S&P 500 ^GSPC 4,967.23 -0.88%
Nvidia NVDA $762.00 -10.00%
Meta META $481.07 -4.13%
Amazon AMZN $174.63 -2.56%
Tesla TSLA $147.02 -1.94%
Microsoft MSFT $399.12 -1.27%
Apple AAPL $165.00 -1.22%
Alphabet GOOG $155.72 -1.10%

Dolarul a scăzut luni, când piețele americane au fost închise pentru o zi de sărbătoare, deoarece investitorii au luat în considerare datele privind locurile de muncă din SUA, care au arătat unele semne de răcire, ceea ce a sporit pariurile că Rezerva Federală ar putea fi aproape de sfârșitul ciclului de înăsprire monetară.

Față de un coș de valute, dolarul a scăzut cu 0,1%, la 104,14, dar a rămas aproape de maximul ultimelor două luni, de 104,44, atins pe 25 august. Indicele a câștigat 1,7% în luna august, întrerupând seria de două luni de pierderi.

Datele de vineri au arătat că în SUA creșterea numărului de locuri de muncă a crescut în august, dar rata șomajului a urcat la 3,8%, în timp ce creșterea salariilor s-a temperat. Economia a creat cu 110.000 de locuri de muncă mai puține decât cele raportate anterior în iunie și iulie.

"Metafora Goldilocks este adesea folosită și abuzată în cercurile economice și financiare, dar în contextul diferitelor semnale de "aterizare ușoară" care au reieșit din raport, pare complet adecvată în acest caz", a declarat Ray Attrill, șeful strategiei valutare de la National Australia Bank (OTC:NABZY).

O serie de date economice care evidențiază o inflație moderată, precum și o piață a muncii mai relaxată au contribuit la percepția că economia americană se răcește fără a încetini brusc, consolidând speranțele că economia este pregătită pentru o aterizare ușoară.

Potrivit instrumentului FedWatch al CME, piețele estimează o probabilitate de 93% ca Fed să mențină ratele neschimbate în această lună și o probabilitate de peste 60% că nu vor mai avea loc alte majorări de rate în acest an.

În condițiile în care piețele americane sunt închise luni, lichiditatea va fi probabil scăzută, iar traderii vor ezita să facă pariuri mari.

Analiștii de la UniCredit se așteaptă ca tranzacțiile să rămână moderate luni, deși președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, urmează să vorbească mai târziu în cursul zilei.

Euro a crescut cu 0,2%, la 1,0793 dolari, la puțin timp de la minimul ultimelor 10 săptămâni atins săptămâna trecută în raport cu dolarul. Lira sterlină a crescut cu 0,3%, la 1,2627 dolari.

Ministrul britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, a declarat la sfârșitul săptămânii că inflația este pe cale să fie înjumătățită până la sfârșitul anului 2023 și a promis să se concentreze asupra acestui obiectiv în momentul în care și-a stabilit prioritățile înaintea redeschiderii parlamentului după vacanța de vară.

Datele revizuite din Marea Britanie, publicate vineri, au arătat că economia și-a revenit din pandemie mai repede decât se credea anterior.

În altă parte, yenul a slăbit cu 0,09%, ajungând la 146,39 pe dolar. Moneda japoneză se tranzacționează în jurul nivelului psihologic important de 145 de la jumătatea lunii august, iar comercianții urmăresc orice semn de intervenție.

Japonia a intervenit pe piața valutară în septembrie anul trecut, când creșterea dolarului peste 145 de yeni a determinat Ministerul de Finanțe să cumpere yeni și să împingă perechea înapoi la aproximativ 140 de yeni.

Dolarul australian a adăugat 0.2 procente la 0.6465 dolari înainte de ședința de marți a Reserve Bank of Australia, care se așteaptă să se mențină constantă. Un sondaj Reuters a arătat că toți economiștii, cu excepția a doi dintre cei 36, au declarat că RBA va menține rata oficială a dobânzii în numerar la 4,10% pe 5 septembrie.

Dolarul australian și cel neozeelandez au fost susținute luni de măsurile luate de autoritățile chineze pentru a ajuta la susținerea sectorului imobiliar din China. [AUD/]

Dolarul canadian a avansat cu 0,14%, până la 1,36 pe dolar, înainte de ședința Băncii Canadei din această săptămână, în care se așteaptă ca banca centrală să mențină dobânzile.

Privind în viitor, investitorii se vor concentra pe o serie de oficiali ai Fed care sunt așteptați să vorbească în această săptămână pentru a afla indicii cu privire la ceea ce va face banca centrală americană la următoarea sa ședință din 19 și 20 septembrie.


De ceva vreme, dolarul a fost relativ stabil în raport cu euro. Da, există o oarecare volatilitate, dar rezultatul este cam același. Odată ce a sărit de la paritate, nu mai este atât de interesant, cel puțin nu această pereche.