S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

ARM HOLDINGS се подготвя за грандиозно първично публично предлагане, за да провери интереса на пазара към една голяма технологична компания. Но целевата й оценка показва, че тя се е примирила, че няма да бъде следващата Nvidia.

Според The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати лица, британският производител на чипове Arm търси оценка за първичното си предлагане на акции на фондовата борса Nasdaq в диапазона от 50 до 55 млрд. долара.

Arm отказа да коментира, когато списание Barron's се свърза с него.

Целевата стойност е по-ниска от 64 млрд. долара, които бяха изчислени като стойност на Arm след неотдавнашната продажба на дялове с участието на настоящия му собственик SoftBank (тикер: 9984.Japan). SoftBank се надява да продаде около 10% от всички акции в обращение при предлагането, съобщава The Journal.

Дори и така, това би било най-голямото IPO за годината и важен показател за интереса на инвеститорите към голяма технологична компания, която излиза на борсата в период на високи лихвени проценти. Оценката все още предполага, че Arm е доста оптимистична.


През последната си финансова година Arm има приходи от 2,68 млрд. долара и нетна печалба от 524 млн. долара. Това предполага, че се очаква плъзгащо се съотношение между цена и печалба между 95 и 105 пъти.

Това е по-малко от 117-кратния коефициент на съотношението цена/печалба, на който се търгува Nvidia $NVDA-10.0%. Въпреки това Arm все още се стреми към висока премия спрямо други производители на чипове, които са силно зависими от бавния пазар на смартфони. Qualcomm $QCOM, например, се търгува при 15 пъти съотношение P/E.

Изоставането не показва цялата история. Технологията на Arm захранва чиповете в почти всеки смартфон и тя се надява, че няколко от нейните партньори ще инвестират в IPO-то ѝ като стратегически инвеститори. Според Ройтерс Nvidia, Apple $AAPL-1.2% и компанията майка на Google Alphabet $GOOGL-1.2% са сред компаниите, които са заявили желание да инвестират. Това може да повиши оценката.

Но това, което има смисъл като стратегическа инвестиция за клиентите на Arm, може да няма смисъл за индивидуалните инвеститори. Експозицията на Arm към смартфони и китайския пазар повдигна въпроси сред анализаторите относно траекторията на растежа ѝ.

"Нашите експерти са скептични по отношение на дългосрочната устойчивост на растежа на приходите и високите маржове на ARM. Те очакват годишен ръст на приходите от 5% до 10% през следващите пет години, последван от пик, последван от спад на годишна база", пише Алби Аманкона, анализатор в Third Bridge, в изследователска бележка от понеделник.No comments yet