаждане, засилвайки залозите, че Федералният резерв може би наближава края на цикъла си на затягане на паричната политика.

Спрямо кошница от валути доларът спадна с 0,1% до 104,14, но остана близо до двумесечния връх от 104,44, достигнат на 25 август. Индексът нарасна с 1,7% през август, прекъсвайки двумесечната си серия от загуби.

Данните от петък показаха, че ръстът на работните места в САЩ се е ускорил през август, но равнището на безработица е скочило до 3,8%, докато ръстът на заплатите е умерен. Икономиката е създала със 110 000 работни места по-малко, отколкото бе съобщено по-рано през юни и юли.

"Метафората "Голдилокс" често се използва и злоупотребява в икономическите и финансовите среди, но в контекста на различните сигнали за "меко приземяване", идващи от доклада, тя изглежда напълно подходяща в този случай", заяви Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank (OTC:NABZY).

Множеството икономически данни, подчертаващи умерената инфлация, както и разхлабването на пазара на труда, допринесоха за възприемането на факта, че икономиката на САЩ се охлажда, без да се забавя рязко, което засили надеждите, че икономиката е готова за меко приземяване.

Според инструмента FedWatch на CME пазарите оценяват 93% вероятност Фед да запази лихвените проценти без промяна този месец и над 60% вероятност тази година да няма повече повишения на лихвите.

Тъй като пазарите в САЩ са затворени в понеделник, ликвидността вероятно ще бъде ниска и трейдърите ще се колебаят да правят големи залози.

Анализаторите на УниКредит очакват търговията да остане потисната в понеделник, въпреки че по-късно през деня се очаква президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард да говори.

Еврото поскъпна с 0,2% до 1,0793 долара, малко след 10-седмичното дъно, което достигна спрямо долара миналата седмица. Стерлингът поскъпна с 0,3% до 1,2627 долара.

През уикенда канцлерът на хазната на Обединеното кралство Джереми Хънт заяви, че инфлацията е на път да бъде намалена наполовина до края на 2023 г., и обеща да се съсредоточи върху тази цел, като изложи приоритетите си преди повторното отваряне на парламента след лятната ваканция.

Публикуваните в петък ревизирани данни за Обединеното кралство показаха, че икономиката се е възстановила от пандемията по-бързо, отколкото се смяташе досега.

На други места йената отслабна с 0,09 % до 146,39 щ.д. за долар. От средата на август японската валута се търгува около психологически важното ниво 145 и търговците следят за всякакви признаци на намеса.

Япония се намеси на валутните пазари през септември миналата година, когато поскъпването на долара над 145 йени накара Министерството на финансите да изкупува йени и да върне двойката до около 140 йени.

Австралийският долар добави 0,2% до 0,6465 долара преди заседанието на Резервната банка на Австралия във вторник, на което се очаква да запази стабилността си. Анкета на Ройтерс показа, че всички икономисти, с изключение на двама от 36, смятат, че РБА ще запази официалния си паричен лихвен процент на 4,10% на 5 септември.

В понеделник австралийският и новозеландският долар бяха подкрепени от мерките на китайските власти за подпомагане на сектора на недвижимите имоти в Китай. [AUD/]

Канадският долар се повиши с 0.14% до 1.36 за долар преди заседанието на Банката на Канада тази седмица, на което се очаква централната банка да запази лихвените проценти.

В перспектива инвеститорите ще насочат вниманието си към редица изказвания на представители на Фед, които се очаква да се проведат тази седмица, за да получат сведения за това какво ще направи централната банка на САЩ на следващото си заседание на 19 и 20 септември.


No comments yet