S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Доларът се задържа близо до шестмесечен връх, тъй като нервността относно Китай и глобалния растеж повлия на апетита за риск, а йената се засили, тъй като японският първи дипломат отправи предупреждение за валутата, след като по-рано тя падна до 10-месечно дъно.

Йената се засили с цели 0,4% до 147,02 за щатски долар, след като главният валутен дипломат на Япония Масато Канда заяви, че не изключва възможността, ако спекулативните движения продължат, което е най-силното предупреждение от средата на август.

През последните няколко седмици азиатската валута се колебаеше около ключовото ниво от 145 щ.д. за долар, което накара търговците да следят предпазливо намеците за намеса от страна на Токио.

Канда, заместник-министър на финансите на Япония по международните въпроси, е централна фигура в усилията на страната да спре рязкото поевтиняване на йената от миналата година насам.

"Изявленията подсказват, че интервенцията може да е предстояща, като йената се намира в зоната на интервенция, която наблюдавахме миналата година", каза Крис Търнър, глобален ръководител на пазарите на ING и регионален ръководител на проучванията за Великобритания и Централна и Източна Европа.

Япония се намеси на валутните пазари преди 12 месеца, когато доларът се покачи над 145 йени, което накара Министерството на финансите да изкупува йени и да върне двойката до около 140 йени.

Спрямо кошница от валути доларът беше на ниво 104,77, недалеч от шестмесечния връх от 104,90, който достигна във вторник. Икономическите данни от Китай и Европа във вторник подхраниха някои опасения за забавяне на глобалния растеж, което накара инвеститорите да имат известни опасения за американската валута.

Данните от вторник от еврозоната и Великобритания показаха спад на бизнес активността през миналия месец, а проучване на частния сектор показа, че през август активността в сферата на услугите в Китай е нараснала с най-бавния си темп от осем месеца насам.

Еврото поскъпна с 0,1 % до 1,0733 щ.д., след като във вторник спадна до тримесечно дъно от 1,0705 щ.д. Стерлингът последно беше на ниво от 1,2559 щ.д. Във вторник той също достигна тримесечно дъно от 1,25285 USD.

Цените на петрола се установиха на 10-месечен връх във вторник, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха ограниченията на доставките, въпреки че европейските цени на газа са доста под високите стойности, достигнати през август миналата година.

Управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви във вторник, че последната порция икономически данни дава на централната банка на САЩ възможност да прецени дали е необходимо да повиши отново лихвените проценти и че не вижда нищо, което да я принуди да повиши отново краткосрочните разходи по заемите.

Според инструмента CME FedWatch пазарите оценяват 93% вероятност Фед да запази лихвите без промяна по-късно този месец и 55% вероятност да няма повече повишения през тази година.


Междувременно китайският юан се срина до 10-месечно дъно спрямо долара в сряда, преди да намали загубите си, след като държавните банки предложиха подкрепа.

Австралийският долар се повиши с 0,1% до 0,6385 щатски долара, след като във вторник потъна с 1,3% заради слабите данни от Китай и след като Резервната банка на Австралия остави лихвите непроменени.

Доларът като сигурна валута се засилва поради опасенията за глобалния икономически растеж

Днес щатският долар като валута убежище укрепва поради опасенията за глобалния икономически растеж, особено в светлината на събитията в Китай. Австралийският долар отслабва, след като Резервната банка на Австралия остави лихвените проценти непроменени.

Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо кошница от шест основни световни валути, се повиши с 0,4% до 104,69 пункта около 18:35 ч. централноевропейско време. По същото време еврото загуби 0,7% спрямо долара до 1,0725 долара, а австралийският долар - 1,2% до 0,6382 долара.

Активността в сферата на услугите в Китай е нараснала с най-бавния си темп от осем месеца насам през август, сочат публикуваните днес статистически данни за частния сектор. Втората по големина икономика в света продължава да бъде измъчвана от слабо търсене, а мерките за стимулиране не успяха да стимулират значително потреблението.

Бизнес активността в еврозоната се свива по-бързо, отколкото изглеждаше. Това показаха ревизираните данни за август, публикувани днес от S&P Global. Преобладаващият сектор на услугите вече бележи спад, което според анализаторите означава, че еврозоната може да изпадне в рецесия.

"Нарастват опасенията за забавяне на глобалния растеж, особено в случая на Китай и Европа. Това е от полза за долара като сигурно убежище", заяви Джо Манимбозе, анализатор в Convera.

Днес Резервната банка на Австралия остави лихвените проценти непроменени за трети пореден месец. Това засили спекулациите, че цикълът на затягане на лихвените проценти е приключил. По-рано представители на централната банка бяха посочили, че контролират лихвите по-твърдо.


No comments yet