S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Az ARM HOLDINGS látványos tőzsdei bevezetésre készül, hogy tesztelje a piac érdeklődését a nagy technológiai vállalat iránt. A célértékelés azonban azt sugallja, hogy a vállalat beletörődött abba, hogy nem lesz a következő Nvidia.

A The Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva azt írja, hogy a brit chipgyártó Arm a Nasdaq tőzsdén történő részvénykibocsátásakor 50 és 55 milliárd dollár közötti értéket szeretne elérni.

Az Arm a Barron's magazin megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.

A célérték alacsonyabb, mint az a 64 milliárd dollár, amelyet az Arm értékeként számoltak ki a jelenlegi tulajdonos SoftBank (ticker: 9984.Japan) bevonásával nemrég lezajlott részesedéseladás után. A SoftBank reméli, hogy az összes forgalomban lévő részvény mintegy 10%-át értékesíteni tudja a felajánlás során - számolt be a The Journal.

Még így is ez lenne az év legnagyobb tőzsdei bevezetése, és fontos mutatója a befektetők érdeklődésének egy nagy technológiai vállalat tőzsdére lépése iránt a magas kamatlábak idején. Az értékelés még mindig azt sugallja, hogy az Arm meglehetősen optimista.


Az Arm bevétele 2,68 milliárd dollár, nettó nyeresége pedig 524 millió dollár volt a legutóbbi pénzügyi évben. Ez azt sugallja, hogy 95 és 105-szörös közötti csúszó árfolyam-nyereség szorzó várható.

Ez kevesebb, mint az Nvidia $NVDA-3.3% 117-szeres ár-nyereség szorzója, amellyel az Nvidia $NVDA-3.3% kereskedik . Az Arm azonban még mindig magas prémiumot céloz meg más chipgyártókkal szemben, amelyek nagymértékben függnek a lassú okostelefon-piactól. A Qualcomm $QCOM például 15-szörös P/E arányon kereskedik.

A backwardation nem mondja el a teljes történetet. Az Arm technológiája szinte minden okostelefonban megtalálható chipeket hajt, és reméli, hogy több partnere stratégiai befektetőként befektet a tőzsdei bevezetésbe. A Reuters szerint az Nvidia, az Apple $AAPL+1.3% és a Google anyavállalata, az Alphabet $GOOGL+0.5% is a befektetésre jelentkezett vállalatok között van. Ez növelheti az értékelést.

De ami az Arm ügyfelei számára stratégiai befektetésként értelmes, az az egyéni befektetők számára nem biztos, hogy értelmes. Az Arm okostelefonoknak és a kínai piacnak való kitettsége kérdéseket vetett fel az elemzők körében a növekedési pályával kapcsolatban.

"Szakértőink szkeptikusak az ARM bevételnövekedésének és magas árréseinek hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatban. A következő öt évben 5-10%-os éves árbevétel-növekedést várnak, amelyet egy csúcspont követ, majd éves szinten csökkenés következik" - írta Albie Amankona, a Third Bridge elemzője hétfői kutatási jegyzetében.No comments yet