S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

ARM HOLDINGS se pripravlja na spektakularno prvo javno ponudbo, s katero bo preveril zanimanje trga za pomembno tehnološko podjetje. Vendar njegova ciljna vrednost kaže, da se je sprijaznil s tem, da ne bo naslednji Nvidia.

Po poročanju časopisa The Wall Street Journal, ki se sklicuje na osebe, seznanjene z zadevo, želi britanski proizvajalec čipov Arm za svojo prvo ponudbo delnic na borzi Nasdaq doseči vrednotenje v razponu od 50 do 55 milijard dolarjev.

Arm ni želel komentirati, ko je stopil v stik z revijo Barron's.

Ciljna vrednost je nižja od 64 milijard dolarjev, kolikor je znašala Armova vrednost po nedavni prodaji deleža, v katero je bil vključen sedanji lastnik SoftBank (ticker: 9984.Japan). SoftBank upa, da bo v ponudbi prodal približno 10 % vseh delnic v obtoku, je poročal The Journal.

Kljub temu bi bila to največja javna ponudba delnic letos in pomemben pokazatelj zanimanja vlagateljev za veliko tehnološko podjetje, ki bi v času visokih obrestnih mer vstopilo na borzo. Vrednotenje še vedno kaže, da je družba Arm precej optimistična.


Arm je v zadnjem poslovnem letu ustvaril 2,68 milijarde dolarjev prihodkov in 524 milijonov dolarjev čistega dobička. To nakazuje, da se pričakuje drsni večkratnik med ceno in dobičkom med 95- in 105-kratnikom.

To je manj od 117-kratnega razmerja med ceno in dobičkom, ki ga ima Nvidiina družba $NVDA-3.3%. Vendar pa si Arm še vedno prizadeva za visoko premijo v primerjavi z drugimi proizvajalci čipov, ki so močno odvisni od počasnega trga pametnih telefonov. Qualcomm $QCOM, na primer, trguje po 15-kratnem razmerju P/E.

Zaostajanje ne pove celotne zgodbe. Armova tehnologija poganja čipe v skoraj vsakem pametnem telefonu in upa, da bo več njegovih partnerjev kot strateški vlagatelji vložilo v njegovo prvo javno ponudbo delnic. Po podatkih Reutersa so med podjetji, ki so se prijavila za naložbe, tudi Nvidia, Apple $AAPL+1.3% in Googlova matična družba Alphabet $GOOGL+0.5%. To bi lahko povečalo vrednotenje.

Toda kar je smiselno kot strateška naložba za Armove stranke, morda ni smiselno za posamezne vlagatelje. Izpostavljenost podjetja Arm pametnim telefonom in kitajskemu trgu je med analitiki sprožila vprašanja o njegovi poti rasti.

"Naši strokovnjaki so skeptični glede dolgoročne vzdržnosti rasti prihodkov in visokih marž podjetja ARM. V naslednjih petih letih pričakujejo 5- do 10-odstotno letno rast prihodkov, ki ji bo sledil vrh, nato pa upad na letni ravni," je v ponedeljek v raziskovalnem poročilu zapisal Albie Amankona, analitik družbe Third Bridge.No comments yet